VIDEO: Soču olimpiskā lāpa nodzisusi jau četras reizes (papild.) • IR.lv

VIDEO: Soču olimpiskā lāpa nodzisusi jau četras reizes (papild.)

61
Krievijas prezidents Vladimirs Putins svinīgā ceremonijā iededzina olimpisko uguni. Foto: EPA/LETA

Visus gadījumus fiksējuši blogeri video

Nelaimes divu dienu laikā piedzīvojusi Soču olimpiskās lāpas nešanas stafete – lāpa paguvusi nodzist jau četras reizes. Turklāt visas reizes to fiksējuši blogeri video.

Jau ziņots, ka svinīgajā Soču olimpiskās lāpas stafetes aizsākšanas ceremonijā olimpiskā uguns svētdien apdzisa jau otrā nesēja rokās Kremļa vārtos, vēsta LETA/AFP.

Olimpiskā uguns svētdien no Atēnām nogādāta Maskavā, lai sāktu tradicionālo lāpas nešanas stafeti uz ziemas olimpisko spēļu norises vietu Sočos. Svinīgā ceremonijā no Grieķijas atvestā uguns izmantota, lai iedegtu Kremļa Sarkanajā laukumā izvietotu stilizētu ugunskuru, no kura Soču olimpisko lāpu iededza Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Kad lāpu nodeva otrajam nesējam, padomju laiku armēņu peldētājam Šavaršam Karapetjanam, liesma Kremļa vārtos izdzisa. Karapetjans turpināja skriet ar nodzisušu lāpu labajā rokā, ar otru žestikulējot, ka viņam nepieciešama palīdzība. Brīdi vēlāk pie lāpas nesēja pienāca melnā mētelī tērpusies amatpersona, kas no jauna iededza lāpu ar vienkāršām šķiltavām.

Oriģinālā no antīkās Olimpijas nestā uguns palika degam Sarkanajā laukumā. Olimpiskās lāpas apdzišana izraisījusi plašu komentāru gūzmu Krievijas sociālajos medijos, apsmejot Soču Olimpiādes simboliski neveiksmīgo startu.

Soču Olimpiādes organizatoru komitejas vadītājs Dmitrijs Čerņišenko noraidīja incidentu kā nelielu aizķeršanos, kas neatstās nekādu iespaidu uz spēlēm. “Es notikušo neuzskatu par kaut ko svarīgu un aicinu cilvēkus nepievērst tam pārāk daudz uzmanības,” sacīja Čerņišenko. Viņš skaidroja, ka uguns nodzisa, jo Karapetjana nestajai lāpai nebija līdz galam atvērts vārsts. “Visas lāpas ir neskaitāmas reizes pārbaudītas un tās degs neatkarīgi no vēja,” apgalvoja Čerņišenko.

Viņš skaidroja, ka oriģinālā no Grieķijas atvestā uguns tiek uzglabāta 30 atsevišķos konteineros, kas tiks izmantoti, lai iedegtu lāpas katras stafetes dienas sākumā.

Otrais lāpas apdzišanas incidents noticis upes piekrastē netālu no Kremļa. Lāpnesi, kā ierasts, sagaidīja sveicēju pūlis, kas drīz vien kļuva par liecinieku uguns pazušanai.

Tūdaļ pēc uguns apdzišanas lāpnesim klāt piesteidzās vairāki skrējienu apkalpojošie darbinieki, kuri līdzi nesa rezerves lāpas. “Vismaz ne no šķiltavām,” pēc lāpneša došanās atpakaļ skrējienā izteicās kāds no pūļa.

Trešoreiz lāpa nodzisa netālu no Mosfiļmovskajas ielas, turklāt lāpas nesējs uzreiz nepamanīja, ka tā nodzisusi, un sveica skatītājus.

Aptuveni turpat – netālu no kinostudijas “Mosfiļm” – lāpa nodzisa ceturto reizi, to fiksējis žurnāla “7 dņei” fotokorespondents Jurijs Fekļistovs, kurš fotogrāfijas publicējis savā “Facebook” lapā.

2014.gada Soču olimpisko spēļu lāpa tika iedegta 29.septembrī svinīgā ceremonijā antīkā Olimpijas stadiona drupās, kur 776.gadā pirms mūsu ēras pirmoreiz notika olimpiskās spēles. Uguns tika iedegta no saules stariem ar tradicionāla paraboliska spoguļa palīdzību.

Šī būs vēsturē garākā ziemas olimpisko spēļu lāpas stafete. Tās laikā lāpa pabūs arī kosmosā, pasaulē dziļākajā ezerā un Ziemeļpolā. Sākotnēji lāpa ceļoja pa Grieķiju, bet pirmdien sāksies stafete Krievijas teritorijā, kas noslēgsies Olimpiādes atklāšanas ceremonijā 7.februārī.

Olimpiskā lāpa ceļā līdz Sočiem apciemos visus 83 Krievijas reģionus, nokļūstot kopumā 2900 apdzīvotās vietās. Sočos olimpiskā uguns ieradīsies 2014.gada 7.februārī – Olimpiādes atklāšanas dienā. Kopumā lāpa veiks ap 65 000 kilometru garu ceļu.

Soču olimpiskā lāpa sver 1,8 kilogramus un to kopumā nesīs un viens otram nodos 14 000 cilvēku.

2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 2014. gada 7. līdz 23.februārim.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (61)

gliters 07.10.2013. 11.48

Simboliski… un zīmīgi. “Augstāko varu” mājiens ar mietu šo Olimpiādi boikotēt ne tikai politisku, bet arī drošības apsvērumu dēļ – ja jau pat lāpa nekvalitatīva, tad ko lai saka par pārējo – celtnēm, aprīkojumiem utt.

+28
-1
Atbildēt

3

    Kristīne > gliters 08.10.2013. 13.16

    Nav tur nekādu “augstāku varu” vien pamatīgas problēmas ar kvalitātes nodrošināšanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 08.10.2013. 13.49

    Par “augstākajām varām” nediskutēšu, bet protams, ka lāpas nodzišanas iemesliem ar mistiku sakara pamaz – tas pats labi zināmais “raspil babla”, kā šķērslis normālai ražojumu kvalitātei.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > gliters 07.10.2013. 14.20

    Nu nav te nekā simboliska, lai kā to negribētu iztēlot ņedagriezti sīkburžuji no ļimitrofu valstiņām. Paies dažas dienas un patiesība nāks gaismā.
    Katram saprātīgam cilvēkam taču jau tagad skaidrs, ka lāpu ar torisonu ieroci pasaules aizkulišu un anglosakšu imperiālistu uzdevumā nodzēsa viņu piebaltu pakalpiņi. Tāpēc ne iesārtas gara gaismas apmirdzētā un vēl sārtāka intelekta vadītā pasaules sporta sabiedrība, ne patiesi neuzpērkamā olimpiskā komiteja uz šādu nožēlojamu rusdofobu provokāciju neuzķersies.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 07.10.2013. 11.53

Seit ir bezmaz vai pirmais komentārs no simtiem, visus vēl neizlasīju, ko kāds Krievijas cilvēks ierakstīja:
“Дело в том, что Путин факел в руках держал перед началом эстафеты. Путин, это царь Мидас наоборот — всё к чему он прикасается своими липкими ручонками тут же превращается в дерьмо :( “

+22
-1
Atbildēt

6

    Inese > ievuliitis 07.10.2013. 12.46

    Ну правильно сначала забыл краник открыть факел и потух потух а он не растерялся и зажигалкой снова его поджег, бигдил.

    Всякое бывало. Вон, в Монреале в 76-м огонь и вовсе потух в прямо чаше, и его подожгли работяги зажигалкой и куском газеты…

    In 1976, though, an unexpected cloud burst doused the flame at Olympic Stadium. The problem was that no one was around, because there were no games scheduled that day. The only people on scene were workmen. One of the men, a plumber named M. Pierre Bouchard, quickly rushed up the steps of the platform holding the Cauldron and used a cigarette lighter to light some pieces of newspaper, then used his ingenious little contraption to re-light the cauldron. http://latimesblogs.latimes.com/sports_blog/2011/03/sports-legend-revealed.html

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 07.10.2013. 12.13

    Komentārs tajā pašā graņi saitē: ;)

    Карапетян в весьма экстремальных ситуациях не терялся и сохранял спокойствие. Человек-легенда.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 07.10.2013. 23.44

    ….nu-ūūū…..1976.gadu salīdzināt ar 2013.gadu!….vareni!…:))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 07.10.2013. 12.52

    Šo peršu Maskava, kā sameklēja, tā uzreiz operatīvi izplatīja visām sūtniecībām un ietekmes aģentiem:))
    Operatīvi gan nesanāk – cik stundas jau pagājušas.:))

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > ievuliitis 07.10.2013. 12.08

    “Это знак. Не будет нормальной олимпиады по причине тех трагедий, которые разыгрались при строительстве –
    у людей просто отбирали личные дома и платили копейки – хозяин дома в котором был магазин – повесился.”
    http://grani.ru/tags/sochi/d.219795.html#comments

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 07.10.2013. 12.42

    Te vēl “…потух факел что нужно сделать? Остановиться и ждать когда тебе поднесут резервный огонь из автобуса! Все. Но ФСБ решил эту проблему подлогом опозорив всю страну на весь МИР. “Дебилу” даже понятно что снимает телевидение и зажигать зажигалкой публично НЕЛЬЗЯ. Но привычка режима везде подтасовывать результаты дало стране этот ПОЗОР. Теперь во всем мире говорят это не огоннь Олимпиады а огонь ФСБника Кремля. “

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 07.10.2013. 11.50

….Karapetjans turpināja skriet ar nodzisušu lāpu labajā rokā, ar otru žestikulējot, ka viņam nepieciešama palīdzība. Brīdi vēlāk pie lāpas nesēja pienāca melnā mētelī tērpusies amatpersona… ++++ nonācis līdz šai vietai rakstā, nodomāju – nabaga Karapetjans :) , taču viss kā par brīnumu beidzas laimīgi, jo, kā lasām tālāk…. melnā mētelī tērpusies amatpersona no jauna iededza lāpu ar vienkāršām šķiltavām. :))

+17
-1
Atbildēt

2

    Vineta > buchamona 07.10.2013. 12.07

    betijacelmale
    Izmiris kremlis? Pupu mizas. Viss Maskavas centrs bija iztīrits no nenovīdīgiem tautiešiem, kad Puķins pārbrauca no “baltā nama”(valdības māja) uz kremli.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 07.10.2013. 11.58

    To visu var noskatīties video. Kas mani tanī rullītī “sašāva” – ka Kremlis ir absolūti tukšs, kā izmiris. Retu reizi tikai kāds formā tērpts vai bez tās, bet tik un tā – uzreiz atpazīstams.
    Kaut kā pat neiedomājos, ka tur vairs cilvēkus iekšā nelaiž. Putins no tautas baidās daudz vairāk, kā PSRS vadoņi.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu