''Krimas atgūšanai'' veltītā medaļa atmasko Krievijas propagandu • IR.lv

”Krimas atgūšanai” veltītā medaļa atmasko Krievijas propagandu

38
''Krimas atgūšanas'' medaļa. Foto no twitter.com.

Jaunais apbalvojums pirmo reizi pasniegts dažas dienas pēc referenduma

Kaut arī Maskava apgalvo, ka neesot plānojusi Krimas aneksiju, tikai nākusi palīgā pussalas iedzīvotājiem, kas referendumā paši nobalsojuši par pievienošanos Krievijai, skaidru norādi uz šo notikumu patieso būtību sniedz Krievijas Aizsardzības ministrijas iedibinātais jaunais apbalvojums – piemiņas medaļa “Par Krimas atgūšanu”, vēsta aģentūra LETA. Tā jau dažas dienas pēc referenduma tika pasniegta Krimas premjerministram Sergejam Aksjonovam, Krievijas Melnās jūras flotes vadībai, jūras kājniekiem un bijušajiem specvienības “Berkut” kaujiniekiem.

Kā norāda ukraiņu vēsturnieks un žurnālists, Luhanskas apgabala pašaizsardzības aktīvists Vladimirs Prosins, medaļas otrajā pusē iegravēts precīzs Krimas operācijas laiks – “2014.gada 20.februāris – 18.marts”. “Dīvains operācijas sākuma datums,” viņš atzīmējis savā feisbuka profilā, “te nu jums būs “brīvs Krimas tautas gribas izpaudums” un “iedzīvotāju masveida atbalsts”.”

Tas apliecina, ka operācija sākusies vēl pirms Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča bēgšanas no Kijevas, tieši dienā, kad toreizējais Ukrainas iekšlietu ministrs deva pavēli vērst ieročus pret Maidana aizstāvjiem Kijevā. Janukovičs steigšus pameta savu rezidenci pie galvaspilsētas 22.februāra naktī, bet nākamajā naktī caur Sevastopoli bēga uz Krieviju. 1.martā Krievijas parlaments apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā, tūlīt pēc tam Krimā parādījās “zaļie cilvēciņi”, 16.martā notika “referendums”, 18.martā Putins parakstīja līgumu ar Krimas līderiem un 21.martā Krievijas Federācijas padome ratificēja vienošanos par Krimas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Krievijas aizsardzības ministrija nav komentējusi medaļas tapšanas vēsturi un savā interneta vietnē izdzēsusi jebkādas norādes uz šo apbalvojumu, bet kolekcionāri saglabājuši aizsardzības ministra Sergeja Šoigu pavēles un medaļas apraksta faksimilus. Tūlīt pēc medaļas pasniegšanas eksperti medijos pauda izbrīnu, ka tā tapusi neticami īsā laikā, jo gan medaļas maketēšana un dizaina apstiprināšana, gan nokalšana prasa ilgāku darbu.

Ukrainas investoru izdevuma “Birževije Novosti” analītiķi uzskata, ka informācija par medaļu nav viltojums, jo to apliecina vismaz divi avoti – “Vikipēdija” un aprīļa sākumā medijos lasāmā Krievijas valsts apbalvojumu ražotāja – uzņēmuma “Russkaja lenta” – dižošanās par tik steidzama pasūtījuma operatīvu izpildi. Arī uzņēmuma interneta vietnē lasāma informācija par steidzamu Aizsardzības ministrijas pasūtījumu šādas medaļas izgatavošanai. Tā gan publicēta bez datuma, bet ar norādi, ka pasūtījums saņemts “pēc lēmuma par Krimas atgriešanos Krievijas sastāvā”.

Savukārt kāds videoieraksts liecina, ka odiozais Krievijas politiķis Konstantīns Zatuļins šo medaļu rādījis veterāniem jau 17.martā, tātad tā bijusi gatava jau pirms oficiālā operācijas beigu datuma.

Eksperti domā, ka šāda medaļa vēsturniekiem, juristiem, diplomātiem, politologiem un citiem speciālistiem var kalpot kā oficiāls pierādījums par “Krimas atgūšanas” hronoloģiju un šo notikumu patieso būtību, kas krasi atšķiras no Kremļa propagandistu sniegtās versijas.

Jau ziņots, ka Putins pirms divām nedēļām pirmo reizi atzina, ka Krievijas karavīri atradušies Krimā pirms referenduma un tā laikā, lai “nodrošinātu apstākļus brīvam balsojumam”, bet noliedza ziņas, ka Maskava plānojusi aneksiju. Krievijas politiķiem būtu jāatbild uz jautājumu, kādēļ medaļā minētais “Krimas atgūšanas operācijas” sākuma datums ir pretrunā ar Putina apgalvojumu, ka pussalas pievienošana Krievijai neesot bijusi plānota un lēmums pieņemts, tikai saņemot ziņas par “vietējo iedzīvotāju noskaņojumu pēc likumīgā prezidenta Janukoviča gāšanas”.

Viņiem būtu arī jāvērtē, kā no starptautisko tiesību viedokļa uztverams fakts, ka operācija sākta, pie varas vēl atrodoties oficiāli ievēlētajam un starptautiski atzītajam prezidentam Janukovičam, kā arī to apstākli, ka šis datums sakrīt ar dienu, kad Kijevā “nezināmi snaiperi” nošāva vairāk nekā simts Maidana aizstāvju.

Komentāri (38)

Aivars Krauklis 01.05.2014. 17.39

Visiem taču skaidrs, ka medaļa izgatavota Lenglijā no presēta putuplasta, zeltīti nokrāsota slepenā 300-tu komitejas bāzē Anglijas ziemeļos, tur arī ietīta baltās zeķbiksēs un slepus caur Zanzibāru un Igauniju nogādāta Tambovā, kur anglosaxšu specaģents „Mestnij Volk” to nofotografējis un caur tārpeju ievietojis internetā Krievijas diskreditēšanai. Kārtējā rusofobu intriga ar kaunu izgāzusies.

Slava Rossije! Mir, trud, mai i Puķin vsegdā prav!

+22
0
Atbildēt

0

egils_krastins 01.05.2014. 16.21

Viens no pozitīvajiem aspektiem, vērtējot nesenos Ukrainas notikumus, ir iespējamā SLĀVU PASAULES CENTRA NOMAIŅA – MASKAVAS VIETĀ NĀKS KIJEVA, kā pārējām slāvu tautām pievilcīgs kultūras un ekonomiskās attīstības piemērs. Ukraiņiem pašlaik ir vienreizēja iespēja savākt sev apkārt visas 300 mio slāvu tautas.

Krievija/Putina režīms ar savu agresiju Ukrainā visai pasaulei ir parādījusi savu postošo, zvērisko dabu. Neviena demokrātiska valsts pasaulē neatbalsta destruktīvās rus aktivitātes. Maskava/putinisti ar savu misijas apziņu iekarot jaunas zemes ir zaudējuši slāvu tautu attīstības centra statusu. Viņi neko nebūvē/neattīsta, bet lauž/nogalina, skalda un valda.

+15
-1
Atbildēt

1

    Amis > egils_krastins 01.05.2014. 16.49

    tara SLĀVU PASAULES CENTRA NOMAIŅA – MASKAVAS VIETĀ NĀKS KIJEVA

    =================

    Pravoslavnutizētās zelta ordas Metropole nu nekādi nevarēja būt slāvu pasaules centrs, arī nomale, nē. Slāvi moskaļus zārkā redzēja, baltās čībiņās.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

dro 01.05.2014. 16.20

Международная неправительственная организация “Freedom House” опубликовала ежегодный доклад о свободе прессы (The Freedom of the Press). Россия в нем занимает 176-е место в списке и отнесена к категории стран с практически полным отсуствием свободы слова. В отличие от недавно опубликованного доклада о свободе прессы международной неправительственной организации “Репортеры без границ” (The World Press Freedom Index), “Freedom House” в своем исследовании охватывает почти все страны мира, поэтому на одной из 197 строчек в рейтинге может оказаться сразу несколько государств.

Из государств, образовавшихся после распада Советского Союза, только Молдавия оказалась в списке стран, где есть частичная свобода слова, в остальных странах региона пресса и журналисты не могут свободно выполнять свои профессиональные обязанности. Однако эта несвобода тоже относительна и зависит от места в рейтинге. Если Армения занимает 134 строчку, а Украина – 139, то Россия отстает от них на более чем 30 пунктов и занимает 176 место в списке. Хуже чем в России обстоят дела со свободой слова в Азербайджане (183 место), Казахстане (187), Белоруссии (193), Туркмении (195) и Узбекистане (195). http://www.svoboda.org/content/article/25368058.html

+6
-2
Atbildēt

6

    ingazilunska > dro 01.05.2014. 18.58

    Да, русские слишком добры, это правда.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > dro 01.05.2014. 18.10

    Bet ja aklais melo, tad viņš arī saņem to, ko ir pelnījis.

    Vispār kā aklais var būt par reportieri? Tikai ja viņš visu izdomā.

    Nu tad, lūk, arī likumsakarīgs iznākums, aculiecinieki ir sašūtuši par pastavīgo melošanos, kura bieži vien dažiem no viņiem var maksāt dzīvību, saasinot starpetniskās attiecības Ukrainā.

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 01.05.2014. 22.57

    “Из толпы разъяренных людей журналистов вывели работники милиции.

    Правоохранители оттеснили сепаратистов, что позволило завести журналистов радио «Свобода» в милицейский автобус. После этого журналистов отвезли в райотдел милиции.”

    Nezinu, kā būtu beidzies šis incidents, ja miliči nebūtu iejaukušies.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dro 01.05.2014. 18.52

    Labi, ka tikai piekāva, ņemot vērā Ukrainas krievvalodīgo “atbrīvotāju” un to prokrievisko spēku mentalitāti un prāta spējas, kā arī agresijas un lumpenizācijas pakāpi, varēja arī zarnas izlaist, kā tam deputātam, kas atļāvās izkārt Ukrainas karogu.

    Re kur piemērs, īsts “krievu patriots” superis, tagadējais “latvijas valsts”, kurš arī uzskata, ka aklus cilvēkus sist var un vajag.

    Ko tur var pateikt, totāli degradēta publika, ja viņi paši saprastu savas degradācijas pakāpi, laikam, būtu nošāvušies, tas absolūtais nekritiskums, primitīvisms un sašaurināta apziņa ir tas, kas sargā šo te lumpeņpatriotu psihi.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 01.05.2014. 17.00

    “1 мая 2014 16:44

    В Харькове участники митинга за федерализацию Украины напали на корреспондента радио «Свобода» Владимира Носкова и оператора, который вел стрим-трансляцию митинга, Павла Стеша.

    Около 15.35 участники пикета здания облгосадминистрации подожгли на площади Свободы два украинские флаги. Возле этого места находились журналисты радио «Свобода», которые вели видеотрансляцию, передает УНИАН.

    Сепаратисты, узнав Носкова в лицо, агрессивно отреагировали на его присутствие. Они также начали вырывать съемочную аппаратуру у оператора радио «Свобода» и бить журналистов. Из толпы разъяренных людей журналистов вывели работники милиции.

    Правоохранители оттеснили сепаратистов, что позволило завести журналистов радио «Свобода» в милицейский автобус. После этого журналистов отвезли в райотдел милиции.

    По словам Носкова, техника не повреждена. В то же время на лице журналиста, который от рождения слепой, было видно несколько ударов.”

    Aklu cilvēku sist… Tas ir izcils civilizētības līmenis. “Plašā krievu dvēsele”(širokaja russkaja duša), kā stāsta, esot apbrīnojami dāsna un žēlsirdīga.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dro 01.05.2014. 19.10

    Ar krieviem tev nav nekāda sakara, es pats esmu pa pusei krievs, un man pietiekami daudz krievu paziņas, kuriem ar tevi nav nekāda līdzība, tu esi sovoka un Putina TV izskolotā debilizēta lumpeņpatriota hibrīds, tev nav tautības.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu