Mēneša laikā tiks atlaisti aptuveni 1500 "Liepājas metalurga" darbinieki • IR.lv

Mēneša laikā tiks atlaisti aptuveni 1500 “Liepājas metalurga” darbinieki

14
"Liepājas metalurga" administrators Haralds Velmers. Foto: Ieva Lūka, LETA

Nākamajos divos mēnešos tiks sagatavots “Liepājas metalurga” pārdošanas plāns

Finanšu grūtībās nonākušās a/s “Liepājas metalurgs” (LM) darbinieku atlaišana sāksies jau no 14.novembra un tuvākā mēneša laikā tiks atlaisti aptuveni 1500 darbinieki, sacīja LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Nākamajos divos mēnešos tiks veikta uzņēmuma inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, teica maksātnespējas administrators. Tā kā likums paredz maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu sešu mēnešu laikā, tad četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un uzņēmuma pārdošanas.

“Līdz mantas pārdošanai plānots saglabāt darba tiesiskās attiecības ar ne vairāk kā 300 darbiniekiem – tas nepieciešams, lai nodrošinātu mantas saglabāšanu un nepasliktinātu nozīmīgāko pamatlīdzekļu stāvokli,” sacīja Velmers.

Administrators informēja, ka, ieskaitot uzņēmuma poliklīnikas darbiniekus, patlaban LM nodarbināti 1870 strādājošie. Velmers sacīja, ka netiks atlaists neviens poliklīnikas darbinieks, to ir 85, un poliklīnika turpinās darbu līdz pārdošanai. Citās struktūrās ir nodarbināti 1785 darbinieki.

Darbiniekiem, kuri zaudēs darbu, tiks sniegta palīdzība pieteikumu sagatavošanā Maksātnespējas administrācijai, lai saņemtu kompensāciju no Darba algu garantiju fonda. Tāpat viņi varēs pieteikties bezdarbnieku pabalsta saņemšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Velmers teica, ka viņa uzdevums ir atdalīt metalurģijas uzņēmumu no visām ar ražošanu nesaistītajām funkcijām un tādējādi to padarīt pievilcīgu potenciālajiem investoriem. “Šis būs patiesības mirklis, jo investori varēs iegādāties uzņēmumu bez negaidītiem pārsteigumiem tā bilancē,” uzsvēra Velmers.

Jautāts, kāda varētu būt uzņēmuma pārdošanas cena, Velmers sacīja, ka patlaban to nevar pateikt, jo tā būs zināma pēc novērtējuma pabeigšanas, un piebilda, ka patlaban uzreiz būtu nepieciešami aptuveni 30 miljonu latu ieguldījumi uzņēmuma apgrozāmajos līdzekļos, lai tas varētu atjaunot un atsākt ražošanu. Mēneša laikā ir jāpiesakās visiem uzņēmuma kreditoriem, tad kļūs zināmas kopējās parādsaistības, lai gan administratoram ir zināms, ka pašlaik tās ir aptuveni 130 miljoni latu.

Velmers patlaban arī nevarēja pateikt, kāda varētu būt uzņēmuma pārdošanas forma, un atzina, ka ir iespējama gan izsole, gan pārdošana bez izsoles. Velmers norādīja, ka gan uzņēmuma pārdošanas cena, gan pārdošanas forma tiks noteikta, kad to izvērtēs speciālisti.

Administrators arī informēja, ka patlaban viņa galvenais uzdevums ir nodrošināt tās mantas saglabāšanu, kas nepieciešama tieši ražošanas nodrošināšanai. Tāpēc tiks rūpīgi izvērtēts jebkurš līdzekļu patēriņš, tostarp arī gāzes un elektrības, lai panāktu minimālu energoresursu patēriņu, taču pilnīgi noteikti tiks nodrošināta uzņēmumā esošās elektriskā loka tēraudkausēšanas krāsns uzturēšana tādā līmenī, lai tā varētu pārziemot. Uzņēmuma mantas uzturēšana notiks stingrā “Liepājas metalurga” inženieru uzraudzībā.

“Ieguldot pareizā uzņēmuma pārdošanā, kreditori savus līdzekļus atgūs ar uzviju,” sacīja Velmers.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma izbeigt LM tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākt uzņēmuma maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo TAP administratoru Velmeru. Tas nozīmē, ka LM pilnībā pāriet maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā, kura uzdevums būs sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Nonākot finanšu grūtībās, LM jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai “UniCredit” – 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

 

Komentāri (14)

janazakovica 13.11.2013. 15.38

kina un pat baltkrievijaa tiesatu ipasniekus un tos kas izdeva valsts garantijas…bet mums ir parexsu valsts

+5
-1
Atbildēt

0

Sanšains 13.11.2013. 16.28

Kā būtu ar šo aspektu izcelšanu? Nu tā – objektivitātes labad. Lai dažiem pārkarsušiem prātiem nešķistu, ka valsts iet bojā maksātnespējas administratoru un nelietīgās NA dēļ.

(1) “Einars Repše, kurš aptuveni pirms trim gadiem kā partijas “Jaunais laiks” finanšu ministrs premjera Valda Dombrovska (V) valdībā parakstīja valsts galvojumu “Liepājas metalurgam”.
http://puaro.lv/lv/puaro/galvojuma-izsniegsana-liepajas-metalurgam-bijusi-politiski-inicieta
(2) Valsts kase jau tolaik finanšu ministru Einaru Repši bija brīdinājusi par riskiem, ko, piešķirot galvojumu, radīja negatīvā situācija metālrūpniecības nozarē pasaulē un tai neatbilstošais «Liepājas metalurga» biznesa plāns. Ar Repši Latvijas Televīzijai neizdevās sazināties, bet iepriekš viņš skaidroja, ka tolaik neko peļamu galvojuma dokumentos neesot atradis.
http://www.apollo.lv/zinas/ka-nikulojosais-milzis-liepajas-metalurgs-savulaik-tika-pie-vertiga-galvojuma/578856
(3) Arī pašlaik ir Dombrovska valdība un “Vienotības” finanšu ministrs, kuri acīmredzot ir pārāk vieglprātīgi izturējušies visa šī balagāna laikā.

+5
-2
Atbildēt

0

Inese Grigoruka 13.11.2013. 21.34

Un tagad bijušie akcionāri izsolē ar lejupejošu soli caur ārzonas firmu atpirks uzņēmumu atpakaļ- brīvu no parādiem un liekajiem darbiniekiem. Perfekti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu