Ilvess: Nav pieļaujams spiediens uz valstīm, kas vēlas parakstīt līgumus ar ES • IR.lv

Ilvess: Nav pieļaujams spiediens uz valstīm, kas vēlas parakstīt līgumus ar ES

28
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess Krakovā plenārsēdes laikā. Foto: EPA/LETA

Igaunijas prezidents: Arī Lietuvai ir vajadzīga mūsu kopīgā palīdzība

Nav pieļaujama spiediena vēršana pret valstīm, kas grasās parakstīt līgumus ar Eiropas Savienību (ES), uzskata Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Novembrī Viļņā plānotā ES asociācijas līguma parakstīšana ar Ukrainu un analoģisku līgumu parafēšana ar Moldovu un Gruziju, ir svarīgs notikums, Krakovā tiekoties ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski, sacīja Igaunijas prezidents.

“Ekonomiskā šantāža, draudi un politisks spiediens ar mērķi panākt pievienošanos Muitas savienībai, ko patlaban pieredz šīs valstis, ir nepieļaujami. Šo notikumu attīstībai tuvāko mēnešu laikā ir jāseko īpaši rūpīgi,” norādīja Ilvess. “Tas pats attiecas uz pašas ES valstīm, kas ir sastapušās, piemēram, ar ekonomiskām sankcijām tikai tāpēc, ka tās konsekventi atbalsta ES Austrumu partnerības politiku,” uzsvēra Igaunijas prezidents. “Lietuvai, kas turklāt patlaban ir ES prezidējošā valsts, ir vajadzīga mūsu kopīgā palīdzība.”

Krievija no pirmdienas daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko aizliegumu skaidrojis ar šo produktu neatbilstību Krievijas sanitārajiem standartiem, ziņo LETA.

Lietuvā savukārt izskan pieņēmumi, ka gan piena karš, gan septembrī sāktās detalizētās lietuviešu autokravu pārbaudes Krievijā, kas sagādājušas zaudējumus pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, saistītas ar Maskavas centieniem izdarīt spiedienu uz Lietuvu pirms novembrī Viļņā gaidāmā ES samita, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums ar Ukrainu.

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES projektu. Kijeva cer līgumu parakstīt ES Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Parakstīšana vairākkārt tikusi atlikta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši jau saistībā ar ekspremjeres un opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko turēšanu apcietinājumā.

Kijevas eirointegrācijas plāni izraisījuši asu Kremļa kritiku, kas piedāvā Ukrainai kļūt par pilnvērtīgu Muitas savienības dalībvalsti.

Gaidāmā asociācijas līguma parakstīšana bija iemesls “muitas karam”, kas Krievijas un Ukrainas starpā izraisījās augustā, kad Krievijas muita uz robežas veica pastiprinātas visu Ukrainas preču pārbaudes, uzskata eksperti.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirīgu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Jūlijā notikušo Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanos ar Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču analītiķi raksturoja kā Maskavas pēdējā brīža mēģinājumu pārliecināt Kijevu neparakstīt vienošanos ar ES.

Tā kā sanāksmē netika panākts nekāds progress, Krievijas muita sāka veikt pilnīgi visa Ukrainas eksporta rūpīgas pārbaudes. Putina padomnieks Sergejs Glazjevs atzina, ka tas bijis brīdinājums Kijevai.

 

Komentāri (28)

Rinalds Krûklis 09.10.2013. 13.21

Braļukas jāatbalsta. Gaidam reakciju no LV amatpersonām!

+17
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 09.10.2013. 13.17

Un kad Latvijas amatpersonas vismaz, kaut ko pateiks šinī sakarā?

+15
-2
Atbildēt

4

Tamāra Nolmane 09.10.2013. 14.22

Lai Lietuviešiem veicas. Cerams, ka mūsu politiķi arī izrādīs kaut mazāko atblastu kaimiņiem.

+11
0
Atbildēt

2

    Ojārs > Tamāra Nolmane 09.10.2013. 14.56

    gaidām reakciju no Rinkēviča un vēlams arī no Dombrovska.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Tamāra Nolmane 09.10.2013. 22.12

    Vai kāds vispār ir redzējis Rinkeviču pakustamies?????

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu