KNAB lūdz apsūdzēt bijušo "airBaltic" vadītāju Fliku • IR.lv

KNAB lūdz apsūdzēt bijušo “airBaltic” vadītāju Fliku

36
Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prezidenta Bertolta Flika uzruna pasažieriem aviosabiedrības lidojumu žurnāla "Baltic Outlook" 2011.gada oktobra numurā. Foto: Edijs Pālens, LETA

“airBaltic” amatpersona ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, lai ietekmētu valdības un amatpersonu lēmumus par uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo a/s “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) vadītāju Bertoltu Fliku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības bijušo “airBaltic” amatpersonu par tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas izraisījušas smagas sekas. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KNAB preses paziņojumā norāda, ka iegūtie pierādījumi dod pamatu pieņēmumam, ka “airBaltic” amatpersona, iespējams, nolūkā ietekmēt Latvijas Ministru kabineta un amatpersonu lēmumus par uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu 2011.gada 12. un 13.septembrī nepamatoti atcēlusi vairākus aviokompānijas reisus.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka bijusī “airBaltic” amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, nav rīkojusies dienesta interesēs, bet pretēji tām – atceļot vairākus lidojuma reisus, amatpersona ar savām darbībām ne tikai grāvusi uzņēmuma reputāciju nacionālā un starptautiskā mērogā, bet arī radījusi mantisku zaudējumu lielā apmērā.

Saskaņā ar uzņēmuma iesniegumu procesa virzītājs šajā kriminālprocesā par cietušo ir atzinis “airBaltic”, kas pieteicis kompensācijas pieteikumu 14 496 latu apmērā.

“airBaltic” 2011.gada 12.septembrī bez konkrēta iemesla no Rīgas atcēla četrus reisus – uz Briseli, Berlīni, Viļņu un Tallinu. Paziņojumu par reisu atcelšanu lidsabiedrība lidostai sniegusi 12.septembrī no rīta.

Savukārt 13.septembrī “airBaltic” atcēla atsevišķus lidojumus uz pieciem galamērķiem. Kopumā tika atcelti 14 lidojumi. 13.septembrī tika atcelts izejošais un ienākošais reiss starp Rīgu un Stokholmu, izejošais un ienākošais reiss uz Berlīni, izejošais un ienākošais reiss uz Briseli, divi izejošie un divi ienākošie reisi uz Tallinu un divi izejošie un divi ienākošie reisi uz Viļņu.

Satiksmes ministrija norādīja, ka šādu “airBaltic” valdes rīcību, nepaziņojot lidojumu atcelšanas iemeslus, iespējams kvalificēt kā apzinātu kaitniecību, jo tā grauj uzņēmuma reputāciju, rada finansiālus zaudējumus un samazina uzņēmuma vērtību.

“airBaltic” atcelto reisu dēļ cieta arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš nevarēja paredzētajā laikā no Briseles atgriezties Rīgā.

Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru – Latvijas valsts un SIA “Baltijas Aviācijas sistēmas” – vienošanās pameta 2011.gada rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Pašreizējais vadītājs Martins Gauss informēja, ka 2011.gadā lidsabiedrība strādāja ar 77 miljonu latu zaudējumiem.

“airBaltic” iesniegusi prasību tiesā, prasot virs 20 miljoniem latu, bet no kompānijas, kurā apdrošināta Flika atbildība, tiek prasīti 50 miljoni latu. “airBaltic” padomes priekšsēdētājs Andris Liepiņš biznesa portālu “Nozare.lv” iepriekš informēja, ka tiesvedība ir sākta par Flika apzināti kaitnieciskām darbībām, pildot vienīgā “airBaltic” valdes locekļa pienākumus, piemēram, par kompānijai neizdevīgu līgumu noslēgšanu un fiktīvu saistību uzņemšanos pret “Investbank”. Tiesvedība ierosināta arī par spontānu un nepamatotu aviokompānijas reisu atcelšanu bez savlaicīga brīdinājuma pasažieriem, ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu, slēdzot līgumus ar sev piederošām un saistītām kompānijām, kaitnieciskām manipulācijām ar “airBaltic” piederošām preču zīmēm, komerciāli jutīgu kompānijas un darbinieku datu nodošanu trešajām pusēm uz apšaubāmiem nosacījumiem, kā arī kaitējuma nodarīšanu aviosabiedrības reputācijai.

Savukārt Flika prasībā pret likvidējamo “Latvijas krājbanku” un Satiksmes ministriju Rīgas apgabaltiesa piemērojusi pagaidu noregulējumu, apķīlājot valstij piederošās lidsabiedrības “airBaltic” akcijas.

“airBaltic” ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Patlaban galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

 

Komentāri (36)

ievuliitis 29.10.2013. 14.10

“Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo a/s “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) vadītāju Bertoltu Fliku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.”
Es te pirms dažām dienām apmainījos viedokļiem ar kluso un jautājumu, kas centās man iegalvot, ka nekāda sausā atlikuma KNAB darbībā neesot. Re, vēl viens rezultativitātes punkts, runājot sporta terminoloģijā:). Jā, zinu, ka tas vēl nav notiesājošs spriedums pēdējā instancē. Bet arī lai lietu nodotu prokuratūrai un rosinātu sākt kriminālvajāšanu jāiegulda ne mazums darba, pierādījumu skrupuloza vakšana, apkopošana, daudzas un dažādas procesuālas darbības. Un, ja tas viss būtu tik ļoti “baltiem diegiem šūts”, neefektīvi un bezzobaini, diez vai Fliks baidītos ierasties Latvijā:))

+5
-3
Atbildēt

4

    garausiitis > ievuliitis 29.10.2013. 14.15

    betij – nedaudz analoģijas – cik skaistu paziņojumu ir veikusi savulaik Sudraba :)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ievuliitis 29.10.2013. 15.02

    betij – vai tad VK ir tiesības ierosināt krimināllietas ? :) VK ir plātijusies par dažādu nelikumību uatklasanu un materialu nosūtīšanu kompetentajām iestādēm.
    P.S. Par Teni – tas Daimler sakarā? Tas tur , kur materiālus par korupciju amīši uz paplātes nolika?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 29.10.2013. 15.37

    Tad pret ko pēc Sudrabas ierosinājuma ir uzsāktas krimināllietas?:))
    Ku’ labi būtu, ja Sudraba arī ko uz paplātes prokuratūrai pienestu. Bet tāds tak nebija mērķis, kā zini. :))
    Gribi teikt, ka KNABAM tie paši mērķi un attiecīgi – rezultāti?
    Vairs nav laika.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 29.10.2013. 14.54

    Atgādināsi, pret ko Sudraba ir ierosinājusi krimināllietu? :))
    Starp citu, ja nu nezini, vakar Panorāmā radīja tiesu pret Teni un kompāniju. Tādi norūpējušies tie visi izskatījās:)
    Atā!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Vineta 29.10.2013. 14.03

Labrīt!!!!
Ap šo laiku jau cietumu urkām bija jāaizmirst par jaukiem brīžiem “на нарах”, kopā ar Maskavas elitāro gej klubu mīluli, Šļeseru, bet nē, tikai tagad KNAB attapās par Fliku.

+1
-3
Atbildēt

0

Inese 29.10.2013. 14.05

Kaut kāda no pirksta izzīsta apsūdzība.

0
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu