Ieslodzītais Soču olimpisko megabūvju kritiķis pieteicis badastreiku • IR.lv

Ieslodzītais Soču olimpisko megabūvju kritiķis pieteicis badastreiku

30
Jevgēņijs Vitiško. Foto: AFP/LETA

“Amnesty International” pasludinājusi Vitiško par sirdsapziņas cietumnieku

Ieslodzītais krievu vides aktīvists Jevgēņijs Vitiško, kurš aktīvi kritizējis Soču olimpisko megabūvju ietekmi uz vidi, pieteicis badastreiku, pirmdien paziņojusi organizācija “Ziemeļkaukāza Ekoloģiskā sardze” (ZKES). 40 gadus vecais ģeologs 12.februārī pilnībā atteicies no pārtikas, informēja organizācija.

Krievijā Krasnodaras novada tiesa pagājušajā trešdienā atstāja spēkā zemākas tiesu instances lēmumu, ar kuru Vitiško agrāk piespriestais nosacītais sods tika aizstāts ar reālu cietumsodu, jo Vitiško esot pārkāpis viņam iepriekš piespriestā nosacītā trīs gadu cietumsoda nosacījumus.

Iepriekšējais spriedums bija pieņemts 2012.gada lietā par kaitējumu, kas nodarīts Krasnodaras novada gubernatora īpašumam.

Vitiško un cits pazīstams vides aktīvists Surens Gazarjans tika notiesāti par to, ka viņi nodarījuši 4000 dolāru lielus postījumus mežā uzslietam žogam. ZKES skaidroja, ka žogs ap Krasnodaras novada gubernatoram Aleksandram Tkačovam piederošo īpašumu uzsliets nelikumīgi.

Gazarjans 2012.gadā aizbēga no Krievijas un tagad dzīvo Igaunijā, savukārt Vitiško bija jāpakļaujas sprieduma striktajiem noteikumiem.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nedēļas nogalē paziņoja, ka Krievijas varasiestādes ir pārliecinājušas komiteju, ka Vitiško ieslodzīšana nav saistīta ar olimpiskajām spēlēm.

Tikmēr starptautiskā tiesību aizstāvības organizācija “Amnesty International” pasludinājusi Vitiško par sirdsapziņas cietumnieku un nodēvējusi arestu par “kārtējo epizodi Krievijas varasiestāžu kampaņā pret viņu (..), lai apklusinātu vienu no skanīgākajām un cienījamākajām balsīm, tuvojoties Soču spēlēm”.

Kopš novembra notiesāti vismaz seši ZKES biedri. Dažiem no viņiem piespriests trīs līdz 15 dienas ilgs administratīvais arests. Policija Krasnodarā arestējusi arī vietējās čerkesu kopienas līderi Askeru Soktu, kurš atļāvies publiski kritizēt olimpiādi. Viņš tika aizturēts piektdien, un viņam tika piemērots astoņas dienas ilgs apcietinājums par pretošanos policijai.

Čerkesu aktīvistu grupa lūgusi reģiona gubernatoru panākt Sokta atbrīvošanu, uzsverot, ka viņš patiesībā arestēts par saviem kritiskajiem izteikumiem par Soču olimpiskajām spēlēm.

Sokts pagājušajā nedēļā kritizēja Olimpiādes rīkotājus par to, ka viņi ignorējuši čerkesus spēļu atklāšanas ceremonijā, kas notika 7.februārī.

Čerkesi savulaik apdzīvoja Melnās jūras piekrasti un kalnus Soču apkārtnē, taču 19.gadsimtā Krievijas karaspēks tos padzina. Daži čerkesu pārvietošanu pielīdzina pat genocīdam.

Pārvietoto čerkesu pēcteči tagad dzīvo vairākos Krievijai piederošajos Ziemeļkaukāza reģionos, kā arī Turcijā un Jordānijā. Daudzi čerkesi uzskata, ka viņu izcelsmes zeme nav piemērota olimpisko spēļu rīkošanai un ka to sagatavošana atstājusi postošu ietekmi uz vidi.

 

Komentāri (30)

Antra 17.02.2014. 19.34

“Daži čerkesu pārvietošanu pielīdzina pat genocīdam.”

“Daži”?

Pat domādams neizdomāsi

4000 dolāru lielais nodarītais posts

http://img12.nnm.me/d/a/e/5/a/1fe5eeb5666f2c003016e22c8d6.jpg

Saņa, tas ir trulais krievu bandītpurns, Putina paģeļņiks, Saška Tkačovs.

+2
0
Atbildēt

0

Inese 17.02.2014. 14.35

Vitiško un cits pazīstams vides aktīvists Surens Gazarjans tika notiesāti par to, ka viņi nodarījuši 4000 dolāru lielus postījumus mežā uzslietam žogam.

=========================

Ekoteroristi.

0
-4
Atbildēt

3

    Malda > Inese 17.02.2014. 19.48

    Kad psihiatra zāles neiedzeru tad teroristi rādās ik uz soļa. Bioteroristi, baltoteroristi, pedoteroristi, židoteroristi, liberoteroristi un westoteroristi.

    Man te nesen gribēja nosaukt par logorejisko rusofiloteroristu, kas nav īpaši tālu no patiesības.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > Inese 17.02.2014. 16.34

    Ločmelis. Noderīgais idiots.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Inese 17.02.2014. 18.56

    Viņš pat nav idiots. Balodis (golubčik) pie semočku grauzēju kājām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu