ES publicē Ukrainas krīzes dēļ paplašināto sankciju sarakstu (papild.) • IR.lv

ES publicē Ukrainas krīzes dēļ paplašināto sankciju sarakstu (papild.)

33
ES ārlietu ministri ar Ketrīne Eštoni centrā apspriež sankcijas pret Krieviju pēc Austrumukrainas separātistu referendumiem. Foto: AFP/LETA

Junkers: Politiskās krīzes dēļ Ukraina nevarēs pievienoties Eiropas Savienībai vēl vismaz 10-15 gadus

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru pirmdien Ukrainas krīzes dēļ paplašinātajā sankciju sarakstā iekļauti Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Vjačeslavs Volodins, gaisa desanta karaspēka komandieris ģenerālis Vladimirs Šamanovs un Valsts domes Konstitucionālās likumdošanas komisijas priekšsēdētājs Vladimirs Pļigins, ziņo LETA.

Pavisam sankciju sarakstā pirmdien tika iekļautas vēl 13 personas un divi Krimas uzņēmumi. Sarakstā iekļautajām personām noteikts aizliegums iebraukt ES un iesaldēti aktīvi.

Tāpat sarakstā iekļauti Federālā migrācijas dienesta Krimas pārvaldes vadītājs Petrs Jarošs, Federālā migrācijas dienesta Sevastopoles pārvaldes vadītājs Oļegs Kožura, pašpasludinātais Slovjanskas mērs Vjačeslavs Ponomarjovs, Gorlovkas “tautas milicijas” vadītājs Igors Bezlers, viens no Doņeckas “pašaizsardzības” vienību vadītājiem Igors Kakidžanovs, Ukrainas parlamenta deputāts Oļegs Carevs, “Doņeckas tautas republikas” vēlēšanu komisijas vadītājs Romāns Ļagins, “Luganskas tautas republikas” vēlēšanu komisijas vadītājs Aleksandrs Malihins, Krimas prokurore Natālija Poklonska, Sevastopoles prokurors Igors Ševčenko.

Sankcijas arī notiktas Krimā bāzētajām kompānijām “Černomorņeftogaz” un “Feodosija”. Sankcijas spēkā stājas otrdien.

Šādi ES reaģējusi uz nedēļas nogalē Ukrainas austrumos aizvadītajiem separātistu rīkotajiem “referendumiem”, kurus neatzīst nedz Kijeva, nedz ES, nedz arī citas rietumvalstis.

Kanāda papildina sankciju sarakstu

Arī Kanāda paziņojusi par sankcijām pret Krievijas un Krimas amatpersonām.

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers paziņojis, ka „mēs ieviešam sankcijas pret sešiem Krievijas pilsoņiem un sešiem Ukrainas pilsoņiem”. Starptautiskā sabiedrība turpinās spiedienu pret Krieviju, kamēr tā nesāks deeskalēt situāciju Ukrainā, norādījis Hārpers.

Kanādas melnajā sarakstā iekļauti Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, Sevastopoles okupācijas varas gubernators Sergejs Menailo, Krimas lietu ministrs Oļegs Saveļjevs, Krievijas Valsts domes deputāti Ludmila Švecova un Sergejs Ņeverovs, Krievijas izlūks, kas darbojas Austrumukrainā, Igors Girkins (Strelkovs), Krimas Federācijas padomes senatore Olga Kovitidi, tā saucamās Luganskas gvardes teroristu vadītājs Germans Prokopjevs, Doņeckas separātistu vadoņi Andrejs Purgins un Deniss Pušiļins, kā arī teroristi Valērijs Bolotovs un Sergejs Cipļakovs, vēsta UNIAN.

Kanādas sankcijas paredz šiem cilvēkiem iesaldēt viņu banku aktīvus un liegumu iebraukt Kanādā.

Politiskās krīzes dēļ Ukraina nevarēs pievienoties Eiropas Savienībai vēl vismaz desmit līdz 15 gadus, pirmdien paziņojis Eiropas Komisijas prezidenta amata kandidāts, bijušais Luksemburgas premjers Žans Klods Junkers.

“Es nedomāju, ka ir nepieciešamie apstākļi, lai Ukraina kļūtu par locekli nākamajos desmit līdz 15 gados, vēl mazāk, lai Ukraina kļūtu par NATO locekli,” publiskā uzrunā Madridē paziņoja Junkers.

Viņš arī aicināja pastiprināt sankcijas, kas Krievijai noteiktas Ukrainas krīzes dēļ. “Eiropas Savienībai ir jāreaģē, kad starptautiskās tiesības tiek neievērotas, kā to prezidents [Vladimirs] Putins pašreiz dara Krimā un Ukrainas dienvidaustrumos,” norādīja Junkers.

Līdz šim ES Krievijai noteikusi tikai tā dēvētā otrā posma sankcijas, kas tiek vērstas pret Krievijas vadošajām amatpersonām, nosakot tām liegumu iebraukt bloka teritorijā un iesaldējot jebkādus līdzekļus, kādi tām, iespējams, noguldīti Eiropas bankās.

ES vēl nav pieņemts lēmums par pāreju uz tā dēvētā trešā posma sankcijām, kas tiktu noteiktas pret atsevišķām Krievijas ekonomikas nozarēm.

Kā norāda avoti diplomātiskajās aprindās, pret šādu sankciju noteikšanu iebilst vismaz desmit no bloka 28 dalībvalstīm – Grieķija, Kipra, Bulgārija, Ungārija, Luksemburga, Austrija, Spānija, Portugāle, Malta un Somija.

(papildināta ar Kanādas sankcijām)

Komentāri (33)

Dina 13.05.2014. 12.48

Kulaciņus vicinam?

Vissmieklīgākais, ka VIENLAIKUS ar jauno „sanckiju” pieteikumu, tajā paša runā, tas pats citu sankcionētājs izteica „sašutumu” par to, ka Krievija atļaujoties Ukrainai „pārtraukt gāzes piegādes” !?? …. :)))

Liekulība un divkosība laikam šiem ļautiņiem jau ir par otro ādu pārvērtusies. Pārliecība, ka katra viņu cūcība, katrs viņu sūds ir zelta gabaliņš, toties viss, ko dara kāds cits, piemēram – krievi, ir govij no pakaļpusus izkritis, jau galīgi puisīšiem smadzes aizmiglojusi. Jeb viņi no dzimšanas tādi dauņi?

Un es te nemaz pat nerunāju par tādu „sīku” niansi, ka Krievija, protams, nekādas gāzes piegādes pārtraukusi nav. Meli – tas jau šo ļautiņu mutē jāuztver kā pati par sevi saprotama lieta. Nav dienas kad viņi nemelotu. Jābrīnās un Pasaules Galu jāsāk gaidīt būs tad, ja viņi sāks patiesību runāt … :)))

0
0
Atbildēt

0

reksa 13.05.2014. 12.18

Citāts: “pret šādu sankciju noteikšanu iebilst vismaz desmit no bloka 28 dalībvalstīm – Grieķija, Kipra, Bulgarija, Ungarija, Luksemburga, Austrija, Spānija, Portugale, Malta un Somija”

Šis saraksts parāda valstu korumpētības līmeni daudz labāk nekā jebkādi korupcijas uztveršanas indeki.

IR šad un tad raksta par “Eiropas vērtībām”. Krizē vērtības izpaužas vislabāk. Tagad var redzēt “Eiropas vērtību” īsto seju.

0
0
Atbildēt

1

    Dina > reksa 13.05.2014. 12.54

    Somi – korumpētākie Eiropā!?? … : )))

    Ko pīpējam, korumpantu ķērāj, tu mūsu ?

    P.S. aizmirsi sarakstiņā pieminēt arī tādu Eiropas valsti kā Ukrainu. Kur korupcijas dēļ pat apvērsums ir noticis un karš ir izcēlies. Un kur kā reize galvenos korumpantus apčubina, apmīļo, tiem miljardus ķepā maksā un vēl ieročus un bojevikus piegādā kā reize tevis tik mīļotie “korupcijas apkarotāji” no ASV un Rietumiem … Kukuļus ņenmt ir slikti, bet tos dot un cilvēku šaut – labi, vai ne? … : )))

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu