Latvijā pirmoreiz viesojas ANO ģenerālsekretārs • IR.lv

Latvijā pirmoreiz viesojas ANO ģenerālsekretārs

22
Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns un ANO ģenerālsekretāra kundze Bana Sūn-Teka tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Melngalvju namā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bans Kimuns apmeklēs arī Igauniju un Lietuvu

Ceturtdien un piektdien Latviju oficiālā vizītē apmeklē ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns (Ban Ki-moon). Šī ir pirmā viņa vizīte Latvijā un tiek vērtēta kā simboliska.

Kopīgā preses konferencē ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu viņš uzteica Latviju par paveikto cilvēktiesību un sieviešu tiesību stiprināšanā. Viņš pauda solidaritāti Latvijai un reģionam kopumā. Bans uzteica Latvijas iesaistīšanos ANO darba kārtībā, lai nodrošinātu miera un cilvēktiesību ievērošanu pasaulē. “Latvija ir palīdzējusi īstenot definētos mērķus un turpinās to darīt turpmāk,” sacīja Bans. Tāpat viņš slavēja Latvijas atveseļošanos no ekonomiskās krīzes, ziņo LETA.

Uzrunas laikā ANO ģenerālsekretārs aicināja palīdzēt taifūnā skartajām Filipīnām. “Šis ir īstais brīdis starptautiskajai sabiedrībai sadoties rokās un kopīgi sniegt atbalstu Filipīnām,” uzsvēra Bans.

Bans un Valsts prezidents Andris Bērziņš tikšanās laikā pārrunāja situāciju Afganistānā un partnerību starp ANO un Latviju. Prezidents pateicās ANO par atbalstu, ko Latvija saņēma pēc neatkarības atgūšanas. “No saņēmējvalsts esam kļuvuši par sniedzējvalsti,” valsts attīstību raksturoja Bērziņš.

ANO ģenerālsekretārs uzaicināja prezidentu nākamgad septembrī piedalīties sanāksmē, kas veltīta klimata pārmaiņām.

Kimuns kā goda viesis 15.novembrī piedalīsies starptautiskā konferencē “Latvijas valsts veidošana un atjaunošana vēsturiskā skatījumā”, kurā uzstāsies ar savu referātu.

Konferenci rīko Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Latvijas Vēsturnieku komisiju. Tā būs veltīta Latvijas valsts dibināšanas 95.gadadienai un Latvijas Tautas frontes dibināšanas 25.gadadienai. Konferencē atklāšanas runu teiks Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Jubilejas konferencē tiks apskatīta demokrātiskas pārvaldes iekārtas iedibināšana Latvijā, demokrātijas tradīciju veidošana un politisko režīmu nomaiņas aspekti. Īpaša uzmanība tiks pievērsta nevardarbīgai demokrātiskas sabiedrības veidošanai, atbrīvojoties no totalitāra režīma, kā arī Baltijas valstu politisko kustību lomai neatkarības atgūšanā, tiesisku un demokrātisku principu nostiprināšanai, nodrošinot Latvijas atgriešanos starptautiskajā apritē.

Pēc viesošanās mūsu valstī ANO ģenerālsekretārs dosies uz Igauniju un Lietuvu.

ANO ģenerālsekretārs dzimis Korejā 1944.gada 13.jūnijā. Pirms ievēlēšanas ģenerālsekretāra amatā viņš bija Korejas ārlietu un tirdzniecības ministrs. Bans ANO ģenerālsekretāra amatā stājās 2007.gada 1.janvārī, un 2011.gada 21.jūnijā ANO Ģenerālā asambleja viņu vienbalsīgi no jauna ievēlēja šajā amatā līdz 2016.gada 31.decembrim.

Komentāri (22)

reksa 14.11.2013. 23.14

Pilns komentāru :)))

Šķiet, ka ANO ir iestāde, kas nevienu uz šīs planētas neinteresē…

+1
0
Atbildēt

1

    aigarsaboltins > reksa 15.11.2013. 07.21

    Vienkārši šo portālu ir apsēduši NA “atbalstītāji” un neviens normāls cilvēks nevar ilgi viņu smirdoņu izturēt, tāpēc nemaz neapmeklē IR. Minētie smirdētāji savukārt aizņemti ar to, ka mēģina notušēt kārtējo NA iebraukšanu ar feisu dubļos, un tāda ANO viņiem ir pie lampiņas, jo 90% no viņiem nemaz nezina, ko nozīmē šī abreviatūra.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Inese 14.11.2013. 18.09

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns (Ban Ki-moon)
=======================

Kārtējie analfabēti. Šitais k-gs ir GĪMŪNS, nevis Kimūns.

Šito IRsieši kaut vai beidzot izlasiet:

(Reuters) – Ban Ki-moon’s new spokesperson, Michele Montas, on Tuesday gave a lesson on how to pronounce the new U.N. secretary-general’s name.

In South Korea, the family name comes first, so it is Mr. Ban, said Montas.

Ban Ki-moon is pronounced — Bahn Gi-moon, with the K uttered as a hard “g”. http://www.reuters.com/article/2007/01/02/us-un-leader-name-idUSN0234229620070102

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu