Sociālisti aicina atcelt aizliegumu bijušajiem komunistiem kandidēt vēlēšanās • IR.lv

Sociālisti aicina atcelt aizliegumu bijušajiem komunistiem kandidēt vēlēšanās

26
LSP līderis Alfrēds Rubiks. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rubiks: Labāku vēlēšanu rezultātu sasniegšanu LSP traucē atpazīstamu kandidātu trūkums

Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) XVI kongress sestdien pieņēma aicinājumu atcelt aizliegumu bijušajiem komunistiem kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, ziņo LETA.

Savukārt sasniegt labākus rezultātus vēlēšanās LSP traucē atpazīstamu kandidātu trūkums, uzskata partijas līderis Alfrēds Rubiks.

Piedalīšanās pašvaldību vēlēšanās politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs “(SC) sastāvā bija pareizs lēmums gan no politiskā, gan praktiskā viedokļa, uzsvēra sociālistu līderis. Tomēr vēlēšanās sasniegtie rezultāti nav labākie LSP vēsturē. Kopējais pašvaldībās ievēlēto LSP izvirzīto deputātu skaits ir mazāks nekā 2009.gadā. Toreiz sešās pašvaldībās bija ievēlēti 17 sociālisti, tagad no LSP sešās pašvaldībās ir ievēlēti tikai desmit deputāti.

Rubiks norādīja, ka otro reizi savā pastāvēšanas laikā LSP saskārās ar faktu, ka pēc ievēlēšanas no LSP saraksta deputāts pamet gan partiju, gan tās frakciju pašvaldībā, kā tas šogad notika Alūksnē.

Tāpēc LSP aicina atcelt aizliegumu bijušajiem komunistiem kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās. Patlaban likums aizliedz Saeimas un pašvaldību vēlēšanās pieteikt par kandidātiem arī personas, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas Sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās.

Sociālisti savā lēmumā atgādina Satversmes tiesas (ST) 2006.gada 16.maija spriedumu, kurā ST Saeimai norādīja, ka nepieciešams iespējami īsā laikā izvērtēt šos ierobežojumus. Ja nav iespējams tos atcelt, tad Saeimai jāparedz procedūru, kā izdarīt izņēmumus personām, kas acīm redzami nevar apdraudēt demokrātiskās vērtības. ST norādīja – nav pieļaujams, ka ierobežojumus diktē tikai politiskās konkurences apsvērumi.

LSP norāda, ka no ST pieņemtā sprieduma dienas ir pagājuši seši gadi, un pa šiem gadiem no tiem cilvēkiem, uz kuriem attiecas šis spriedums, nav bijis neviena gadījuma vai mēģinājuma pārkāpt demokrātiskās vērtības.

Šo likuma ierobežojumu dēļ Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, piemēram, nevar kandidēt divi Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no Latvijas – Alfrēds Rubiks un Tatjana Ždanoka. EP vēlēšanās šādu ierobežojumu kandidātu izvirzīšanā nav.

 

Komentāri (26)

buchamona 17.11.2013. 10.45

Man viss izskatās bišķiņ citādi :) Pēc manas saprašanas Latvijā ir pārāk plašas iespējas mūsu valsts iekšējiem ienaidniekiem piedalīties un regulēt LR politiku.

Likums, kurš nosaka, ka bijušie interfrontisti nedrīkst piedalīties vēlēšanās diemžēl ļauj šiem pašiem komunistiem sagatavot sev jaunu maiņu, kura jau bez “interfrontiskas pagātnes”, bet ar interfrontisku domāšanu turpinās komunistu izvirzīto mērēķi – likvidēt atjaunoto LR.

Latvijā ir jāpārskata beidzot likums, kurš nosaka, kādas darbības, kāds darbību saturs ir jādefinē kā mēģinājumu likvidēt valsti, kurināt naidu utt

Sociālisti, SC ” sociķi” utt – tie ir mūsu valsts ienaidnieki ar kuriem ir jātiek galā, ja negribam piedzīvot brīdi, kad viņi tiks galā ar mūsu nacionālo valsti un demokrātiju.

+16
-4
Atbildēt

0

Baiba Eglâja 17.11.2013. 16.12

Parēķināt vajag. Aizliegt vajag pēc gadiem 60 vai 70 kļūt par deputātu. No darba iet pensijā, bet no deputātēšanas – ar kājām pa priekšu

+5
-2
Atbildēt

0

janis17 17.11.2013. 13.50

Spriežot pēc IR labvēlīgā toņa, tādas izmaiņas tiek briedinātas un sabiedriskā doma pamazām gatavota!
Aizmirstiet savu tēvu un vectēvu mocītājus un slepkavas!

+7
-4
Atbildēt

6

    aigarsaboltins > janis17 17.11.2013. 14.36

    Aizmirstiet gan un pēc iespējas ātrāk, kā pavēl Raivis Dzintars, publiski nosaucot komunistu blēdi Hūti par “cienījamu politiķi”, vai Parādnieks, kopā ar Rubiku draudzīgi čomodamies ar Lukašenko. Ir vērts arī palasīties tā saucamā “naudiņa” atziņas par komunisma citadeli Baltkrieviju. Jāatzīst, ka es NA komentētājus neapskaužu: redzamākie NA ideologi ir tik daudz muļķību sastrādājuši, ka jebkurš, kam nav žēl patērēt pāris minūtes laika, var jūs ielidināt ar feisu pat ne dubļos, bet kārtējā mēslu čupā.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > janis17 17.11.2013. 15.00

    Ločmeli, es par politiku īpaši neinteresējos, tāpēc tajā bildē pazīstu tikai veco komunisteni un pēc tam blēžu bara Par izzagtu Latviju dalībnieci Žaneti Jaunzemi Grendi, kuru NA svinīgi iecēla par kultūras ministri un pēc tam ellīgi skaļi bļaustījās, kad Dombrovskis viņai iedeva ar sūnainu koku pa muguras apakšu, bet abi pārējie man diemžēl ir sveši:(

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 17.11.2013. 21.28

    vai Parādnieks, kopā ar Rubiku draudzīgi čomodamies ar Lukašenko.
    —————
    Tu vispār jēdz par kuru Rubiku ir runa? :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 17.11.2013. 22.18

    andrej, ļauj taču domubiedriem pačalot. Un nebaro tos abus troļļus. lūdzu :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > janis17 17.11.2013. 14.46

    ABC redzamākie NA ideologi ir tik daudz muļķību sastrādājuši, ka jebkurš, kam nav žēl patērēt pāris minūtes laika, var jūs ielidināt ar feisu pat ne dubļos, bet kārtējā mēslu čupā.
    ========================

    Eļementarno ;) Vot, piemēram, izcila bilde: ;)
    http://www.kasjauns.lv/galerijas/latvijas_prominences_ar_krievija/Krievijas-diena_59.jpg

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > janis17 17.11.2013. 15.05

    Nu kā, vīrs formā, uz kuru ar tādu neslēptu jūsmu raugās Žaneta, ir KF vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs ;)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu