ES līderi asi kritizē Krieviju par spiedienu uz Ukrainu • IR.lv

ES līderi asi kritizē Krieviju par spiedienu uz Ukrainu

30
Demonstrante Ukrainā pret valdības politiku. Foto: ITAR-TASS/LETA

Ukrainai vēl ir iespēja parakstīt asociācijas līgumu

Ukrainai vēl ir iespēja ar Eiropas Savienību (ES) parakstīt asociācijas līgumu, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas – Eiropadomes prezidents Hermanis van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu. Vienlaikus Brisele asi kritizēja Krieviju par spiedienu, ko tā vērsusi pret Ukrainu, ziņo LETA/AFP.

“Ukrainai ir brīva iespēja izvēlēties, kāda veida saistību [tā vēlas] ar ES,” teikts amatpersonu paziņojumā. “Mēs kategoriski neatbalstām Krievijas nostāju un rīcību šajā jautājumā.”

Van Rompeja un Barrozu izplatītajā paziņojumā arī uzsvērts, ka ES “nostāja joprojām ir skaidra. Piedāvājums parakstīt asociācijas līgumu un [tirdzniecības līgumu] joprojām ir spēkā”. Pēc ES augstāko amatpersonu domām, jau sasniegts nozīmīgs progress, un Ukrainai piedāvāts “līdz šim ambiciozākais” līgums, kurā paredzēts “labākais iespējamais atbalsts” šīs valsts modernizācijai.

“Apzinoties ārējo spiedienu, kas vērsts pret Ukrainu, mēs ticam, ka īstermiņa apsvērumiem nevajadzētu gūt virsroku pār ilgtermiņa ieguvumiem,” uzsvērts paziņojumā. “Ukrainas pilsoņi pēdējās dienās pierādījuši, ka viņi pilnībā saprot un apzinās Eiropas sadarbības vēsturisko nozīmību.”

Vienlaikus van Rompejs un Barrozu pauž gatavību Krievijai skaidrot “ieguvumus, ko radītu pastiprināta tirdzniecība un ciešākas attiecības ar mūsu kaimiņiem”.

Ukrainas parlaments pagājušajā nedēļā tā arī nespēja vienoties par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Pēc tam Ukrainas valdība paziņoja, ka tā aptur ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanas procesu. Šis lēmums faktiski likvidēja iespējas parakstīt līgumu Viļņas samitā, kas nozīmē, ka tagad process var ievilkties uz vairākiem gadiem.

Visām pusēm pieņemams Timošenko lietas risinājums bija viena no galvenajām Briseles prasībām Kijevai pirms asociācijas līguma parakstīšanas.

Lai gan Ukrainas valdība šādu lēmumu skaidroja ar “nacionālās drošības” apsvērumiem, novērotāji nešaubās, ka Kijeva padevusies Maskavas spiedienam.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins nācis klajā ar paziņojumu, ka tieši ES šantažējot Ukrainu.

Protestējot pret Ukrainas valdības lēmumu, svētdien un pirmdien Kijevas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, un demonstrācijas turpinās.

 

Komentāri (30)

Inese 25.11.2013. 18.58

Tikmēr pate ES to vien dara, kā izvirza ultimātus Ukrainai – par pensijām, atalgojumu valsts pārvaldē, subsīdijām vietējiem ražotājiem un Timošenko. Bet tas jau nav “spiediens” ;) Un vispār, brīvos brīžos eurobirokrāti varētu pārlasīt Zaporožjes kazaku vēstuli turku sultānam ;)

http://lurkmore.so/images/9/97/Zaporozh_diss.jpg

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu