Kalnciema kvartāla galerijā atklās Imantam Ziedonim veltītu fotogrāfiju izstādi • IR.lv

Kalnciema kvartāla galerijā atklās Imantam Ziedonim veltītu fotogrāfiju izstādi

28

Gunāra Janaiša fotogrāfijas tapušas vairāk nekā 40 gadu garumā

Kalnciema kvartāla galerijā šovakar plkst.18 tiks atklāta fotogrāfa Gunāra Janaiša foto izstāde “Tev. Un tiem, kas Tevi…”, kas veltīta dzejniekam Imantam Ziedonim, raksta aģentūra LETA. 

Fotogrāfam Janaitim, vairāk nekā 40 gadus esot Ziedoņa tuvumā un viņu fotografējot, doma par  izstādi jau bija radusies sen. Tomēr, lai kādā periodā padarītajam pieliktu punktu, bija nepieciešams iegansts. Tāds radās, dzejnieka 75.jubileju sagaidot, kad Arnis Šablovskis – šīs izstādes krusttēvs – sadarbībā ar Tukuma pašvaldību vēlējās šo attēlu kopumu parādīt vietā, kur pagājuši dzejnieka skolas gadi. 

Izstāde “Tev. Un tiem, kas Tevi…” laika gaitā ir rediģēta un papildināta līdz dzejnieka aiziešanai mūžībā. Pēc izstādes kolāžas lapām veidots arī albums ar tādu pašu nosaukumu. Izstādē redzama tikai neliela daļa no Janaiša fotoarhīva, kuram ar dzejnieku ilgus gadus bijušas draudzīgi garīgas attiecības. 

Gunārs Janaitis fotografēt sācis 14 gadu vecumā. Viņam bijušas personālizstādes Latvijā, Lietuvā, ASV, Zviedrijā, Somijā un Japānā. Janaitis strādājis LTV “Panorāmā”, radošo savienību nedēļrakstā “Literatūra un Māksla”, kopā ar kolēģiem organizējis fotoakciju “Viena diena Latvijā” 1987.gadā un pēc 20 gadiem 2007.gadā. 2013.gada pavasarī klajā laista Janaiša sagatavotā grāmata “Auce tevi vārdā sauc”. Fotogrāfs pievērsies arī teātra fotogrāfijai, uzņemdams ap 200 izrāžu Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī un Nacionālajā operā. Fotogrāfs ir Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts, kā arī saņēmis “Preses naglu”, divas AKKA/LAA autortiesību bezgalības balvas un dažādas starptautiskas atzinības. 

Izstāde Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāma līdz 26.novembrim.

Vairāk informācijas Kalnciema kvartāla mājas lapā

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu