Kam izdevīgs iepirkumu labirints Rīgā!? • IR.lv

Kam izdevīgs iepirkumu labirints Rīgā!?

40
Foto: Evija Trifanova, LETA
Ainars Lodziņš

Rīgas pašvaldībai jāizveido viena interneta vietne, kurā būtu apkopoti pilnīgi visi Rīgas pašvaldības un tās kapitālsabiedrību iepirkumi

Dalība dažādos pašvaldības institūciju un uzņēmumu iepirkumos ir lieliska iespēja komersantam gūt peļņu, lai veiksmīgi attīstītos. Uzvara šādos iepirkumos parasti garantē ieņēmumus, kas visbiežāk nav apdraudēti ar iespējamām finanšu likstām. Valsts un pašvaldības institūcijas strādā apstiprinātu budžeta aprēķinu ietvaros, kas parasti ir droši un ar mazu iespēju, ka pasūtītājs varētu nesaņemt pelnīto atlīdzību. Garantēti ieņēmumi un droša nākotne – to sola iespējamā uzvara iepirkumā.

Tomēr ikdienas prakse dažkārt izraisa šaubas vai uzņēmēju vēlme piedalīties it kā izdevīgos konkursos, kurus rīko, piemēram, Rīgas pašvaldība un tās uzņēmumi, nav pārspīlēta. Kādēļ tā? 

Lūk, piemērs. Pirms neilga laika šā gada martā noslēdzās Rīgas domes rīkotais iepirkums par drukas pakalpojumiem Rīgas pilsētas pašvaldības laikraksta „RĪGA.LV” izdošanai. Kopējā summa, par kādu tiek veikti darbi, ir 466 050 eiro. It kā vilinoša iespēja Latvijas uzņēmējiem iegūt izdevīgu pasūtījumu, „paņemt” gandrīz pusmiljonu. Uz to bija pieteikušies tikai divi pretendenti, no kuriem viens SIA “Dardedze hologrāfija” tika atzīts par uzvarētāju un par minēto summu varēs drukāt turpmākos 12 domes avīzītes numurus.

Kādēļ tikai divi pretendenti, vai Latvijā tipogrāfiju trūkst? Kaut vai, ielūkojoties Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas vietnē, var redzēt, ka tajā ir 39 biedri, uzņēmumi, kas nodarbojas ar poligrāfijas darbiem.

Cits piemērs – martā noslēdzās arī SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” organizētais iepirkums par informācijas izvietošanas pakalpojumu SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” vajadzībām. Kopējā iepirkuma summa – 116 989,74 eiro. Ir taču vilinošs piedāvājums, tomēr fakti liecina pretējo. Uz šādu peļņas iespēju pieteicās tikai viens pretendents, un, protams, arī uzvarēja – SIA “Idea Havas Media”. Nevienai citai Latvijas sabiedrisko attiecību kompānijai šāda iespēja nav likusies interesanta.

Dīvaini, no vienas puses, mūsu uzņēmēji sūdzas, ka līdzekļu trūkums Latvijā bieži bremzē biznesu, jāsadarbojas ar ārvalstu partneriem, tomēr šādas iespējas neizmanto. Kādēļ tā?

Iemesli varētu būt vairāki. Pirmkārt, informācija par tiem vai citiem pašvaldības rīkotiem konkursiem ir izsvaidīta pa daudzo Rīgas pašvaldības institūciju un uzņēmumu mājas lapām. Lai kaut cik regulāri šādiem piedāvājumiem varētu sekot līdzi, bieži ir nepieciešams atsevišķs darbinieks, kurš to vien dara, kā katru dienu „sērfo” pa pašvaldības mājas lapām.

Otrkārt, ja arī informācija ir apkopota Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vietnē, tad bieži tā ir maz ko izsakoša par pašu darba uzdevumu. Piemēram, par minēto „Rīgas pilsētbūvnieka” pasūtījumu nekā vairāk par vienu jau pieminēto teikumu – informācijas izvietošanas pakalpojuma iegāde SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” vajadzībām – atrast nav iespējams. Var teikt, sazinieties ar SIA un noskaidrojiet. Bet kādēļ tad nepieciešama sadaļa – īss līguma vai iepirkuma apraksts. Labi – īss, bet ne jau tik īss, ka pats darba uzdevums nav saprotams.

Treškārt, kopējais viedoklis par iepirkumu norises gaitu mūsu valstī nav pārāk pozitīvs. Daudzi ir vai nu paši saskārušies vai dzirdējuši no kolēģiem par tiem vai citiem krāpšanas mēģinājumiem. Uzņēmēji bieži uzskata, ka šādos iepirkumos jau viss ir savlaicīgi sarunāts un tas tiek īstenots cik vien iespējams formāli, lai tikai nepieteiktos kāds neplānots konkurents. Tad savējais varēs uzdevumus pildīt un, iespējams, vēl kādu kompensāciju par piešķirto peļņas iespēju samaksāt atbildīgajiem lēmējiem.

Pirms trim gadiem tika veikta uzņēmēju aptauja par korupcijas riskiem Latvijā. 85% atbildēja, ka saskata tos tieši iepirkumu īstenošanā. Pagājuši ir trīs gadi, bet vai viedoklis ir kardināli mainījies?

Rīgas pašvaldībai un tās uzņēmumiem vajadzētu būt patiesi ieinteresētiem, lai iepirkumos piedalītos vairāk pretendentu un būtu iespēja izvēlēties tik tiešām labāko piedāvājumu. Lai to panāktu, pašiem ir jāizrāda interese informēt par iepirkumu pēc iespējas plašāku dalībnieku loku. Līdz šim reti kura pašvaldības institūcija vai uzņēmums izrāda šādu vēlmi un atbilstoši rīkojas.

Lai mazinātu šaubas par iepirkumu norises godīgumu, nepieciešams izstrādāt Rīgas pašvaldības institūcijām vienotu nolikumu par to, kā tiek veidotas iepirkumu komisijas. Rīgas domes Juridiskās pārvaldes Pašvaldību iepirkumu un uzraudzības nodaļas pārstāvim jāpiedalās visās šādās konkursa komisijas sēdēs, arī pašvaldības uzņēmumu organizētajās. Dokumenti liecina, ka tagad tas notiek reti.

Īpaši svarīgi, lai pašvaldība izveidotu vienu interneta vietni, kurā būtu apkopoti pilnīgi visi Rīgas pašvaldības un tās kapitālsabiedrību iepirkumi, kā arī plašāka informācija par iepirkuma būtību. Šāda veida informācijas slēpšana var radīt iespaidu par vēlmi informēt tikai savējos.

Autors ir Rīgas domes Revīzijas komisijas pārstāvis, Vienotība

 

Komentāri (40)

Ločmel, labāk būtu ielicis savu bildi, lai var paskatīties kā izskatās cilvēks, kurš par maksu (bet varbūt pat bezmaksas?) Kremļa interesēs izplata dezinformāciju (vai teorētiski iespējams, ir vienkārši drausmīgi tendenciozs un aprobežots)

P.S. Agresīva pieskaņa tamdēļ, ka 1) izjūtu nicinājumu pret pērkamām un/vai aprobežotām personām.

2) Pats raksts pēc būtības ir reti sakrīgs un pamatots

+5
-1
Atbildēt

2

Janka, Janic 16.06.2014. 20.19

iepirkumu labirintus izdeviigi sariikot pašam iepirkuma kaartotaajam , jo sarežģiitaaks labirints , kurš tiek sagatavots speciaali lai nemaisiitos pa kaajaam visaadi no malas , taadeejaadi pie pasuutiijuma tiks jau iespeejami sarunaats zinaams klients , tad nav vairs jaaraizeejas per to es tev tu man.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu