EP vēlēšanās uzvar Eiropas Tautas partija • IR.lv

EP vēlēšanās uzvar Eiropas Tautas partija

24
Brisele. Uzraksts par EP vēlēšanām. Foto: EPA/LETA

EP vēlēšanās Francijā un Lielbritānijā uzvarējušas galēji labējās un eiroskeptiķu partijas

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās uzvarējusi Eiropas Tautas partija (EPP), iegūstot 28,10% balsu, liecina EP apkopotie sākotnējie rezultāti. No 751 EP deputātu vietām EPP ieguvusi 211 vietas, ziņo LETA/DPA. Savukārt dažās valstīs pārsteigumu sagādājušas eiroskeptiķu un galēji labējo partijas, kas tur guvušas uzvaru vēlēšanās.

Otrajā vietā ir Eiropas Sociālistu partija (S&D) ar 25,7% balsu, kas tai dod 193 vietas parlamentā.

Trešā ir Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), iegūstot 9,85% balsu un 74 vietas. Zaļie/Eiropas Brīvā alianse ieguvusi 7,72% balsu un 58 vietas.

Eiropas Apvienotie kreisie/Ziemeļvalstu Zaļie kreisie (GUE/NGL) saņēmuši 6,26% balsu un 47 vietas.

Ar politiskajām grupām nesaistīti kandidāti ieguvuši 40 vietas, saņemot 5,33% balsu.

Eiropas Konservatīvie un reformisti ieguvuši 39 vietas parlamentā, par viņiem balsojuši 5,19% vēlētāju.

Eiropas brīvības un demokrātijas grupa (EFD) ieguvusi 33 vietas, par viņiem balsojuši 4,39%.

Jaunievēlētie deputāti, kas nav saistīti ar nevienu iepriekšējā parlamenta sasaukuma izveidotu grupu – 56, saņemot 7,46%. Vēlēšanās nobalsojuši 43,11% vēlētāju, liecina EP veiktās prognozes.

EP vēlēšanās Francijā un Lielbritānijā uzvarējušas galēji labējās un eiroskeptiķu partijas, kas guvušus labus panākumus arī citās bloka dalībvalstīs, vairāk nekā divas reizes palielinot savu pārstāvniecību EP, ziņo “Reuters”.

Francijas premjerministrs Manuels Valss galēji labējās Nacionālās frontes (FN) uzvaru EP vēlēšanās Francijā nodēvējis par politisku zemestrīci.

Pēc 80% balsu saskaitīšanas, FN ieguvusi 26% balsu, pārliecinoši pārspējot centriski labējo Tautas kustības savienību (UMP), kas saņēmusi 20,6% balsu, un valdošo Sociālistu partiju, kas ieguvusi 13,8% balsu.

Lielbritānijā, kur EP vēlēšanas notika pagājušo ceturtdien, uzvaru guvusi Naidžela Faridža vadītā eiroskeptikā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP), kas ieguvusi 29% balsu.

Premjerministra Deivida Kamerona vadītie konservatīvie un opozīcijā esošie leiboristi katrs saņēmuši mazāk par 24% balsu.

Tikmēr Dānijā visvairāk balsu ieguvusi galēji labējā pret imigrāciju noskaņotā Dānijas Tautas partija un Ungārijā – galēji labējā Kustība par labāku Ungāriju (“Jobbik”).

Nīderlandē Gērta Vildersa pārstāvētā Nīderlandes Brīvības partija (PVV) ierindojusies otrajā vietā.

Vācijā – ES lielākajā dalībvalstī ar visvairāk vietām EP – un Itālijā stingras pozīcijas saglabājuši centriskie spēki.

Latvijas televīzijā NA pārstāvis Roberts Zīle pirmdien eiroskeptiķu un radikāļu uzvaru dažās Eiropas valstīs komentēja tā, ka nav iemesla lielām bažām par šo partiju pārstāvju ietekmi uz kopējo EP politiku. Salīdzinoši mazai saujiņai radikāļu un eiroskeptiķu nāksies apvienoties, ja vēlēsies panākt ietekmi EP. Lai izveidotu frakciju EP, nepieciešami 25 deputāti no vairākām valstīm. Taču, pēc Zīles teiktā, starp pašiem radikāļiem pastāv lielas pretrunas – tā britu radikāļi nesadarbosies ar Francijas Nacionālo fronti.

EP vēlēšanu rezultāti redzami šeit.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu