"Mūkusalas Mākslas salonā" būs skatāmas Muižnieka un Liepas izstādes • IR.lv

“Mūkusalas Mākslas salonā” būs skatāmas Muižnieka un Liepas izstādes

32
Ģirts Muižnieks „Teleskopisks parfīms". Publicitātes attēls

Ģirta Muižnieka izstāde „5.7.32.34″ ir gleznotāja “dienasgrāmata”. Pauļa Liepas grafikās „Dienas kārtība” –  mūsdienu patērētāju sabiedrības simboli

No šodienas, 5.decembra līdz 11. janvārim “Mūkusalas Mākslas salonā” būs skatāmas divas izstādes. Lielajā zālē- mākslinieka Ģirta Muižnieka darbu izstāde „5.7.32.34″. Līdz ar izstādi klajā tiks laists arī Ģirta Muižnieka radošās darbības pārskats grāmatas formātā.

Kā rakstīts mākslas galerijas mājas lapā, “5.7.32.34” var dēvēt arī par gleznotāja Muižnieka dienasgrāmatu, tikai tās virsma ir nevis piezīmju bloknota papīrs, bet gan rullī satīts audekls, kurā koncentrējas viņa ikdienas tēli, emocijas un mirkļi. Tāds savveida twitter konts vai komentāru telpa, kuras ietvaros viņš komunicē tikai ar sevi, saviem notikumiem un paša domām, neizsniedzot piekļuves paroles, taču atstājot iespēju lasīt, ja ir tāda vēlēšanās. Šie ir ļoti privāti un vienlaikus absolūti globāli pieraksti. Tie tapuši mūslaiku pasaulē. “Mana sociālā lupata,” tā saka viņš pats. Visi apskatāmie lielformāta darbi radīti speciāli šai izstādei un nav tikuši pirms tam eksponēti. 

Ģirts Muižnieks dzimis 1956. gadā, absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju. Viņš pieder paaudzei, kura Latvijas mākslā ienāca 80.gadu sākumā un joprojām ir viena no spēcīgākajām latviešu glezniecībā. Muižnieks vairākkārt nominēts “Purvīša balvai”. 

Savukārt galerijas mazajā zālē apskatāma Pauļa Liepas jauno darbu izstāde „Dienas kārtība”. Mākslinieks turpina jau iepriekšējās personālizstādēs iesākto projektu „Dzīve”, savās grafikās attēlojot ikdienas priekšmetus kā apkārtējās pasaules mikromodeļus, rakstīts mākslas galerijas mājas lapā.

„Projekta „Dzīve” laboratorijā beidzot ir ievilkts internets un kabeļtelevīzija, tādēļ absolūti subjektīvi un savrupi dzīves krikumi sāk jaukties ar pārējās pasaules ikdienas informācijas drumstalu grēdām,” atzinis Paulis Liepa. Savās grafikās, saucot to par „Projektu „Dzīve””, Paulis Liepa attēlo ikdienu – dzīvojamās telpas, priekšmetus, ēdienu, sadzīves sīkumus un to iepakojumus. Jaunākajos darbos, paplašinot apskatāmo lietu apvārsni, tiek iekļautas atsauces uz globālo, sociālo tīmekli un mūsdienu tehnoloģijām. Liepa spēlējas ar precēm raksturīgā iepakojuma, norāžu, informatīvo zīmju, shēmu un tehnisko rasējumu vizualitāti, savus darbus padarot par mūsdienu patērētājam viegli nolasāmiem, teju arhetipiskiem simboliem. Tomēr aiz ārējās vienkāršības slēpjas rūpīgs un ilgs tapšanas process, kura laikā aug ne tikai krāsu kārtas kā savdabīgs kultūrslānis, bet arī paši attēlotie objekti top par uzlādētiem apkārtējās pasaules modeļiem. 

Paulis Liepa (1978) strādā grafikā, izmantojot kologrāfijas un kartona griezuma tehnikas. Līdz šim sarīkojis 8 personālizstādes. Par personālizstādi „Klusā daba” 2012. gadā saņēmis laikraksta “Diena” Gada balvu kultūrā. Bijis nominēts Purvīša balvai. 2012. gadā “Mūkusalas Mākslas salons” izdeva mākslinieka darbu katalogu „Paulis Liepa. Projekts „Dzīve””.

Vairāk informācijas “Mūkusalas Mākslas salona” mājas lapā

 

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu