KNAB priekšnieks ierosina disciplinārlietu pret Strīķi • IR.lv

KNAB priekšnieks ierosina disciplinārlietu pret Strīķi

39
Juta Strīķe un Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Raitis Plauks, F64

Streļčenoks vietniecei pārmet amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ierosinājis disciplinārlietu pret savu vietnieci Jutu Strīķi, vēsta aģentūra LETA. Streļčenoks norāda, ka Strīķe veikusi darbības, kas liecina par iespējamu amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.

Disciplinārlieta ierosināta par rīcību, pildot KNAB priekšnieka pienākumus no 1.jūlija līdz 7.jūlijam un no 22.jūlija līdz 30.jūlijam un atceļot KNAB priekšnieka 27.jūnija rīkojumu, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības pārbaudes laikā ar KNAB galveno speciālisti, kā arī 27.jūnija rīkojumu, ar kuru Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai uzlikts disciplinārsods. Disciplinārlieta ierosināta arī par rīkojumu, ar kuru darbā pieņemta izmeklētāja, liecina paziņojums KNAB mājaslapā.

Streļčenoks uzskata, ka Strīķe darbojusies pretēji iestādes interesēm, nav ievērojusi darba tiesiskās attiecības reglamentējošos normatīvos aktus un valsts pārvaldes procesus reglamentējošos normatīvos aktus. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai uzdots veikt izmeklēšanu un sagatavot slēdzienu līdz 13.septembrim.

Strīķe skaidro, ka rīkojumus pieņēmusi, kad Streļčenoka atvaļinājuma laikā pildījusi KNAB priekšnieka pienākumus. Pieņemtie lēmumi bijuši iestādes interesēs, lai nodrošinātu korupcijas apkarošanu un biroja funkcionēšanu. “Visi lēmumi pieņemti tiesiski, un to pamatojums ir atspoguļots dokumentos, kas KNAB priekšniekam ir pieejami. Esmu visus 10 gadus darbojusies iestādes interesēs, un visi mani lēmumi šajā laikā pieņemti tādi, lai iestāde sekmīgāk darbotos,” uzsvēra amatpersona.

Vaicāta, vai disciplinārlietas ierosināšana nav mēģinājums viņu atbrīvot no amata, Strīķe atbildēja, ka uz šo jautājumu varot atbildēt tikai pats Streļčenoks. Strīķe atklāja, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja ir otra KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča, komisijā darbosies Valsts kancelejas un Ģenerālprokuratūras pārstāvji. Strīķe ar komisiju sadarbosies un ir pārliecināta, ka komisija viņas rīcībā pārkāpumus nesaskatīs.

Savukārt Streļčenoks atzina – viņš atvaļinājuma laikā uzticējies, ka darbs birojā noritēs pēctecīgi, taču līdz ar viņa prombūtni steidzīgi atcelti iepriekš pieņemtie lēmumi. “Izrādās, ka ir pieņemti vairāki ar tiesiskumu un pat loģiku apšaubāmi lēmumi,” teica KNAB priekšnieks.

Viņš atzina, ka būtu nepareizi maldināt sabiedrību, sakot, ka komunikācija birojā būtu krasi uzlabojusies. “Nebūtu godīgi pret kolēģiem, ja es nereaģētu. Jo ir kolēģi, kas veic savus amata pienākumus godīgi un profesionāli un ar komunikāciju problēmas nav,” teica Streļčenoks, gan uzsverot, ka haosa birojā nav. “Ņemot vērā, ka ilgstoši neveidojas komunikācija, no manas puses būtu ne tikai amorāli, bet nebūtu arī tiesiski nereaģēt uz to.”

Jau ziņots, ka pēdējās nedēļās birojā atkal uzjundījušas domstarpības. Ētikas komisija nesen bija iesniegusi premjeram ziņas, kas norāda uz Streļčenoka un viņa vietnieces Jurčas iespējamiem Interešu konflikta novēršanas likuma pārkāpumiem saistībā ar atvaļinājuma pabalstu izmaksu. Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) aicinājis savstarpējās nesaskaņas risināt ar iekšējo resursu palīdzību un nesaskatīja interešu konflikta esamību Streļčenoka un Jurčas rīcībā.

Komentāri (39)

putekliic 14.08.2013. 09.36

Nu, kad tas cirks tur vienreiz beigsies!? Iedotu abiem ambīcijām un spējām atbilstošu amatu un būtu miers. Jutai derētu Ieslodzījumu pārvaldes vadītāja vieta, bet Jaroslavam, kaut kas Izglītības vai Kultūras ministrijā. Tas tak pat ezim redzams, ka šie divi cilvēki ir tik ļoti mentāli atšķirīgi, ka viņi vienkārši pēc defincījas nav spējīgi kopā strādāt. Ja vēl viņi būtu mainītās pozīcijās, tad vēl var būt. Bet tā…

+2
0
Atbildēt

1

    inta_s > putekliic 14.08.2013. 10.08

    Tad jau vēstniecība nevarēs ietekmēt procesus Latvijā.
    Tas neder, tā kā Jutu glābs vai aizstās ar līdzīgu izmantojot visas iespējas. Kaut atlaidīs šo vadītāju ar un ņems nākošo. Cik tad tā Juta ar savu aizmuguri priekšniekus būs noknābusi?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Kristīne 13.08.2013. 21.56

Kāds ir pacēlis mesto cimdu… Būtu gan daudz labāk, ja kantoris nodarbotos ar saviem tiešajiem pienākumiem (un darba vēl ir tik daudz…), nevis ko citu. KNAB priekšnieka (kāviņutursauc) paziņotā ticamība varētu būt diezgan augsta, jo Strīķe (ciktāl tas nojaušams no dažnedažādiem publiskās runas gadījumiem) ir cilvēks ar partejisku “revolucionāro sirdsapziņu” un attiecīgu politisku pietāti.
==
Dāmas un jaunkundzes, “Viens likums, viena taisnība visiem” ir vienīgais ceļš – visi politiķi pierod (pielīp) pie varas un kļūst korumpēti (sabojājas)…

+4
-3
Atbildēt

0

piziks 14.08.2013. 15.51

Mazzināmajā vai noteikti mazāk zināmajā ēbrievbrāļu grāmatā “Žēsirdības ēra” un ļoti labi zināmajā kulta padkrievu filmā “Tikšanās vietu mainīt nedrīkst” pionieriski melnbaltais un kreatīvais varoņmilicis Žeglovs teica: “Vor dolžen siģeķ v ķurmēē!”/”Zaglim jāsēž cietumā!”

Nav mums noteiktu un izdomas bagātu (valsts)vīru augšās, kuri šajā bārdainajā gadījumā pateiktu/Žeglovu paturpinātu: “… A boļnaaja dolžna ļežaķ v koike!”/ “un/bet slimiecei ir jāguļ slimnīcā!”

Ir jābūt bezgala galertainiem un mazdūšīgiem formālatbildīgajiem — prmejeram un ģenerālprokuroram –, lai beidzot nesaņemtos un neatrsinātu KNAB problēmu, lai valstij vajadzīga iestāde strādātu, un to gadiem ilgi neterorizētu ambicioza slimniece, kura lieliski varētu debitēt kādā no televīzijas kompānijām ar kaskadieru šovu režisūru, bet vairs neatļautos un nespētu tīsi un nekaunīgi izmantot likumīgi un oficiāli iecelta vadītāja prombūtni, lai pieņemtu iepriekšējiem diametrāli pretējus iestādes vadītāja lēmumus.

Diemžēl, premjera teksti šorīt TV vairāk izklausījās pēc mazafišētas nostāšanās Vienotības kabatas armijas ģenerālimusienes pusē, nevis valstiskuma un likumīgas valsts iekārtas likuma ievērošanas/labas pārvaldības pusē. Laikam jau premjeru atkal ļoti stipri cenšas stumt kādas nojaušamas fona personas, — iespējams, kā parasti līdz šim, izteikti partijiskas.

Es šoreiz labprāt kļūdītos, jo premjers VD, kaut budzetveidošanas laikā pamanījis 38 000 laukstrādnieku, turnpina neredzēt 8000 nodokļmaksātāju pašnodarbināto/SDV, beidzot dažviet pietuvojies zemei un vairs nav uzskatāms par kosmonautu, kas tāls no Zemes visu laiku.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu