Zolitūdes eksperimenta mērķis - iegūt zinātniskus datus ekspertīzes slēdzienam • IR.lv

Zolitūdes eksperimenta mērķis – iegūt zinātniskus datus ekspertīzes slēdzienam

25
Skats uz lielveikala "Maxima" atliekām Zolitūdē, kur notiek policijas eksperiments.

Otrdien sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās notiek policijas eksperiments

Valsts policijas eksperimenta, kas otrdienas rītā sācies sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās, galvenais mērķis ir iegūt zinātniskus datus, kurus izmantos eksperti galīgajā ekspertīzes slēdzienā, atzina Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Grišins.

Kā teica Grišins, pašlaik viss notiek pēc iepriekš izstrādāta scenārija. Eksperimentā noslēgusies pasīvās diagnostikas stadija, un sāksies aktīvās daļas pirmais posms. Tas izpaudīsies, kopnes nolaižot dažus centimetrus zemāk un ekspertiem turpinot testēt, kā uzvedīsies kopnes. Policijas darbinieks paredz, ka šī eksperimenta fāze varētu ilgt divas līdz trīs stundas, ziņo LETA.

Pēc kopņu nolaišanas zemāk ar ūdeni tiks piepildīts baseins, kas kā konstrukcija atrodas uz sabrukušās ēkas jumta. Policija prezumē, ka ūdens masa radīs labvēlīgus apstākļus konstrukciju sabrukšanai. Cik ilgu laiku prasīs konstrukcijas sabrukšana, Grišins nevarēja noteikt, norādot, ka steiga šajā eksperimentā nav policijas sabiedrotais, jo galvenais ir rezultāts.

Grišins rēķinās, ka var notikt neparedzamais, un pagaidām policija ir gatava, ka kopnes momentāni nepārlūzīs. Tāpat patlaban ekspertīzē tiek uzdoti jautājumi, vai slodzes ir aprēķinātas korekti, bet uz šo jautājumu atbildes vēl nav.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu