Iespējams drošības apdraudējums - 18 "Rimi" un 13 "Maxima" veikalos • IR.lv

Iespējams drošības apdraudējums – 18 “Rimi” un 13 “Maxima” veikalos

30
Pie sagruvušā lielveikala Zolitūdē. Foto: Gunita Kļava, LETA

Kopumā Latvijā par nedrošām var atzīt 38 ēkas, vairākums no tām atrodas Rīgā, secina Ekonomikas ministrija

Pēdējo nedēļu laikā, veicot sabiedriski nozīmīgu ēku vizuālu apsekojumu, Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi dažāda izmēra un konfigurācijas plaisas 31 jau strādājošā lielveikalā – 18 “Rimi” un 13 “Maxima” lielveikalos, trešdien preses konferencē sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

No 59 ekspluatētajiem “Maxima” lielveikaliem, kurus apsekojusi Rīgas pilsētas būvvaldes Būvinspekcija, 13 ir konstatētas nedrošuma pazīmes – plaisas būvju konstrukcijās. Lai konstatētu to ietekmi uz ēku nestspēju un noturību, īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana. Apsekojot abus būvniecības procesā esošos lielveikalus, konstatētas neatbilstības būvniecības dokumentācijā – nekorekti aizpildīti būvdarbu un autoruzraudzības žurnāli, kā arī netika uzrādīti bultskrūvju montāžas un betona kvalitātes mērījumu rezultāti, ziņo LETA.

Apsekojot 58 “Rimi” un “Supernetto” veikalus, nedrošuma pazīmes konstatētas 18 veikalos – slikts konstrukciju tehniskais stāvoklis, plaisas, konstrukciju mitruma ietekmes pazīmes. 11 veikalos konstatēta ierobežota evakuācijas izeju pieejamība, 20 veikalos noliktavu un personāla telpu apsekošana nav nodrošināta. Arī šo ēku īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana.

Būvvalde gan pagaidām neatklāj tā 31 veikala adreses, kuros konstatēti vizuāli defekti. Adreses tiks atklātas pēc tam, kad veikalu īpašnieki tiks informēti par būvvaldes veikto apsekojumu rezultātiem, noskaidroja biznesa portāls “Nozare.lv”.

Pilnīgs būvvalžu veiktais sabiedriski nozīmīgo ēku būvlaukumu apsekojums būs gatavs līdz Ziemassvētkiem, sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

EM informācija liecina, ka kopumā, balstoties uz 54 būvvalžu sniegtajiem datiem, valstī patlaban tiek būvētas vai būvdarbi notiek 746 sabiedriskajās ēkās, no kurām pašvaldības ir apsekojušas 263 jeb 35%.

Lielākā daļa jeb 560 no būvvalžu apsekojamajiem objektiem atrodas Rīgā, un apsekojumi veikti 94 ēkās jeb 17%. No ārpus Rīgas pilsētas apzinātajām 186 ēkām, kuras tiek būvētas vai kurās notiek būvdarbi, apsekotas ir 169 jeb 91%.

Spiridonovs skaidroja, ka pilnīgs sabiedriski nozīmīgo ēku būvlaukumu apsekojums būs atkarīgs no tā, cik ātri strādās būvvaldes. “Domāju, ka tas ir tuvāko divu nedēļu jautājums. Kopējais uzdevums ir paspēt līdz Ziemassvētkiem,” teica EM pārstāvis.

jau ziņots, ka pēc Ekonomikas ministrijas (EM) aicinājuma pašvaldību būvvaldes apsekojušas nozīmīgās publiskās ēkas, tādējādi secinot, ka kopumā Latvijā par nedrošām varētu atzīt 38 ēkas, no tām 31 atrodas Rīgā, intervijā Latvijas Radio stāstīja demisionējušās valdības ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs atzina, ka patlaban apsekota informācija no 59 pašvaldībām, kas ir aptuveni puse no Latvijā esošajām 85, kurās ir būvvaldes. Taču arī aptuvenā informācija neesot iepriecinoša, jo kopumā ir konstatētas 162 nepilnības, no tām puse ir saistīta ar to, ka nav sakārtota dokumentācija, taču 38 gadījumos konstatētas nedrošuma pazīmes, no tām 31 ēka atrodas Rīgā.

“Protams, ir jāņem vērā apstāklis, ka Rīgā, salīdzinot ar citām pašvaldībām, sabiedrisko ēku būvniecība ir krietni lielāka, tomēr šādu neatbilstību konstatēšana apliecina, ka pašvaldību būvvalžu kapacitāte un kompetence ir nepietiekama,” atzina ministrs.

Uz jautājumu, vai nedrošās ēkas tagad tiks slēgtas, ministrs atbildēja, ka ne visos gadījumos tā varētu būt, taču objektu īpašniekiem ir jārēķinās ar padziļinātu izpēti, tādējādi sniedzot galīgo slēdzienu par ēkas drošību.

Tāpat ministrs stāstīja, ka ar šādām pārbaudēm tā vien neaprobežosies, jo tiek veidota apsekojuma karte, vai drīzāk riskanto objektu karte.

EM trešdien iepazīstinās ar no pašvaldību būvvaldēm saņemto informāciju par apsekotajām sabiedriski nozīmīgajām publiskajām ēkām, kas tiek būvētas, tai skaitā rekonstruētas vai renovētas, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja ministrijā.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts 22.novembrī Ekonomikas ministrijas operatīvās sanāksmes laikā, reaģējot uz 21.novembra traģēdiju Zolitūdē, iebrūkot lielveikala jumtam, kad gāja bojā 54 cilvēki, uzdeva nekavējoties nodrošināt, lai pašvaldību atbildīgās būvvaldes un būvinspektori veic ārkārtas pārbaudes visās sabiedriski nozīmīgās ēkās par būvnormatīvu ievērošanu, prioritāri veicot pārbaudes ēkās, kur notiek vai ir plānoti būvdarbi.

EM nosūtījusi vēstuli 85 Latvijas būvvaldēm, prasot tām apsekot visus būvlaukumus, kuros tiek būvētas sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas. Apsekošanas rezultāti EM bija jāiesniedz līdz šā gada 4.decembrim, ietverot informāciju par atzinumiem, norādot informāciju par apsekoto būvlaukumu, būvprojektu, ēku, būvniecības dalībniekiem un konstatētajiem pārkāpumiem, ja tādi tika konstatēti.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (30)

ArnisPKR 11.12.2013. 10.14

Kur var redzēt sarakstu ar šīm nedrošajām būvēm?

+8
0
Atbildēt

0

Diāna 11.12.2013. 10.32

Vai kādu atkal atstādinās no amata,kā Šicu,ja tas publiskos nedrošo ēku sarakstu?

+7
0
Atbildēt

0

ievuliitis 11.12.2013. 12.19

Es tikai brīnos, kur tām būvvaldēm kapacitāte un arī iespējas baudīt ēkas radās. Vai tad tai nav ar papīriem jāņemas, kā mums Ušakovs un Ameriks stāstīja. Tai tak nemaz pilnvaru nebija. Vai jauns likums ir pieņemts, vai Ušakovs ar mr. 20% atļāva beidzot veco pildīt?

+9
-2
Atbildēt

16

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 15.19

    Un kā šīs tiesības apskatīt būves būtu novērsušas projektētāja pieļautās kļūdas? A nekā.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 15.08

    Kā jūs, Petras k-gs, varat zināt kas mani interesē vai neinteresē? Un jūs mudināt Bertas k-dzi man neatbildēt, labi zinot, ka viņa arī nemaz nespēs atbildēt?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 14.38

    Dak skaidra konstruktoru vaina, tā arī soms saka.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 14.59

    Un kas tajā Būvniecības likumā noteikts?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 15.03

    Kas citēts? Neredzu nevienu citātu no šī likuma. Un civilizētā diskusijā savus apgalvojumus pamato tas, kurš to izteicis. Savus “zinu, zinu, bet neteikšu”, Berta, atstājiet jaunākajām bērnudārza grupiņām.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 14.46

    Kādu struktūrvienību? Vai to vienu štata vietu? A būvvalde tikai pārliecinās vai viss tiek darīts likumīgi un pēc projekta, nevis pārrēķina sertificētu darboņu projektus.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > ievuliitis 11.12.2013. 15.50

    betija,
    objektīvi domājot, apsekojot var konstatēt nobīdi no normas attiecībā pret plānu, bet ja tas pats ir greizi veidots, tad nekādu nobīdi jau neatradīs.
    Sanāk ka ir jāpārrēķina pats projekts, taču tas nozīmē ka jābūt attiecīgam speciālistam – to var būvvalde vai nu turēt pie sevis vai arī izmantot kā ārpakalpojumu. Pašreiz to izmanto kā ārpakalpojumu, kuru apmaksā pats būvētājs – nosacījums tāds ka tam jābūt sertificētam speciālistam – tātad tādam kas zina ko dara. Līdz ar to viss jau arī it kā ir pareizi – izņemot tas ka šis speciālists pieļauj kļūdu jo acīmredzot tiem par maz maksā un tad šie tikai lažo lai apgūtu pēc iespējas vairāk pasūtījumu.

    Tad sanāk ir variants ka vienu maksu būvētājs maksā savam speciālistam un pēc tam iesniedzot projektu būvvaldē tam jāsamaksā vēl viena maksa lai RD apmaksātu cita speciālista pārbaudi – tā teikt notiktu dubulta pārbaude. Bet vai tas nozīmē ka tas otrs arī nelažos? Diez vai.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 11.12.2013. 14.25

    Starp citu, pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā par būves technisko stāvokli un pareizu ekspluatāciju atbildīgs vien tās īpašnieks. Par dajebkāda veida konstrukciju deformācijām, bojājumiem u.c. ķibelēm nekavējoši jādod ziņa Būvinspekcijai un nekavējoši jāveic visi pasākumi to novēršanai!

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 14.53

    Es jums vakarā nodemonstrēšu to sižētu. Tagad nav laika meklēt.
    Kas attiecās uz būvvaldes funkcijām, jums jau vairākkārt tika citēts spēkā esošais Būvniecības likums, kur skaidri definēti būvvaldes pienākumi un tiesības. Ja jums likums IR tas, ko saka Ušakovs un misters 20%, neko nespēju jums līdzēt:D

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 15.01

    Ja jums 3 reizes citēts, bet jūs neesat iegaumējis, kāda jēga vēl tēret laiku, meklēt, kopēt? Sameklējiet pats.:D

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Anatolijs K. > ievuliitis 11.12.2013. 15.06

    Betij, viņu jau neinteresē tas likums. Viņš ir vienkārši provokators. Netērē tam laiku.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 15.13

    Ceturtā reize:
    “Taču Rīgas domes būvvaldei Būvniecības likuma 7.un 30.p.uzliek pienāķumu un dod tiesības reāli kontrolēt būvobjektus nevis tikai šķirstīt un novērtēt papīru kalnus. Te nedaudz no likuma.
    30.pants
    Būvinspektoram ir tiesības apskatīt un pārbaudīt būves, ieiet tajās, apsekot tās, pieprasīt paskaidrojumus un Vispārīgajos būvnoteikumos paredzētos dokumentus, kā arī lūgt uz būvuzņēmēja vai būvētāja rēķina atbrīvot telpas, padarot tās pieejamas, un atsegt būvju daļas, lai varētu pārbaudīt uzbūvēto konstrukciju, ja konstatētas nedrošuma pazīmes.

    (2) Par katru pārbaudi būvinspektors dod atzinumu un, ja nepieciešams, arī norādījumus par to, kā novēršami pārkāpumi.

    (3) Būvinspektoram ir tiesības apturēt būvniecību līdz laikam, kad atzinumā dotie norādījumi tiek izpildīti.”

    Ja arī šoreiz jums skaidrība neatausīs, tad būs vien bērnudārzs garīgi atpalikušiem bērniem jāmeklē.
    P.S Te arī solītais raidījums :))

    http://www.ltv.lv/lv/raksts/08.12.2013-riiga-kriizes-laika-apcirpusi-arii-savu-buvvaldi.id21678/

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 15.15

    Paldies, jurispetra:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 14.35

    Tagad tikai Ušakovam jāveic salto un jāmēģina, pretēji ārvalstu ekspertu slēdzienam, pierādīt, ka, nododot Zolitūdas MAXIMu ekspluatacijā, tā bija ideālā kondīcijā un konstrukcijas, stiprinājumi un citi tehniskie parametri BIJA absolūtā kārtībā, bet īpašnieks divus gadus nepareizi ekspluatējot, novedis ēku līdz sabrukumam. :D

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 15.29

    Noteikti nekā, ja apsekošanu veic, neizejot no kabineta, kā tas ir bijis visu laiku kopš Ušakovs ir mērs. :D
    Jauku vakaru!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.12.2013. 14.44

    Kāpēc tak pilsētas atbildīgie dienesti pieļāva un neizkontrolēja tādu brāķi – gan celtniecībā, gan projektēšanā? Tāpēc, ka Ušakovs Rīgas Domē likvidēja kādu struktūrvienību, kā redzējām raidījumā N.P.?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu