Ministrija iecerējusi samazināt vidusskolu skaitu • IR.lv

Ministrija iecerējusi samazināt vidusskolu skaitu

33
Vjačeslavs Dombrovskis un Ingrīda Mikiško preses konferencē. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Algas pieliks mazo lauku skolu un speciāli mācību iestāžu pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākotnē strādās pie vidusskolu tīkla pilnveidošanas, tādēļ iecerēts samazināt vidusskolu skaitu, šodien preses konferencē žurnālistiem norādīja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), vēsta aģentūra LETA.

Viņš pauda, ka patlaban Latvijā ir pārāk daudz vidusskolu, kurās ir zems izglītojamo skaits. Esot tādas skolas, kurās klasē ir tikai pieci vai seši skolēni. Līdzekļu ieguldīšanu šādu skolu attīstībā, piemēram, fizikas kabineta uzlabošanai, varot uzskatīt par izšķērdēšanu, jo pēc gadiem šādā skolā, iespējams, vairs mācīsies tikai četri skolēni.

IZM ir iecerējusi strādāt pie kritēriju noteikšanas, kas ļaus izlemt, kuras skolas nebūtu lietderīgi paturēt. Savukārt pamatskolas izglītības iestādei būtu jāatrodas pēc iespējas tuvāk bērna dzīvesvietai.

Preses konferencē tika paziņots, ka IZM panākusi vienošanos ar sociālajiem partneriem par mērķdotāciju sadali pedagogu algām. Daļa skolotāju saņems par 70 latiem lielāku algu, turklāt īpaši domāts par mazajām lauku skolām un pedagogiem, kas strādā speciālajās skolās un iekļaujošajās programmās, vēsta Latvijas Radio 1.

Iecerēts, ka, sākot ar jauno mācību gadu, tiks atbalstītas mazās skolas astoņos Latvijas novados. Šajās skolās nepietiekamā skolēnu skaita dēļ noteikto skolēnu un pedagogu attiecību nav iespējams ievērot. Panākta vienošanās, ka papildu piemaksas darba algai saņems tie pedagogi, kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Joprojām paliek spēkā IZM plānotās piemaksas darba algai pedagogiem ar 3., 4. un 5.kvalitātes pakāpi, sākot ar šī gada 1.septembri, ziņo LETA.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško pauda, ka patlaban panākta vienošanās, ar ko pedagogi var būt apmierināti. Tomēr tuvākajā laikā esot jāpārdomā gan princips – nauda seko skolēnam, gan lauku skolu finansēšanas sistēma.

Dombrovskis piekrīt, ka sistēma – nauda seko skolēnam – labi darbojas, radot konkurenci un pietiekami izglītības līmeni, tikai lielākajās pilsētās. Taču mazajās lauku skolās tā rada problēmas, jo finansējums tur nav pietiekams.

Komentāri (33)

peerku 16.08.2013. 09.29

Dombrovskis pierāda, ka nav lēts populists, beidzot sākot darīt to, ko sen jau vajadzēja,- likvidēt lielu daļu vidusskolu. Iespējams daļa jauniešu tagad nevis brauks uz tuvējās pilsētiņas vidusskolu vairākus gadus bikses deldēt, bet izvēlēsies kādu arodskolu, lai pēc iespējas ātrāk varētu iekļauties darba tirgū, kas nebūt neatņem viņam iespēju kādreiz arī studēt.

Šī visaptverošā vidusskolas filozofija jau sen bija jāmaina, zinu no pieredzes, cik neiespējami pārliecināt savu bērnu, jo visi taču iet uz vidusskolu.

+2
-2
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 16.08.2013. 10.24

Visdrīzāk darīs to ko sen vajadzēja. Bērnu skaits ir katastrofāli krities. Jācer, ka neaizmirsīs skolniekiem arī transportu noorganizēt.

0
0
Atbildēt

2

    peerku > Ligiña Doniña 16.08.2013. 17.58

    šis ministrs uz to pilnīgi noteikti nav spējīgs, diemžēl…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Ligiña Doniña 16.08.2013. 11.57

    Bērnu skaits ir krities 1994-1996. g. dzimušajiem, pēc tam bērnu skaits “katastrofāli pieaug” līdz pat 2008.g. dzimušajiem. Tad varēs būvēt jaunas skolas, tērēt naudu utt., veidot rindas….
    To jau pieredzējām ar bērnudārziem.
    Vienīgais attaisnojums būtu krievu skolu likvidēšana, tām pievienojoties latviešu skolām, vispār likvidējot pakāpeniski ērmīgo segregāciju krievu skolās, gandrīz vienīgo parādību Eiropā, bet nez vai šis ministrs ir uz to spējīgs…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 15.08.2013. 20.23

Labāk būtu samazinājuši dažnedažādu barotņu skaitu izbijušiem politiķiem un pietuvinātajiem, ierēdņu skaitu, dažādas aģentūras, kas dublējas, utt., viss tas, kad EK un PB pārtrauca novērošanu, atkal strauji briest un vairojas, tad pietiktu naudas gan lauku skolām, gan lauku slimnīcām.

+6
-7
Atbildēt

10

    andris902 > ligakalnina 15.08.2013. 22.59

    ….Dzeri…nu, nevajag piesaukt Igauniju vietā un nevietā, ja tomēr nepārzini situāciju Igaunijā….

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 16.08.2013. 00.28

    ….aivarsk…apbrīnojama aprobežotība, lai gan – nekā pārsteidzoša – izdomāts ienaidnieks, kura darbs jau a priori jānorej….īsti patisonu garā….

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 16.08.2013. 12.30

    IvarsA
    Zanei Vienotības stabule pie mutes pielipusi, tik pa brīžam atlīp vaļā.

    Beidziet reiz dzīt zosis!!! Tā autoostas ķjotka no sākta gala bija SC/R(i)P akķivistka. Maskējās, bet īlēnu maisā nepaslēpsi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ligakalnina 15.08.2013. 22.26

    Un Tu gribi teikt, ka skolas un slimnīcas nav barotnes? Laikam gar ausīm laid korupcijas skandālus slimnīcās – arī lauku! Jau pietiek, ka TP par miljoniem renovēja lielu daļu lauku skolu, kuras pēc 1-2 gadiem tika slēgtas.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > ligakalnina 16.08.2013. 10.27

    Zanei Vienotības stabule pie mutes pielipusi, tik pa brīžam atlīp vaļā. Kopumā ierēdņu armijas pašsaglabāšanās instinkti ir stipri.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 16.08.2013. 00.34

    Zane, jauki, ka esi tik paškritiska, tas liecina par spēju atveseļoties :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ligakalnina 16.08.2013. 00.09

    @dzeris
    1) Jā, ideālā Igaunija! http://www.baltic-course.com/eng/markets_and_companies/?doc=69414
    2) Katrā departamentā vai aģentūrā pa 1 cilvēkam? http://www.sm.ee/eng/ministry/structure.html
    3) Sociālo lietu ministrijas darbinieku saraksts: http://www.sm.ee/eng/ministry/contact.html Nemaz nerunājot par aģentūrām
    Pirms nākt klajā ar demagoģiju vajag kaut nedaudz apskatīt situāciju!

    Neesi neko dzirdējis par slimnīcu tīkla optimizāciju Igaunijā 10 gadus pirms to izdarīja Latvija? Kā Tu domā, kādēļ viņiem tagad ir labāka aprūpe? Varbūt tādēļ, ka ES nauda tika ieguldīta efektīvi?
    Pilnīgi tas pats stāsts arī par skolām!

    Gribam labu veselības aprūpi un izglītību, jābeidz šķiest nauda tukšā gaisā, bet jāiegulda tur, kur tā kalpos nākamās desmitgades!

    P.S. Trūkumi centrālajā apratā nav iemesls, lai netiktu sakārtotas apakšas, kur aizplūst ļoti lielas summas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.08.2013. 23.18

    Nu jā, slikti tai Igaunijā, būtu no mums pamācījušies…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.08.2013. 22.56

    No lauku skolām un slimnīcām ir arī kāds labums, un kāds labums no pārblīdušas, dārgas, un neefektīvas ierēdniecības?
    Igaunijā par medicīnu atbild cilvēki 10 pie Sociālo lieu ministrijas, un cik mums VM, un kur vēl dažādas aģentūras, un kur tā medicīna labāka?
    Un tā ir visur.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 16.08.2013. 00.10

    Tu Dzeri pilnīgi kā tāds nacionālis runā, piekrītu Tev, lieku +
    Šī ministrija taču RiP pārvaldē, kopš dzērājšofera un tagad viņa lietas turpinātāja…

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu