ES aicina Krieviju sadarboties ar Porošenko • IR.lv

ES aicina Krieviju sadarboties ar Porošenko

36
Ukrainas jaunievēlētais prezidents Petro Porošenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Obama jau apsveicis Porošenko ar uzvaru vēlēšanās

Eiropas Savienības (ES) līderi otrdien aicinājuši Krieviju sadarboties ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un apturēt ieroču un separātistu plūsmu uz Austrumukrainu.

Arī ASV prezidents Baraks Obama apsveicis Porošenko ar uzvaru vēlēšanās, paziņojis ASV Valsts departments.

Obama ar Porošenko esot sarunājušies pa telefonu. Sarunas laikā Obama uzsvēris reformu nepieciešamību un stabilas ekonomikas izveidi valstī, lai piesaistītu investīcijas. ASV arī sola turpināt sniegt palīdzību Ukrainai, un abu valstu galvu sarunas tiks turpinātas Obamas vizītes laikā Eiropā, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

Tikmēr ES līderi otrdien tikās Briselē, lai apspriestu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iznākumu, bet dienaskārtībā bija arī Ukraina, kur svētdien prezidenta vēlēšanās uzvarēja Porošenko – uzņēmējs, miljardieris un viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem, ziņo LETA/AFP.

Kopīgā paziņojumā ES līderi aicināja Krieviju turpināt atvilkt savus karavīrus no Ukrainas robežas un izdarīt spiedienu uz prokrieviskajiem separātistiem, lai panāktu, ka viņi mazina saspīlējumu Austrumukrainā.

ES līderi tieši nedraudēja Krievijai ar jaunām sankcijām, bet norādīja, ka vienojušies “turpināt sagatavošanos iespējamiem tālākiem soļiem (..), ja notikumi to prasīs”.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu