Krievija un Ķīna vienojas par gāzes piegādēm (papild.) • IR.lv

Krievija un Ķīna vienojas par gāzes piegādēm (papild.)

11
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievija nepubliskos gāzes cenu

Ķīna un Krievija trešdien Šanhajā vienojās par miljardiem dolāru vērtu gāzes piegāžu līgumu, vēsta Ķīnas aģentūra “Siņhua”. Tādējādi abas puses noslēgušas desmit gadus ilgušās sarunas par Krievijas gāzes piegādēm Ķīnai.

Ilgi gaidītais līgums tika parakstīts Krievijas prezidenta Vladmira Putina vizītes laikā Ķīnā, un to parakstīja Krievijas gāzes kompānija “Gazprom” un Ķīnas enerģētikas uzņēmums CNPC, vēsta LETA/AFP.

Līgums noslēgts uz 30 gadiem un tā vērtība veido 400 miljardus ASV dolāru, paziņoja “Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers.

Gāzes cena par 1000 kubikmetru publiskota netiks, jo tā esot komercnoslēpums, piebilda Millers.

Darījumu Millers nodēvēja par lielāko “Gazprom” jebkad noslēgto. Līgums paredz, ka Krievija Ķīnai sākotnēji piegādās 38 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Sagaidāms, ka gāze Ķīnai tiks piegādāta no gāzes lauka netālu no Irkutskas.

Gāzes piegāžu līguma parakstīšanai abas puses gatavojās vairākus gadus.

Pagājušā gada martā CNPC un “Gazprom” parakstīja memorandu par Krievijas gāzes piegādēm Ķīnai vismaz 38 miljardu kubikmetru apmērā gadā, sākot ar 2018.gadu. Savukārt šā gada aprīļa beigās abu uzņēmumu vadītāji kopīgā paziņojumā izteicās, ka gāzes līgums ir “stratēģiski nozīmīgs abām valstīm”.

“Krievijai tas nozīmē piekļuvi jaunam ievērojamam gāzes tirgum, un Ķīna iegūs spēcīgu atbalstu ekonomiskajai attīstībai un vides uzlabošanai,” teikts kopīgajā “Gazprom” un CNPC paziņojumā.

Savukārt pēc otrdien notikušās tikšanās Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins kopīgajā paziņojumā pauda apņēmību “veicināt plašas Krievijas-Ķīnas enerģijas partnerības izveidošanu, paplašināt sadarbību naftas nozarē un nodrošināt iespējami drīzu Krievijas gāzes piegāžu sākšanu Ķīnai”.

“Gazprom” iepriekš izteicies, ka Krievija Ķīnai varētu piegādāt līdz pat 70 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, izmantojot vienu vai divus cauruļvadus.

Sagaidāms, ka abu pušu investīcijas šā līguma izpildei nepieciešamās infrastruktūras izbūvei veidos vismaz 70 miljardus dolāru.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmā vizītes diena Ķīnā beidzās faktiski ne ar ko, jo vienošanās par Krievijas gāzes piegādēm Ķīnai netika panākta, ziņo mediji.

Putins otrdien devās divu dienu vizītē uz Ķīnu, kur, pēc komentētāju teiktā, viens no mērķiem bija ar Ķīnu parakstīt līgumu par gāzes piegādēm.

Kā vēsta Ukrainas avīzes “Den” komentētājs Mikola Siruks, Putina pirmā ārvalstu vizīte pēc Krimas aneksijas faktiski beigusies ar izgāšanos. Vizītes galvenais mērķis – panākt Krievijas gāzes piegādes Ķīnai un sākt jaunu Krievijas-Ķīnas partnerību, nav izdevies, jo Ķīna pastāvējusi uz saviem gāzes piegādes noteikumiem.

Lai arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Maskava un Pekina “panākušas nopietnu progresu” sarunās par Krievijas gāzes eksportu uz Ķīnu, vienošanās otrdien tā arī netika panākta.

Pēc mediju ziņām, Ķīna stingri pastāvējusi uz savu priekšlikumu par minimālajām gāzes cenām, bet tagad runāts tiek par to, kā Krievijai panākt tādu gāzes cenu, lai tā būtu kaut cik minimāli rentabla.

Bijušais Krievijas vicepremjers un viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, komentējot Vladimira Putina vizīti Ķīnā, izteicies, ka Krievija turpmāk būs pilnībā atkarīga no Ķīnas.

“Putina galvenais mērķis Ķīnā ir parakstīt līgumu par gāzes piegādēm. Taču, spriežot pēc visa, vienoties vai nu neizdosies, vai arī cena būs zema (mazāka par 300 dolāriem). Ķīnieši ir sapratuši, ka Putinam pēc attiecību saraušanas ar Rietumiem gāzes ziņā nekādu manevru iespēju nav. Krievija tagad pilnībā ir atkarīga no Ķīnas,” sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis Ņemcovs.

Pēc viņa teiktā, ķīnieši uzstās uz viņiem izdevīga līguma parakstīšanu. “Viņi centīsies izgriezt rokas. Un izgriezīs. Viņi to māk,” norāda Ņemcovs.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (11)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu