"Gaismas pilī" apskatāmas divas fotoizstādes • IR.lv

“Gaismas pilī” apskatāmas divas fotoizstādes

27
Ivetas Vaivodes foto no izstādes "Klēpis"

Ivetas Vaivodes personālizstāde “Klēpis” un amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas “Amerikas skati”

“Gaismas pilī” pagājušās nedēļas nogalē atklāti divi festivāla “Rīgas fotomēnesis 2014” notikumi – latviešu fotogrāfes Ivetas Vaivodes personālizstāde “Klēpis” un amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas personālizstāde “Amerikas skati”, raksta aģentūra LETA.

Pirms diviem gadiem Vaivode devās uz savas vecāsmātes Antoņinas ciematu Pilceni Latgalē, lai atrastu to mītisko vietu, kuru viņa iztēlojās, pētot vecāsmātes jaunības dienu attēlus. “Lai arī šie cilvēki ir pavisam sveši, pilcēniešos atpazinu kaut ko ļoti tuvu, bet aizmirstu – savas ģimenes sievietes. Apstaigājot Pilcenes un tuvumā esošo ciematu ceļus, es atgriezos savā, un, iespējams, arī savas mātes bērnībā, kur katram cilvēkam ir sava smarža, bet tikko izslauktu pienu vienmēr dzer siltu,” stāsta fotogrāfe, kura radījusi vienu no savām vispoētiskākajām fotosērijām. Vaivode, kura Latvijā pazīstama arī kā atzīta modes fotogrāfe, ar sēriju “Klēpis” ir ieguvusi “CO Berlin Talents” balvu, žurnāla “Burn Emerging Photographers” fonda grantu, kā arī tikusi starptautisku fotokonkursu “Leica Oskar Barnack” un “Sony World Photography Awards” finālos. Fotogrāfijas publicētas pērnā gada Latvijas fotogrāfijas gadagrāmatā, bet jūnijā būs apskatāmas arī “Lumix” jauno fotožurnālistu festivālā Hannoverē, Vācijā. 

Vaivode ieguvusi bakalaura grādu Bormutas Mākslas institūtā Anglijā, bet patlaban studē Helsinku fotoskolas maģistratūrā. 

Toties 1940.gadā dzimušās amerikāņu fotogrāfes Mārkas darbu izstāde iepazīstinās ar klasisku dokumentālā foto tradīciju, kurā robežojas un pārklājas fotožurnālistika un subjektīvais dokumentālisms. Pazīstamāko sēriju uzmanības centrā ir sociāli jūtīgas sabiedrības grupas. Sižeta un tēmu izvēles ziņā Mārkas darbi tuvinās viņas autoritātes Viljama Jūdžina Smita sociālkritiskajam skatījumam, bet formāli turpina Anrī Kartjē-Bresona postulētā izšķirošā acumirkļa gājienus un principus, kuros viegli pamanīt klasisku mākslas izglītību – Mārka Pensilvānijas universitātē studējusi mākslas vēsturi, glezniecību un fotožurnālistiku. 

Mārka profesionāli darbojas fotogrāfijā no 60.gadu vidus, bet kopš 1974.gada izdod grāmatas par dažādu kultūru atšķirībām, bez pajumtes palikušiem, slimību māktiem un citādi likteņa piemeklētiem cilvēkiem. Mārka sadarbojusies ar “New York Times Magazine”, “Life”, “Paris-Match”, “The New Yorker”, “Rolling Stone” un citiem prestižiem izdevumiem, kā arī saņēmusi augstus apbalvojumus. 

Abu mākslinieču darbi jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā būs skatāmi līdz 20.jūnijam. Tā kā “Gaismas pils” vēl nav nodota ekspluatācijā, piekļuve izstādēm būs ierobežota – darba dienās tās būs atvērtas no plkst.16 līdz 19, bet brīvdienās – no plkst.13 līdz 16. “Cilvēki varēs nākt un skatīties, bet pirms tam viņi tiks reģistrēti. Tā tas būs, kamēr vien kaut kas nemainīsies,” aģentūrai LETA teicis viens no “Rīgas fotomēnesis 2014” organizētājiem Arnis Balčus. 

Izstāžu apmeklējums bez maksas.  Vairāk informācijas “Rīgas fotomēnesis 2014” mājas lapā

Festivāls “Rīgas fotomēnesis 2014” ir Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums. “Gaismas pili” ekspluatācijā plānots nodot maija beigās.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu