Obama paraksta likumu par palīdzību Ukrainai un sankcijām Krievijai • IR.lv

Obama paraksta likumu par palīdzību Ukrainai un sankcijām Krievijai

10
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Krievija paaugstina gāzes cenu Ukrainai; Jaceņuks sagaida, ka Krievija savu spiedienu tikai palielinās

ASV prezidents Baraks Obama parakstījis Kongresa šonedēļ pieņemto likumu par palīdzības piešķiršanu Ukrainai, vienlaikus nosakot sankcijas Krievijai par Krimas aneksiju, ziņo LETA/Korrespondent.net. Savukārt Krievijas gāzes gigants “Gazprom” paaugstinājis gāzes cenu finanšu grūtībās slīgstošajai Ukrainai.

ASV programma paredz piedāvāt Ukrainai miljarda dolāru aizdevumu garantijās un piemērot sankcijas Krievijas amatpersonām un citām personām, kas saistītas ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju.

Palīdzības programmā paredzēts arī 150 miljonu dolāru atbalsts demokrātijas stiprināšanai un sadarbības veicināšanai ar Ukrainu drošības jomā.

Likums arī ievieš sankcijas pret Krievijas pilsoņiem, kuriem bijusi saistība ar “cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā vai darbībām, kas grauj Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību”.

“Tāpat sankcijas paredzētas pret tiem, kuriem ir saistība ar korupciju Ukrainā,” teikts Baltā nama paziņojumā.

Obama iepriekš jau atzinīgi novērtējis likumprojektu, kas nodrošinās Ukrainai “būtiskus soļus, lai atjaunotu ekonomisko stabilitāti un atgrieztos pie izaugsmes un labklājības”.

Savukārt Krievijas enerģētikas gigants “Gazprom” no aprīļa paaugstina gāzes cenu Ukrainai līdz 485 dolāriem (352,15 eiro) par 1000 kubikmetriem. Par to, tiekoties ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu, ceturtdien paziņoja “Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers.

Tikai pirms pāris dienām “Gazprom” gan paziņoja, ka Ukraina tagad maksās 385,5 dolārus (279,59 eiro) par 1000 kubikmetru gāzes, salīdzinot ar iepriekš noteiktajiem 268,5 dolāriem (194,73 eiro).

Savukārt Medvedevs ceturtdien teica, ka tiek atcelts 2010.gada 30.aprīļa valdības dekrēts, kas noteica 100 dolāru atlaidi par 1000 kubikmetru Ukrainai gāzes iepirkumos apmaiņā pret atļauju Krievijai izmantot Melnās jūras floti Sevastopolē.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks norādījis, ka nav nekādu citu iemeslu, kā tikai politiski, ka Krievija izlēmusi pacelt gāzes cenu Ukrainai, vēsta UNIAN.

Jaunā 485 dolāru cena Ukrainai ir „pilnīgi nepieņemama”, teica Jaceņuks, norādot, ka „Krievija to ļoti labi apzinās”. „Mēs sagaidām, ka Krievija, izmantojot gāzes spiedienu, ies vēl tālāk, arī ierobežojot gāzes piegādes Ukrainai,” teica Jaceņuks.

 

Komentāri (10)

dro 04.04.2014. 10.21

Ločmelis, viedoklis atzīmējušies, gaidam superi un kurmi, tikai tad diena būs sākusies uz optimistiskas nots:)

+7
-1
Atbildēt

0

silvija 04.04.2014. 09.52

Ļoti ceru, ka Krievija drīz nonāks tādā pašā stāvoklī kā Ziemeļkoreja un diženie uroģinas patrioti varēs ēst zāli un cits citu.

+7
-1
Atbildēt

0

Nika 04.04.2014. 09.08

Krievijā būs ļoti smaga ekonomiskā krīze pēc 3-4 gadiem. Kaut gan Putļers varētu pat tik ilgi nenoturēties. Krimas okupācija bija kļūda visās kategorijās. Šis ir lūzuma punkts Putļera laikmetam. Redzēsim, kas būs pēc 2 gadiem :)

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu