ANO ziņojums apstiprina Sīrijas režīma vainu (papild.) • IR.lv

ANO ziņojums apstiprina Sīrijas režīma vainu (papild.)

32
ANO ekspertu komisijas vadītājs Paulo Serdžo Pinheiro no Brazīlijas preses konferencē, kurā paziņoja par pierādījumiem zarīna gāzes lietošanai Sīrijā. Foto: AFP/LETA

ANO: Sīrijā izmantoti ķīmiskie ieroči

Ir “pārliecinoši pierādījumi”, ka raķešu apšaudē pagājušajā mēnesī Damaskā izmantota zarīna gāze, teikts ANO ekspertu ziņojumā. Eksperti arī atzinuši, ka aizliegtie ieroči Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgs jau 30 mēnešus, pielietoti relatīvi lielā apmērā.

Pirmdien Drošības padomē iesniegtais ANO ekspertu ziņojums apstiprina, ka 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms, pirmdien pavēstīja ASV un Lielbritānija.

“Ziņojumā sniegtā informācija, proti, ka zarīna kaujas vielas tika izšautas ar “zeme-zeme” raķetēm, kuras ir tikai Asada režīmam, skaidri apliecina atbildību,” norādīja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs.

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministra Viljama Heiga izplatītajā paziņojumā teikts – ziņojums “apstiprina, ka ķīmiskie ieroči tikuši izmantoti plašā mērogā”, vēsta LETA/AFP.

“Balstoties uz ziņojumā sniegtajiem plašajiem tehniskajiem datiem, ir neapšaubāmi skaidrs, ka Sīrijas režīms ir vienīgā [karā iesaistītā] puse, kas to varēja pastrādāt,” uzsver Heigs.

Arī Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss paziņojis, ka ANO ekspertu ziņojums, kurā pierādīta indīgas gāzes izmantošana pagājušajā mēnesī notikušajā uzbrukumā Sīrijā, nestāj šaubas par to, ka tajā vainojams prezidenta Bašara al Asada režīms. “Ziņojuma saturs (..) apstiprina zarīna gāzes izmantošanu. (..) Tas neatstāj nekādas šaubas par uzbrukuma izcelsmi,” intervijā radiostacijai RTL norādīja Fabiuss, piebilstot, ka ziņojums apstiprina “to nostāju, kuri sacīja, ka vainīgs režīms”.

ANO inspektori Sīrijā ieradās augustā, lai pārbaudītu, vai karadarbībā patiesi izmantota zarīna gāze. Eksperti veikuši izmeklēšanu Damaskas pievārtē, aptaujājuši cietušos un savākuši lietiskos pierādījumus, tajā skaitā bioloģiskos, kas varētu pierādīt ķīmisko vielu klātbūtni.

ANO mandāts ekspertu komisijai nedod tiesības noteikt ķīmiskā uzbrukuma vaininieku.

Kā uzskata ANO eksperti, uzbrukumā Damaskai izmantotas “zeme-zeme” klases raķetes ar zarīnu.

ASV un Krievijas akceptētā programma Sīrijas ieroču iznīcināšanai sāks darboties tuvāko dienu laikā, pirmdien paziņojusi ANO Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

Organizācija informēja, ka tās eksperti jau izvērtē dažādus izaicinājumus, ar ko var nākties saskarties, pārbaudot Sīrijas deklarētos ķīmisko ieroču krājumus.

ASV un Krievija aizvadītajā nedēļas nogalē vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Saskaņā ar jauno līgumu Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

OPCW informēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms steidzīgi veiks inventarizāciju saviem ķīmisko ieroču krājumiem, ražotnēm un ar ražošanas procesu saistītajiem materiāliem, un OPCW eksperti pārbaudīs šīs informācijas patiesumu, inspicējot objektus.

OPCW arī palīdzēs gādāt par to, lai līdz iznīcināšanai ieroči atrastos drošībā.

Pilnu ANO ekspertu ziņojumu lasiet šeit.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

 

Komentāri (32)

andrisskrastins 16.09.2013. 17.48

Viens…divi…trīs….Asada aizstāvji: “raķetes zeme-zeme tur bija novietotas, un vispār Asada spēki to rajonu nekādi neapšaudīja” :)

+7
-3
Atbildēt

5

    oktaavs > andrisskrastins 16.09.2013. 19.59

    Reti kurš aizstāv Asadu. Vienkārši nu jau ļoti lielai pasaules daļai apnicis, ka to uzskata par pilnīgiem idiotiem un tai var iebarot jebkādas pasaciņas. Pat tai, kura regulāri skatās televizorā.
    Tas vēl būtu mazākais ļaunums. Ļaunākais ir tas, ka slēpjoties zem demokrātijas ieviešanas tiek piežmiegti visi tie, kas netic oficiālajai naudas turētāju propagandai. Sūnaina nākotne mums visiem atkal spīd tādā gadījumā. Totalitārisms demokrātijas izskatā – tas ir solis uz vispārējo bezdibeni.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > andrisskrastins 17.09.2013. 11.54

    Andris Doveiks
    “Tādas noteikti nevar būt Baltā nama kaujas vienībām…”

    Baltā nama “kaujas vienībām” pāris Krievijas vai Irānas lidmašīnu notriekšanai droši vien atrastos arī pāris “igla” kompleksu, kas nopirkti, izliekoties par komunistu teroristiem un narkodīleriem no Kolumbijas. Puķina un Sečina paģeļņiku, “butu”, daudz klīst pa pasauli, tirgojot nāvi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > andrisskrastins 17.09.2013. 17.55

    dissidente,nav obligāti jāskatās kaut kāda krievu televīzija,lai daudz maz saprātīgs cilvēks ieraudzītu,ka Putina režīms nav vienīgais ļaunuma avots uz zemes.Visā pasaulē ir sastopama netaisnība un nevienlīdzība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > andrisskrastins 17.09.2013. 09.46

    “Ziņojumā sniegtā informācija, proti, ka zarīna kaujas vielas tika izšautas ar “zeme-zeme” raķetēm, kuras ir tikai Asada režīmam, skaidri apliecina atbildību,” norādīja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs.

    Zeme-zeme raķetes ir “vissarežģītākās” no raķetēm. Tām ir jāatraujas no zemes un pēc tam jānokrīt uz zemes. Tādas noteikti nevar būt Baltā nama kaujas vienībām, kuras karo pret Sīrijas valdības spēkiem. Tad to Baltajā namā noteikti zinātu un godīgi pateiktu :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > andrisskrastins 16.09.2013. 23.47

    west
    “Pat tai, kura regulāri skatās televizorā.”

    Īpaši tai.
    http://ipvnews.org/3rd_column/images/552.jpg

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

oskaar 16.09.2013. 20.12

Man nav īsti skaidrs- kāda jēga ir komisijai, kura nosūtīta uzzināt- vai cilvēki nogalināti tikai pielietojot kalašņikovus, tankus un “parastās” cilvēku nogalināšanai paredzētās raķetes, jeb cilvēku nogalināšanai pielietotas arī tādas, kurās kā nāveklis bijusi cilvēku galēšanas procesam aizliegtā gāze zarīns. Tam, kurš tiek nogalēts- kāda atšķirība?
Un komisijas uzdevums ir tikai noskaidrot- ar ko cilvēki nogalināti, bet tā pat nedrīkst painteresēties- kas to darījis (“ANO mandāts ekspertu komisijai nedod tiesības noteikt ķīmiskā uzbrukuma vaininieku.”).
Šķiet, ka ANO pastāvēšanai jēgas vairs nav nekādas. Katrs tāpat dara, ko grib, nerēķinoties ne ar kādu tur ANO. Tais tālajos laikos, kad šo organizāciju izveidoja, spēku samērs pasaulē bija tāds. Šobrīd tas ir savādāks. ANO šīs izmaiņas nav ņemtas vērā.

+5
-1
Atbildēt

12

    inta_s > oskaar 16.09.2013. 20.34

    ASV režīms bloķē jebkuru rezolūciju pret Izraēlas režīmu kas tur atklāta tipa cietumā Palestīniešus vairākās paaudzēs kur tie tiek slaktēti ik pa laikam kārtējā Izraēlas režīma slaktiņā. Tur cilvēki piedzimst un nesaprot kādēļ tiem apkārt ir cietuma sienas. Ko tie ir nodarījuši, kāpēc tāda netaisnība turpinās. Viņi nemaz nezin ko nozīmē dzīvot normāli, būt brīvam.

    Un tikmēr Izraēlas režīms bombardē Sīriju ar taksitkiem kodolieročiem un Palestīniešus ar balto fosforu.

    http://www.youtube.com/watch?v=S–5_2EpsPc

    http://www.youtube.com/watch?v=s0igorvoBFs

    Jā – likums tiešām nav priekš visiem.

    Israel’s then-foreign minister proclaimed herself “against law, international law in particular”.

    Livni: I was the Minister of Justice. I am a lawyer… But I am against law – international law in particular. Law in general.

    http://www.aljazeera.com/palestinepapers/2011/01/2011124165334291715.html

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.09.2013. 22.09

    Ar savu zināšanu bagāžu es varu pateikt tikai to, ka neņemos uzņemties šķīrējtiesneša lomu.
    Manuprāt- Jūsu argumenti ir pašvaki. Un skaidrs ir tas, ka Tuvajos austumos nav tik vienkāršs “taisnīguma” mehānisms, kādu Jūs te izklāstat.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > oskaar 17.09.2013. 17.41

    dissidente,vai tad tos,kas uzmeta atombumbas Nagasaki un Hirosimai,kā arī nokaisīja Vjetnamu ar oranžo aģentu,WWII sabombardēja Drēzdeni,lieto balto fosforu Palestīnā,nevar saukt par fašistiskiem izdzimteņiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > oskaar 17.09.2013. 10.20

    Andris Doveiks
    Jā, tieši fašistisko izdzimteņu, jo tie nosaka aziopas vektoru. Tie, kuri atbalstīja čečenu bērnu močīšanu atejās, karu pret Gruziju, Asada rīkoto ķīmisko uzbrukumu, WWII un staļinisma apoliģēti, tie, kuri zvēriski ienīst visu dzīvo uz planētas.
    Gan jau saujiņa cilvēka seju saglabājušo, apzīmējumu “fašistiskie izdzimteņi”, nedomās uz sevi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.09.2013. 21.26

    Atzīstu- par palestīniešu dzīvi daudz interesējies neesmu. Zinu tikai to, ka Jasirs Arafats bija viens no terorisma aizsācējiem.
    Vēl esmu lasījis, ka uz Izraēlu raķetes tiek palaistas no palestīniešu mierīgo iedzīvotāju apdzīvoto daudzdīvokļu māju jumtiem, līdz ar ko atbildes trieciens būtu neglīts- uz ko arī paļaujas tie, kuri uz Izraēlu šauj savas raķetes.
    Par palestīniešiem kā brīvu nāciju- šķiet, tais tālajos laikos, kad pēc WWII tika izveidota valsts Izraēla, apkārtējie vienkārši uzskatīja, ka tos ebrejus vienkārši patrieks, un par palestīniešiem vispār nedomāja neko. Ebrejus patriekt pagaidām vēl nav izdevies. Palestīnieši izbauda to likteni, kādu nu tiem novēlēja kaimiņi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > oskaar 17.09.2013. 00.13

    Viedoklis_lv
    “ANO jēga nav nepareiza, taču tā apzināti ir izveidota tāda kādu to redzat.”

    Ja fašistisko izdzimteņu Krievija var bloķēt jebkuru ANO lēmumu, no tās jēgas nav.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > oskaar 16.09.2013. 21.05

    ANO jēga nav nepareiza, taču tā apzināti ir izveidota tāda kādu to redzat.
    Likums ir priekš tā, lai sasietu rokas to paklausīgajiem un padarītu tos nespējīgus. Tikmēr patiesie bandīti dara ko vēlas un nospļaujas par likumu.

    P.S. Kur varētu izlasīt par to ka Palestīnieši dzimst brīva valstī un var brīvi pašnoteikties kā brīva nācija? Ja reiz esat lasījis ko pretēju manis paustai informācijai.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > oskaar 17.09.2013. 09.59

    Ja fašistisko izdzimteņu Krievija var bloķēt jebkuru ANO lēmumu, no tās jēgas nav.

    Disidente, vai Jūsu rakstītais jāsaprot kā naida kurināšana? Aiz “fašistisko izdzimteņu” var ielikt jebkuru valsti, tautu, rasi, grupu, cilvēku un sanāks naida kurināšana. Disidentei tāda uzvedība nepiestāv :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > oskaar 17.09.2013. 17.30

    Šķiet, ka disidente savu niku izvēlējusies kā apzīmējumu pozīcijai būt konfliktā ar visu, kas netiek rādīts televizorā.

    Pajautā gruzīniem, kuru viņi uzskata par atbildīgo. Kaut vai tikai noskaidro vēlēšanu rezultātu. Starp citu, ko disidente iesaka darīt ar kataloņiem Spānijā? Močīt vai apbruņot? Pasaule nav tik vienkārša kā TV pults…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.09.2013. 20.56

    >Viedoklis.lv
    Jūs esat speciālists Tuvo austrumu jautājumos? Es neesmu. Tomēr šur tur esmu lasījis no Jūsējā atšķirīgus viedokļus par palestīniešu dzīvi.
    Bet Jūs ne ar pušplestu vārdu nebilstat neko par manis skartajām tēmām. Kāda jēga komisijai? Kas veica ķīmisko uzbrukumu? Kāda jēga ANO pastāvēšanai?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > oskaar 16.09.2013. 22.51

    Ja Jūs interesē iedziļināties vairāk šai tematā, rekomendēju pastudēt Norman Finkelstein darbus
    http://www.youtube.com/watch?v=CM4TELgVd9k

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > oskaar 16.09.2013. 21.41

    Kad Palestīnieši klusēja un nepretojās okupācijai, tos Izraēla padzina prom no savām mājām un zemes un sacēla nelikumīgā skolonistu apmetnes un anektēja to teritoriju, kad Palestīnieši pretojās militāri, tad tos nosauca par teroristiem, paslaktē ik pa laikam un nelegālo apmetņu celtniecību un anektēšanu turpina, kad Palestīnieši vēršas ANO un izmanto demokrātiskus un juridiskus rīkus savas brīvības izcīnīšanai, tā atkal tos turpina padzīt no savas zemes un mājām lai Izraēla sabūvētu savu kolonistu nelikumīgās apmetnes.

    Rietumu krastā nav nekādas pretošanās – bet ko Izraēla dara? Tā turpina padzīt palestīniešus no to zemēm un mājām, lai celtu kolonistu apmetnes un anektētu to kas paliek aiz tām. Tā ir viņu stratēģija. Laiks nav Palestīniešu sabiedrotais.

    Tu gadījumā nejauc sekas ar iemesliem? Iedomājies sevi Palestīniešu vietā. Iedomājies ka esi piedizmis 1980 gadā Palestīnā un visu savu dzīvi esi bijis okupācijā, kur visu nosaka Izraēlas drošības spēki, kas iegāžas naktī tavā mājā kad esi 8 gadus vecs un savāc tavu tēvu uz 10 gadiem, iedomājies ka vienā dienā tevi ar māti padzen ārā no mājas un ar buldozeru to noslauka lai uzceltu kolonistu apmetni, iedomājies ka kādu dienu sākas kārtējais Izraēlas slaktiņš un tavu māti nogalina Izraēlas veiktas uzlidojums izmantojot balto fosforu, kas saēd tavu māti dzīvu – ko tu darītu? Sēdētu rokas klēpī salicis un piekristu šai netaisnībai?

    Izraēlai ir vajadzīgs mocīt šos cilvēkus, jo tad tā var rādīt uz tiem kas pretojas šim noziegumam un saukt tos par terorsitiem. Lai gan viss ko cilvēki vēlas ir tas pat kas mums: drošību savai ģimenei, brīvību savai valstij, iespēju pašnoteikties.

    Bet Izraēla to nedod jau vairāk kā 45 gadus (!!!) – 45 GADI, tas ir daudz. Daudz par daudz.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu