Izstāžu zālē "Arsenāls" skatāma starptautiska izstāde "Lauki" • IR.lv

Izstāžu zālē “Arsenāls” skatāma starptautiska izstāde “Lauki”

22
Mārtiņa Ratnika darbs izstādē "Lauki". Publicitātes foto

Izstādē atspoguļosies zinātnisko, sociālo un tehnoloģisko pārmaiņu motīvi mākslā un sabiedrībā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē “Arsenāls” ceturtdien, 15.maijā plkst.18 tiks atklāts viens no Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem – izstāde “Lauki”, kurā atspoguļosies zinātnisko, sociālo un tehnoloģisko pārmaiņu motīvi mākslā un sabiedrībā, raksta aģentūru LETA. 

Starptautiskajai izstādei kuratori Rasa Šmite, Raitis Šmits un Armīns Medošs izvēlējās 40 mākslas darbus no visas pasaules, tomēr īpaši koncentrējoties uz Centrāleiropu, Austrumeiropu un Ziemeļeiropu. Kuratori tiecas izzināt, kuri mākslinieciskās prakses lauki piedāvā jaunas idejas šā brīža krīzes pārvarēšanai un jaunus modeļus ilgtspējīgākas un radošākas dzīves veidošanā. 

Gatavojoties izstādei “Lauki”, tika veikts plašs pētījums, kurš ne tikai aplūkoja mākslu tās šaurākajā nozīmē, bet pievērsās arī inovatīvajām radošajām praksēm, kurās apvienojas jauna domāšana, zinātnes atziņas, tehnoloģijas un sociālās prakses. Gadu pirms izstādes tika izsludināts atklātais konkurss, kuram pieteicās vairāk nekā 200 mākslinieku. Kuratori izvēlējās tādus darbus, kurus var uzskatīt par sociālo pārmaiņu iedīgļiem.

Izstāde “Lauki” piedāvās spilgtu un dinamisku mākslas ainavu, kas ne tikai izaicina pastāvošos uzskatus un dekonstruē sociālo realitāti, bet arī piedāvā pozitīvas nākotnes vīzijas. Jau sākotnēji izstādes ideja tiecas parādīt, ka atsevišķi vairs neviens lauks vai apzīmējums nespēj pilnībā raksturot laikmetīgās mākslas daudzveidīgumu. Šodienai ir raksturīgi, ka visinteresantākā jaunrade notiek, savienojot vairākas nozares un disciplīnas – kombinējot māksliniecisko kopā ar sociālo un dabisko, zinātnisko ar emocionālo, sensitīvo ar reālo.

Starptautiskajā ekspozīcijā būs pārstāvēti tādi mākslinieki kā Olivera Reslera, Šū Lī Čenga, Lisa Jevbrata, beļģu kolektīvs “Okno”, Ērihs Bergers, Manu Lukšs, Gints Gabrāns, Maja Šmekara, Hanss Šheirlss, Anja Krutgasera, Hanna Haslati, dāņu mākslinieku kolektīvs “Superflex”, Inese Doujaka, Džons Barkers, Marko Peļhans, Pamela Neurita, Markus Dekers un Franks Ksavers, Mārtiņš Ratniks, Sesila Babiole u.c. 

Izstādi, kas izstāžu zālē “Arsenāls” būs skatāma no 16.maija līdz 3.augustam, papildinās publiskas lekcijas, konference “Atjaunojamā nākotne”, kā arī vairāku mākslinieku performances un koncerti. Tiks izdots arī katalogs kā speciālizlaidums starptautiskajam akadēmiskajam žurnālam “Acoustic Space”, ko izdod “RIXC” sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju. 

Izstādes kuratori Rasa Šmite un Raitis Šmits ir mākslinieki un “RIXC” dibinātāji. “RIXC” ir mākslas organizācija Rīgā, kuras rīkotais festivāls “Māksla+Komunikācija” ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem šīs jomas pasākumiem ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Medošs ir mākslinieks, rakstnieks un kurators, kurš dzīvo Vīnē, Austrijā. Izstāde “Lauki” ir turpinājums 2006.gada izstādes projektam “Viļņi”, kurš arī notika izstāžu zālē “Arsenāls” un kura kuratori bija Šmiti un Medošs.

Vairāk informācijas mājas lapā

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu