Pēc vairākiem gadiem attaisno naftas kontrabandā vainoto Oderovu • IR.lv

Pēc vairākiem gadiem attaisno naftas kontrabandā vainoto Oderovu

25
Apsūdzētais SIA "OVI" valdes priekšsēdētājs miljonārs Vladimirs Oderovs (no labās) un vēl citas personas tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā 2008.gadā, kad pasludina spriedumu apjomīgajā naftas kontrabandas krimināllietā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Var secināt, ka ilgā tiesvedība labvēlīgi ietekmējusi apsūdzētajiem piemērojamos sodus

Pretēji pirmās instances tiesai Augstākā tiesa (AT) pirmdien pilnībā attaisnoja apjomīgajā naftas kontrabandas krimināllietā apsūdzēto bijušo SIA “Ovi” valdes priekšsēdētāju miljonāru Vladimiru Oderovu, kā arī vēl trīs no desmit šajā lietā apsūdzētajiem – Vadimu Harunžiju, Viktoru Piļutinu un Vladimiru Černovu.

Nu jau likvidētās SIA “Magvejs” kādreizējo direktoru Valēriju Vasiļjevu AT sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu, lai gan pirmās instances tiesa viņam bija piespriedusi reālu cietumsodu, ziņo LETA.

Ar AT spriedumu nosacītu brīvības atņemšanas sodu saņēma vēl četri apsūdzētie, no kuriem diviem pirmās instances tiesa bija piespriedusi reālu cietumsodu.

Bez tam AT pirmdien atstāja negrozītu spriedumu daļā par desmitās apsūdzētās attaisnošanu.

Pilns pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams AT ne ātrāk kā 8.oktobrī, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Apelācijas instances tiesā šī krimināllieta nonāca jau 2008.gada rudenī, bet dažādu iemeslu dēļ tās izskatīšana ieilga aptuveni piecus gadus. No sprieduma secināms, ka ilgā tiesvedība labvēlīgi ietekmējusi apsūdzētajiem piemērojamos sodus, proti, tiesa atzinusi, ka nav ievērotas apsūdzēto tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tāpēc viņiem noteikts mīkstāks sods.

Ja pasludinātais spriedums netiks pārsūdzēts un stāsies likumīgā spēkā, tad no desmit krimināllietā apsūdzētajiem pieci būs uzskatāmi par pilnībā attaisnotiem, bet pieci – vismaz daļēji atzīti par vainīgiem un sodīti nosacīti. Reālu cietumsodu neviens nesaņems, ja vien nepārkāps likumu tiesas noteiktajā pārbaudes laikā.

Prokurore pēc sprieduma noklausīšanās tiesas sēžu zāli nekavējoties atstāja un nevēlējās paust valsts apsūdzības komentāru par nolēmumu.

Visas desmit šajā lietā tiesātās personas tika apsūdzētas par kontrabandu, bet astoņas no tām – arī par naudas atmazgāšanu jeb noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Vēl četrām no šīm personām tika uzrādītas apsūdzības arī par dokumentu viltošanu.

Rīgas apgabaltiesa uzskatīja par pierādītu, ka deviņi apsūdzētie veikuši nelikumīgus darījumus saistībā ar kontrabandas ceļā ievestiem naftas produktiem, apgrozot milzīgas naudas summas. Vasiļjevs tiesā liecināja, ka nelikumīgo darbību shēmu ieteikusi kāda izmeklēšanas laikā nenoskaidrota Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersona, kuras vārdu apsūdzētais neizpauda.

Uz žurnālistu uzdoto jautājumu, vai izmeklēšanas gaitā nenoskaidrotā persona bija toreizējais VID Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs, Vasiļjevs atbildēt nevēlējās.

No pamata lietas izdalītais process par valsts amatpersonu iespējamo līdzdalību kontrabandas shēmas organizēšanā joprojām tiekot izmeklēts.

 

Komentāri (25)

garausiitis 23.09.2013. 13.31

interesanti būtu dzirdēt argumentāciju …
noslēpums tas nu nekādi nebija ,ka OVI savulaik šeptējās ar kreiso degvielu un ne vienīgie , bet kapēc nespēja notiesāt , tas gan ir jautājums…
interesanti vai tieslietu ministrs arī painteresēsies kā tad tā …

+7
-1
Atbildēt

3

    ligakalnina > garausiitis 23.09.2013. 14.06

    Nespēja vai negribēja, un cik tas maksāja, vai kādi politiskie spēki to panāca, tas ir jautājums.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 23.09.2013. 13.34

    +1… interesanti vai tieslietu ministrs arī painteresēsies kā tad tā …
    ____________________
    Jautājums, protams, interesants:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > garausiitis 23.09.2013. 14.23

    Klusais, vispirms jau vajadzētu skatīties likumos, un vienīg pēc tam uz tiesām. Nesalīdsināmi traģiskomiskāka ziņa šodien likumu un to piemrotāju sakarā ir svaigā vēsts par Siguldas nahalīgo puišeli, kurš pērn Ventspilī rajonā un pilsētā pamēģināja nolaupīt auto, par ķīlniekiem paņemot ģimeni ar zīdaini, — LV likumi gāzes pistoli neatzīst par ierocis, kaut katrs trešklasnieks zina, ka vairākas gāzes pistioles var pārtaisīt, lai ar kaujas patronu izšautu vismaz vienu reizi, turklāt prokurors Siders (!) zīdainim atņēmis arī cietušā — apdraudētā! — statusu, jo sīkajam taču nekas neesot (!) noticis. Un šobrīd — no Saieimā laikus nepilnveidotu likumu piespēlēm — tiesa var aizvilkt nolaupītāju un draudētāju uz tikai (!) nosacītu (!) sodu!

    A ko Oderovs, apdraudēja kādu? :) Oderovam pat gāzes pistoles nebija, ja nu vienīgi rudzubise. :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 23.09.2013. 12.42

Bickovica AT tiesa – vistaisnīgākā un humānākā tiesa pasaulē!
Ja jau Bickovics palaida vaļā Futbolu nākamajā dienā pēc apcietināšanas, būtu netaisnīgi notiesāt izpildītājus, pilnīgi loģiski.

+3
-2
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 23.09.2013. 12.57

Attaisnot krievu, tas ir visīstākais politkorektums. Es pat teiktu, “toļerasms”

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu