Putins pēkšņi sāk armijas pārbaudi Ukrainas pierobežā (papild.) • IR.lv

Putins pēkšņi sāk armijas pārbaudi Ukrainas pierobežā (papild.)

46
Krimas prokrieviski noskaņotie iedzīvotāji mītiņā aicina Krieviju "glābt", jo "ienaidnieks ir pie vārtiem". Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukrainas eksprezidenti: Krievija jaucas Ukrainas iekšējās lietās

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Rietumu un Centrālajā kara apgabalā licis veikt karaspēka kaujas gatavības negaidītu pārbaudi, trešdien pavēstījis aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Centrālais kara apgabals, kā ziņo BBC, aptver Pievolgu, Sibīriju un Urālus. Savukārt Rietumu kara apgabals robežojas ar Ukrainu.

“Atbilstoši Krievijas Federācijas prezidenta rīkojumam šodien plkst.14 negaidīti pēc trauksmes aktivizēts Rietumu kara apgabala karaspēks, kā arī formējumi un kara daļas, kas ir dislocētas tā teritorijā, gaisa un kosmiskās aizsardzības, gaisa desanta karaspēka, tālās un militārā transporta aviācijas pavēlniecības,” sanāksmē Aizsardzības ministrijā sacīja Šoigu, ziņo LETA.

“Virspavēlnieks izvirzījis uzdevumu pārbaudīt karaspēka spējas rīkoties, atrisinot krīzes situācijas, kas rada draudus valsts militārajai drošībai, terorisma apkarošanas, sanitāri epidemioloģiska un tehnogēna rakstura krīzes,” sacīja ministrs. “Pārbaudi paredzēts veikt laikā no 26.februāra līdz 3.martam divos posmos.”

“Ģenerālštāba priekšniekam pirmajā posmā no 26. līdz 27.februārim negaidītajā pārbaudē iesaistītās kara daļās ir jānodrošina augstākās kaujas gatavības stāvoklis un ir jāveic to izvēršana karaspēka vispārējos un jūras poligonos,” sacīja Šoigu. Otrajā posmā no 28.februāra līdz 3.martam ģenerālštāba priekšniekam uzdots veikt “operatīvi taktiskās mācības ar Rietumu kara apgabala 6. un 20.armiju, kā arī Centrālā kara apgabala 2.armiju un kara desanta karaspēka pavēlniecību”.

Eksprezidenti: Krievija mēģina iejaukties Ukrainas iekšējās lietās

Krievija tieši mēģina iejaukties Ukrainas politiskajā dzīvē, trešdien paziņojuši trīs Ukrainas bijušie prezidenti Leonīds Kravčuks, Leonīds Kučma un Viktors Juščenko, ziņo UNIAN.

Ukrainas eksprezidenti paziņojumā nosoda Krievijas Valsts domes ierosinājumu rīkot referendumu Krimā par pievienošanos Krievijai, norādot, ka šādas idejas jāvērtē kā aicinājumi gāzt konstitucionālo varu un ir Ukrainas teritoriālās vienotības apdraudējums.

“Patlaban Ukrainas federālizācijas scenārijs ir bīstams. Tas ir ceļš uz politiskās krīzes eskalāciju, politiskās cīņas kurināšanu Krimā, jaunās Ukrainas varas diskreditācija,” teikts paziņojumā.

Trīs eksprezidenti uzskata, ka tie politiķi, kuri piedāvā šādas bīstamas “receptes”, būtu jāsauc pie kārtības Ukrainas Ģenerālprokuratūrai un drošības struktūrām.

“Jebkura propagandas kampaņa, kas vērsta, lai pastiprinātu šādu noskaņojumu, ir jānovērtē tiesībsargājošajām iestādēm atbilstoši Ukrainas likumdošanai. Spekulācijas par to, ka Krimā tiek pārkāptas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības, naida kurināšana, balstoties uz kultūras un vēsturiskajām atšķirībām starp Ukrainas reģioniem, ukraiņu valodas noniecināšana un atklāta valsts simbolu necieņa ir atbilstoši jānovērtē un uz to jāreaģē,” uzsvēruši eksprezidenti.

Visi bijušie prezidenti atgādina, ka Krievija kopā ar Lielbritāniju un ASV pēc noslēgtās starptautiskās vienošanās ir Ukrainas suverenitātes garanti.

Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka notiekošo Ukrainā nevajadzētu uzskatīt par cīņu starp Rietumiem un Austrumiem, vēsta LETA/AFP/BBC. “Runa nav par Rietumiem pret Austrumiem. Runa nav par Krieviju vai Savienotajām Valstīm, runa ir par Ukrainas tautu, un ukraiņu nākotnes izvēlēm, un mēs vēlamies strādāt ar Krieviju un citām valstīm, ar visiem, lai gādātu, ka kopš šīs dienas [situācija Ukrainā] ir miermīlīga,” uzsvēra ASV valsts sekretārs.

Kerijs, tiekoties ar savu Lielbritānijas kolēģi Viljamu Heigu, arī aicināja visas valstis sadarboties, lai nodrošinātu stabilitāti Ukrainā. Heigs paudis atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei.

Simferopolē trešdien sanāca Krimas Augstākās padomes ārkārtas sesija, lai lemtu par Krimas atdalīšanos no Ukrainas, vēsta mediji. Taču sesija nevarēja jautājumu izskatīt, jo nebija kvoruma.

Gaidot šo lēmumu, pie parlamenta bija sapulcējušies ap 10 000 cilvēku no pilnīgi pretēju viedokļu nometnēm. Vieni aizstāvēja Ukrainas nedalāmību, un šajā grupā vairums bija Krimas tatāru, bet otri bija par pievienošanos Krievijai.

Nu mītiņš ir beidzies, tajā bija arī nelielas sadursmes, bet izklīstot visi tika aicināti nepadoties provokācijām un saglabāt mieru.

(papildināta no sākuma un par situāciju Simferopolē)

 

Komentāri (46)

alexander 26.02.2014. 13.13

Trim Ukrainas bijušajiem prezidentiem absolūta taisnība, sakot, ka jebkurš mēģinājums apdraudēt Ukrainas valsts teritoriālo integritāti jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm atbilstoši Ukrainas likumdošanai un attiecīgie politiki, kas uz to aicina, jāsauc pie atbildības. Arī Ukrainas tauta ir lieliski pierādījusi, ka tai šajā jautājumā ir gan viedoklis, gan rīcībspēja.

+21
0
Atbildēt

2

    manatuja > alexander 26.02.2014. 20.56

    Grūzijā vajadzēja notikt, tam kas notika Serebreņicā, tik krievi nav eiropieši un notika viss ne pēc loģikas… viņi nenoskatījās un neatkāpās pa viņiem atstāto ceļu tuneli…. bet palika mirt…. pēc loģikas, tāda pārspēka priekšā NATO notiek attiešana nevis varoņu tēlošana… bet tas ir pēc NATO loģikas, ne pēc krievu neloģikas….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > alexander 26.02.2014. 14.46

    kremlini jau zina veco sakāmvārdu: skaldi un valdi. nekas jau pasaulē nav mainījies. Cik karu pasaulē no tā ir uzsākti. Vecs triks. Galvenais ir nepadoties provokācijām, kuras noteikti būs.

    Vai tad tāds scenārijs nav risinājies Gruzijā? Moldovā? un Latvijā jau arī latgali gribēja atdalīt.

    Pasaulē jau ta sarī izspēlēts ne vienu reizi vien- it seviški savu tautiešu glābšanu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 26.02.2014. 13.12

…Ukrainas eksprezidenti paziņojumā nosoda Krievijas Valsts domes ierosinājumu rīkot referendumu Krimā par pievienošanos Krievijai, norādot, ka šādas idejas jāvērtē kā aicinājumi gāzt konstitucionālo varu un ir Ukrainas teritoriālās vienotības apdraudējums…. +++ mūsu vietējam politikas guru Ivaram Ījabam ir, protams, savs viedoklis par Maskavas lomu Ukrainas nākotnes rakstīšanā.

“…Kremļa interešu klātbūtne Kijevā notiekošajā, protams, ir intriģējoša tēma. Īpaši tā patīk ļaudīm, kuri visur saskata Maskavas spalvaino roku, piedēvējot tai teju vai maģiskas spējas kontrolēt notiekošo. Īstenībā daudz lielāka loma notiekošajā ir nejaušībai, pilnīgam stulbumam, alkatībai un bardakam nekā šausmīgajiem moskaļiem….”

Un vēl Ivars Ījabs labi skaidro jēdzienu – ekstrēmists. Izrādās, ka ekstrēmists ir brīvības cīnītājs. :)

….kāds optimists varēja padomāt, ka ir pienācis laiks sērot par kritušajiem, nomierināties un meklēt kompromisus valsts nākotnes vārdā. Taču šobrīd neizskatās, ka kaut kas tāds tuvākajā laikā notiks. Patiesībā te notiek pamatīgs kašķis, kurā viena puse neapšaubāmi jūtas kā uzvarētāji. Tie ir labējie ekstrēmisti, kuru pusē šobrīd ir morāls pārsvars. Kā nekā, tieši viņi gāja bojā apšaudēs, kuras beigu beigās piespieda Janukoviču atkāpties…

http://satori.lv/raksts/6863/Ivars_Ijabs/Uz_Eiropu_pret_moskaliem

+19
0
Atbildēt

4

    janis17 > buchamona 26.02.2014. 15.38

    Ijabs ir mūsu sabiedrības providusācijas produkts, tādu pseidopitologu ijābu un kažoku ir saražots biezs slānis, kurš turpina skalot sabiedrības smadzenes, lai tur nepaliktu ne kripatiņas savas domas, savas tautas un sūtības apziņas. Cik viņu prognozes ir izrādījušās pareizas? Kas viņiem piešķīris zinātniskos grādus???
    Baidos, ka agrāk vai vēlāk šīm “sabiedriskajām organizācijām”, kas patiesībā ir sabiedrības dezorientācijas un dezinformācijas rupori, atradīsies no maskavas augošas kājas…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 26.02.2014. 16.19

    3 Ukrainas eksprezidenti paziņo par nepārprotamu Krievijas iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās, bet Ījabs to apšauba. Pīlītes pūst ir vieglāk kā tauri un laikam arī labāk maksā.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 26.02.2014. 14.07

    fretka

    ījābs zin no kuras puses sviests uz maizes jāsmērē :)

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 26.02.2014. 13.57

    Augsti mācītais latvju demokrātijas tēvs Ījabs domā tāpat kā Kremļa trollis Ločmelis. Nez vai abi ir pazīstami, vai arī sazinās telepātiski, caur Lattelecom telekanāliem? :)

    +19
    0
    Atbildēt

    0

Nika 26.02.2014. 15.06

Neko citu jau Krievija nemāk darīt. Pat Kazakhstāna un Baltkrievija muitas savienībā ir ievilktas ar draudiem un šantāžu. Krievi nesajēdz, ka vajadzētu izveidot cilvēkiem pievilcīgu civilizāciju, ja grib, lai kāds ar viņiem draudzējas.

+19
0
Atbildēt

1

    janis17 > Nika 26.02.2014. 15.47

    Kā gan monstrozu sabiedrības atkritumu vadīta valsts un degradēta iedzīvotāju masa var izveidot pievilcīgu civilizāciju?
    Šāds uzdevums viņiem ir 1000 reižu par grūtu!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu