Sīrijā nemiernieku savstarpējās kaujās nogalināti teju 500 cilvēku • IR.lv

Sīrijā nemiernieku savstarpējās kaujās nogalināti teju 500 cilvēku

24
Kaujās sašautas mājas Sīrijas pilsētā. Foto: AFP/LETA

Sīrijā tiek pastrādāti noziegumi, kurus vajadzētu izskatīt starptautiskajai tiesai

Sīrijā nedēļas laikā nemiernieku savstarpējās kaujās dzīvību zaudējuši teju 500 cilvēku, arī 85 civilisti, piektdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

“Mēs kaujās esam dokumentējuši 482 cilvēku nāvi. Tie ir 85 civilisti, 240 [mēreno] nemiernieku brigāžu kaujinieki un 157 grupējuma “Irākas un Levantes islāma valsts” (ISIL) kaujinieki,” sacīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Civilistu un mēreno nemiernieku upuru vidū ir arī 42 ķīlnieki, kuriem Alepo ISIL izpildījis nāvessodu. Mērenie nemiernieki izpildījuši nāvessodu 47 ISIL karotājiem, pārsvarā Idlibas provincē. “Pārējie dzīvību zaudējuši kauju laikā. Domājams, dzīvību zaudējuši vēl vairāki desmiti cilvēku, bet ir neiespējami precīzi dokumentēt visus nāves gadījumus,” sacīja Abdelrahmans.

Viņš arī norādīja, ka “Sīrijā tiek pastrādāti noziegumi, kurus vajadzētu izskatīt starptautiskajai tiesai”, ziņo LETA/AFP.

Kaujas mēreno un radikālo nemiernieku starpā turpinās jau nedēļu pārsvarā Alepo, Idlibas un Rakas provincēs.

Piektdien mērenie nemiernieki turpināja gūt panākumus Alepo un Idlibā, kur ISIL klātbūtne ir salīdzinoši vāja, savukārt ISIL guvis uzvaras Rakas provincē, kas tā kontrolē atrodas jau vairākus mēnešus.

Vairāki Sīrijas prezidenta Bašira al Asada pretinieku grupējumi pagājušajā nedēļā atklāja jaunu fronti pret ISIL, kas tiek apsūdzēta centienos iegūt kontroli, kā arī šaušalīgu noziegumu pastrādāšanā opozīcijas kontrolētajos apvidos.

Irākā ISIL kontrolē jau vairāk nekā nedēļu atrodas Fallūdža, kā arī vairāki Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī rajoni. Irākas drošības struktūru centieni padzīt džihādistus līdz šim nav vainagojušies sekmēm.

ISIL vēlas plašās teritorijās Irākā un Sīrijā izveidot valsti, kas dzīvotu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 130 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās. Paredzēts, ka 22.janvārī Ženēvā varētu sākties ar ASV un Krievijas atbalstu rīkotās Sīrijas miera sarunas.

 

Komentāri (24)

Vineta 10.01.2014. 16.48

Divi galvenie Sīrijas traģēdijas vainieki

http://ipvnews.org/3rd_column/images/542.jpg

+2
0
Atbildēt

0

inta_s 10.01.2014. 21.01

Traģiski tas viss kas notiek Sīrijā.

+1
0
Atbildēt

0

Vineta 11.01.2014. 10.11

otra puse

Šoreiz tie nav “Rietumi”, bet konkrēti kremļa sulainis, pirmais ASV geju prezidents, melnādainis. Būtu pieticis vienoties ar Taliban par karaspēka izvešanu no Afganistānas un Asada ķibeles krievam būtu kā sīka nieze, salīdzinot ar problēmām, kas to turpmāk sagaidītu Centrālāzijā, Kaukāzā, Tatarstānā un Baškartostānā un pēc tam arī visā pārējā teritorijā. Taliban kļūtu arī par Irānas tumsonīgo pseidoislamistu, ajatolu un Ķīnas problēmu. Melnādainais ņedobitoks, tā vietā, lai vienotos ar lojālākiem arābu režīmiem par naftas cenu nograušanu, atsakās no palīdzības Asada pretiniekiem un ved sarunas ar Irānas zvērisko sātanisko režīmu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu