Paraksta memorandu Latvijas sabiedriskā medija atbalstam • IR.lv

Paraksta memorandu Latvijas sabiedriskā medija atbalstam

10
Foto: Lita Krone, LETA

Memorandu parakstīja LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, dzejniece Inese Zandere, politologs Ivars Ījabs, AS “Citadele banka” padomes locekle Baiba Rubesa un citi

Šodien vairākas sabiedrībā zināmas personas konferencē “Kādēļ Latvijai vajadzīgs sabiedriskais medijs?” parakstīja memorandu Latvijas sabiedriskā medija atbalstam, kurā uzsvērta nacionālās informatīvās telpas loma Latvijas attīstībā, vēsta LETA.

Memorandā minēts, – lai Latvijas sabiedrība varētu pastāvēt līdzvērtīgi citām Eiropas attīstītajām sabiedrībām, ir nepieciešams sabiedriskais medijs, kas būtu vadošais medijs Latvijā.

Kā teikts šajā dokumentā, nelielā valstī un mazā tirgū ir neiespējami nodrošināt kvalitatīvu mediju saturu, balstoties tikai tirgus pieprasījumā. Ja sabiedrība paļausies tikai uz tirgus pieprasījumu, informatīvo telpu pakāpeniski aizpildīs dzeltenās preses izdevumi, televīzijas šovi un spriedzes filmas.

Cilvēki, kuri parakstīja memorandu, atbalsta spēcīga Latvijas sabiedriskā medija veidošanu, kas sniegtu pamatotus viedokļus un analīzi par sabiedrību, politiku, ekonomiku, kultūru un citām jomām. Šī medija uzdevums ir piedāvāt gan kvalitatīvas un objektīvas ziņas, gan sabiedrības intereses aizstāvošu pētniecisko žurnālistiku, gan padziļinātas, asas un atklātas debates par mums visiem būtiskiem jautājumiem.

Memorandā norādīts, ka Latvijas Televīzija un Latvijas Radio gadiem ilgi strādājuši pienākuma apziņas un entuziasma vadīti, no valsts saņemot vienu no niecīgākajiem atbalstiem Eiropā. Kamēr Eiropā ir vērojama mediju saplūšana un digitālo tehnoloģiju revolūcija, Latvijā ir ieilgusi situācija, kurā sabiedriskie mediji nespēj pienācīgi ieguldīt žurnālistu izaugsmē, modernos raidījumos un tehnoloģijās.

Parakstot memorandu, tiek pausts atbalsts Latvijas Sabiedriskā medija projektam, kas paredz Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio sadarbību un pakāpenisku integrāciju, lai veidotu 21.gadsimtam atbilstošu multimediju saturu, attīstītu modernus sabiedriskās televīzijas un radio raidījumus, kā arī kopīgu piedāvājumu internetā.

“Sabiedrisko mediju unikālais saturs ir jāpadara aizvien mūsdienīgāks, lai uzrunātu ekonomiski aktīvos cilvēkus un jauniešus, kas informāciju iegūst galvenokārt no interneta. Sabiedriskie mediji nedrīkst zaudēt konkurences cīņā ar izklaidi un propagandu, bet tiem ir jāpiedāvā kvalitatīvs saturs Latvijas demokrātijas un nacionālās identitātes attīstībai. Lai to paveiktu, mums visiem, tostarp politiķiem, ir jāatbalsta Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio attīstība un jāpieņem lēmums par spēcīga Latvijas sabiedriskā medija veidošanu,” teikts memorandā.

Memorandu parakstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone, dzejniece, bērnu literatūras autore un izdevēja Inese Zandere, politologs Ivars Ījabs, AS “Citadele banka” padomes locekle Baiba Rubesa u.c.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) norāda, ka komisija līdz šim ir veltījusi daudz laika un uzmanības sabiedrisko mediju darbības jautājumiem. Viedokli par parakstīto memorandu viņa varēs sniegt nākamnedēļ pēc iepazīšanās ar to. Politiķe piebilda, ka parasti tos cilvēkus, kuru paraksti tiek gaidīti, aicina piedalīties dokumenta veidošanā. Mūrniecei šāds piedāvājums neesot izteikts.

Komentāri (10)

Timurs Čuntonovs 12.10.2013. 12.38

Prieks, ka sabiedrībā pazīstami cilvēki (Ījaba leksika viņa “politologa” rakstos vispār ir izpētes vērta) tik ļoti atbalsta Radio un TV apvienošanos. Beltes kungs ir uzkrājis labu pieredzi un naudu, strādājoties pa PBK – pats viņš ir paudis, ka par vērtībām neatbild, – tad jau jācer, ka ir piesūcies tikai ar PBK naudu, nevis ar PBK vērtībām. – Tagad varēs naudu pumpēt iekš apvienota sab.mēdija. Žēl, ka te nekas nav lasāms par to, ka sab. mēdijā, t.i., LTV varbūt vajadzētu beigt intervēt mūžīgās krievu tantiņas Latvijā par dažādiem jautājumiem. Drīzāk vajadzētu katrai šādai “tantiņai” ( vecumā no 18-40 gadiem) uzprasīt – kādēļ jūs neesat spējīga runāt valsts valodā ? Un attiecīgi uz tā pamata uzrakstīt citu memorandu – kā palīdzēt nabaga krievu kopienai apgūt valsts valodu. 25 gadi kā nekā ir pagājuši, vai ne?

+5
0
Atbildēt

1

buchamona 12.10.2013. 10.44

Cilvēki, kuri parakstīja memorandu, atbalsta spēcīga Latvijas sabiedriskā medija veidošanu, kas sniegtu pamatotus viedokļus un analīzi par sabiedrību, politiku, ekonomiku, kultūru un citām jomām. +++ itkā jau atbalstāma doma. Tikai, kuri būs tie, kas mūsu daudzšķautnajā sabiedrībā formulēs to vadošo ideoloģiju, kuras kontekstā tiks veikta analīze par procesiem LR politikā,ekonomikā, kultūrā utt? Uz kādām vērtībām tiks balstīta šāda ideoloģija, jeb tas būs kāda vietējā ģēnija mikslis par pareizo ceļu, kurš bruģēts ar pieņēmumiem un tukšām frāzēm par mūsdienu Eiropas vērtībām? :)

+6
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 11.10.2013. 19.12

linuks

pēc katra virsraksta parādīšanās tu skrien uz portālu un pieklepo ar kremļa baciļiem.

+4
0
Atbildēt

1

    Inese > dace_ampermane 11.10.2013. 19.16

    Man patiess prieks, ka tu ar nepacietību gaidi katru manu komentāru. A par sabžu tev ir ko teikt?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu