Koalīcija pēkšņi vienojas atlikt elektrības tirgus atvēršanu (papild.) • IR.lv

Koalīcija pēkšņi vienojas atlikt elektrības tirgus atvēršanu (papild.)

52
"Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

 

Valdību veidojošo partiju koalīcijas pārstāvji pirmdien vienojās līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu, ziņo LETA.

Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa (Vienotība) jau iepriekš sacīja, ka pirmdien koalīcijas padomes sēdē izteiks priekšlikumu atlikt elektrības tirgus atvēršanu, jo, ņemot vērā notikumus Ukrainā, nepieciešams darīt visu, lai Latvijas iekšpolitiskā situācija būtu stabila, kā arī jānovērš jebkādi provokāciju riski.

Pēc koalīcijas padomes sēdes Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) sacīja, ka valdība otrdien vērtēs iespējamo kompensāsiju mehānismu mazturīgajiem par elektroenerģijas sadārdzinājumu.

Iespējams, ka tirgus atvēršana varētu notikt arī ātrāk, bet 1.janvāris ir pēdējā diena, kad to var izdarīt saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) regulām, uzsvēra valdības vadītāja. Viņa arī sacīja, ka koalīcija bija vienota šajā jautājumā un valdības partneriem nebija pret to iebildumu.

Vienlaikus Straujuma uzteica Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju, jo mehānisms, kas nepieciešams elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai, ir sagatavots un otrdien tiks pieņemts valdībā.

Premjere skaidroja, ka šāds “politisks lēmums” par tirgus atvēršanas atlikšanu pieņemts, jo kompensācijas mehānisms skars trūcīgos, maznodrošinātos un daudzbērnu ģimenes, bet vēl ir pensionāri, arī citas iedzīvotāju grupas, kas neatbilst maznodrošināto statusam.

Taujāta par rīcību, ja “Latvenergo” tik un tā prasīs paaugstināt elektroenerģijas tarifus, Straujuma norādīja – ja šāda situāciju būs, tad to arī risinās.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica apstiprināja, ka arī RP piekrīt tirgus atvēršanas atlikšanai. Viņa gan uzsvēra – svarīgi, ka valdība izdarīja savu darbu un rīt tiks apstiprināts mehānisms sociālās palīdzības sniegšanai elektrības cenu kāpuma kompensēšanai. Tomēr pašlaik lielākās problēmas rada iedzīvotāju neziņa saistībā ar elektrības tirgus liberalizāciju, un drošības sajūtas radīšanai un nepieciešamās informācijas izskaidrošanai tirgus atvēršana jāatliek, piebilda politiķe.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka kompensācijas mehānisms, par kuru lems valdība, īpaši nav mainījies – pašvaldības pa tiešo sniegs informāciju piegādātājam, kurš rēķinos paredzēs atlaidi elektroenerģijai konkrētām iedzīvotāju grupām.

Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Valdība pirms nedēļas jau otro reizi pēc kārtas atlika gala lēmuma pieņemšanu par elektroenerģijas tarifa kāpuma kompensēšanu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Valdība bija vienisprātis, ka elektrības cenu kāpumu vislabāk būtu kompensēt, nevis līdzfinansējot dzīvokļa pabalstu, bet piemērojot automātisku atlaidi elektrības rēķinos, tomēr tā nespēja vienoties par šīs kompensācijas administrēšanas modeli, proti, kurš apkopos datus par trūcīgajiem un maznodrošinātajiem un nodos tos elektroenerģijas tirgotājiem. Valdība deva Labklājības ministrijai un Ekonomikas ministrijai vēl nedēļu laika, lai panāktu kompromisu, līdz ar to šonedēļ valdības sēdē bija paredzēts vienoties par risinājumu.

Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdības lēmumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni, tostarp arī elektroenerģijas tirgus atvēršanu.

(papildināta no 4.rindkopas)

Komentāri (52)

lebronj2356 03.03.2014. 18.37

Pāris secinājumi šajā sakarā :

1) Vēlēšanu gads un jūtama sviluma smaka, pensionāri šoreiz absolūti malači, teicami izspēlēja partiju un lika manīt, ka pietiks “konsolidēt”.

2) Mēsli Ukrainā arī dod savu artavu. Pieļauju, ka arī ES tas liks kopumā sarosīties un apsvērt kas ir kas(gan politiski, gan ekonomiski – sociāli), kas ir tikai apsveicami !

3) Vecum vecais teiciens, ka kas vēlas tas meklē iespējas, kas nevēlas tas meklē argumentus ir jo spoži pierādījies pie mums ! Atcerēsimies ar kādu fiksumu tika PVN par 1% “norauts”, kad to vajadzēja…

Un visbeidzot varu tikai no sirds apsveikt Latvijas vienkāršos cilvēkus, šī mums visiem ir ļoti nozīmīga uzvara un vieš gaišu skatu nākotnē !

+8
-1
Atbildēt

0

dro 03.03.2014. 23.21

Visiem:) Skaidrs, ka “atvēršana” atlikta, lai nekaitinātu vēlētājus, bet, ko jūs, dārgie, gribat? Labāka izvēle par V un NA diemžēl nav. Gribat liet ūdeni uz Sudrabas – Grostiņa vai Repšes – Daugavas racēju dzirnavām? Varbūt balsosim “par visu laiku un tautu labāko mēru”? Pie tam V un NA labākas nekļūs, to reputācijas sardzē nelokāmi stāv Zane un Bet, Andrejs un aivarsk.::):)

+5
0
Atbildēt

4

    Ojārs > dro 03.03.2014. 23.26

    Kas jauns Krievijas hokeja čempionātā? Vai viens no Ģinamo jau nav čempions?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 03.03.2014. 23.33

    Andrej, man KHL pie kājas, un Tu to labi saproti:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dro 03.03.2014. 23.44

    Tas nebiji Tu, kas fanoja pr ģinamo? Tad atvaino, būšu Tevi sajaucis ar kādu citu no IRša “komentētājiem”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 03.03.2014. 23.49

    andrejs. Teicu, ka man pieejams abonements un dažreiz to izmantoju. Es atbalstītu KHL boikotu. Protams, žēl mūsu puišu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

marchaeva 03.03.2014. 20.02

Kāpēc gan skaidri nepasaka, ka galvenais iemesls kāpēc jāatliek elektroenerģijas tirgus ir pavisam vienkārš – Latvijas tirgum nevar pievadīt elektroenerģiju no Nord Pool Spot, jo tikai 2016. gadā būs izbūvēts Lietuvas-Zviedrijas starpsavienojums, kā arī pajautāt Eesti Energia par to kāpēc viņi nenāk iekšā. Līdz tam tirgus nav iespējams tehniski un ekonomiski!

Starp citu neviens neliedz gatavot dabas gāzes tirgus infrastruktūru jau drīz. Pagaidām izskatās ka EM tikai priecājas par abiem lielajiem LG vīriem.

+5
0
Atbildēt

2

    lailabidzane > marchaeva 03.03.2014. 20.37

    .

    Ir jābūt galējiem kretīniem, lai nesaprastu, ka vienīgais iemesls lēmumam par liberalizācijas atlikšanu ir V Ē L Ē Š A N A S …

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > marchaeva 03.03.2014. 20.06

    piekrītu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu