Turpmāk izaugsmes temps atkal paātrināsies • IR.lv

Turpmāk izaugsmes temps atkal paātrināsies

20
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Pēteris Strautiņš

Ceturkšņa izaugsme atbilst gaidītajam, gada izrādījusies lēnāka

Iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņas 2013.gada 2.ceturksnī ceturkšņa griezumā precīzi atbilda DNB bankas gaidītajam – 0.5%) pieaugums gada griezumā bijis mazāks – 3.8% pret 4.5%. Centrālās statistikas pārvaldes ziņojumā jau ir ieskicēti atsevišķi iemesli.

Mazāks par ierasto bijis tirdzniecības kāpums – +3%. Mazumtirdzniecība noteikti attīstās straujāk, bet Latvijā šajā nozarē ir neparasti liels vairumtirdzniecības īpatsvars, tā ir daudz par lielu vietējā pieprasījuma apmierināšanai, tātad acīmredzot saistīta ar transporta un loģistikas pakalpojumu eksportu, kam šobrīd neklājas labi. Arī celtniecībā kāpums gada griezumā ir samazinājies līdz 5%, varbūt tas skaidrojams ar ziemai raksturīgu laika apstākļu turpināšanos līdz pat aprīlim.

Par spīti šiem notikumiem un arī apstāklim, ka lielākā pakalpojumu nozare – transports, diez vai varēs lepoties ar spēcīgu izaugsmi, pakalpojumi kopumā ir auguši par 7% gada griezumā. Tas liek domāt, ka nozarēs, kuras varētu saukt par ”vieglajiem un gudrajiem” pakalpojumiem – biznesa pakalpojumi, informācija un sakari, finanses, ir bijis ļoti labs pieaugums, par ko jau vēsta strauji kāpjošais šo pakalpojumu eksports.

Domāju, ka IKP pieaugums turpmākajos ceturkšņos atkal paātrināsies. Sagaidāma snieguma uzlabošanās apstrādes rūpniecībā, jo lēnām uzlabojas situācija eksporta tirgos. ”Liepājas metalurga” apstāšanās turpmāk rūpniecības sniegumu ceturkšņa griezumā būtiski vairs neietekmēs, bet konkurētspējīgākie un labāk pārvaldītie uzņēmumi turpina palielināt ražošanas apjomus. Šķiet, ka izaugsmi turpinās bremzēt sarukušais tranzīta apjoms. Sagaidu, ka sezonāli izlīdzinātais kāpums pret iepriekšējiem periodiem turpmākajos ceturkšņos būs ap 1%, tātad nedaudz mazāk nekā vidēji 2011. un 2012. gadā, bet apmēram divreiz vairāk nekā šī gada 2.ceturksnī.

Latvijas ekonomikā šobrīd notiek visai dramatiskas svārstības atsevišķos sektoros, bet summa aug stabili un sabiedrības ienākumi – pat paātrināti. IKP un dzīves līmenis nemēdz augt precīzi kopsolī, bet šogad situācija ir pretēja nekā izaugsmes cikla sākumposmā – dzīves līmenis aug nedaudz straujāk nekā ekonomika. Situācija darba tirgū paātrina reālo algu kāpumu, patēriņu un investīciju izaugsmi labvēlīgi ietekmē t.s. ”atsvirošanas” (deleveraging) jeb parādsaistību samazināšanas procesa tuvošanās beigām. 1.ceturkšņa laikā uzņēmumiem izsniegtais ”dzīvais” jeb ienākumus nesošais uzņēmumu kredītportfelis samazinājās vien vairs tikai par 0.1%.

Komentāri (20)

Juris T. 09.08.2013. 17.27

Cienījamam autoram: domu zīme no mīnuss zīmes ne ar ko neatšķiras! Tai 1. rindkopā var galīgi saputroties.

+3
-1
Atbildēt

1

    marchaeva > Juris T. 11.08.2013. 15.38

    Dzirdēju autoru tiešajā. Tiešām varēja riktīgi apjukt. Man īsti nav skaidrs kāpēc banka neaicina talkā kādu ar precīzāku izteiksmi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anita Priede - Pried 10.08.2013. 17.04

Par to, kā pareizi lietot svītras datoros: http://odo.lv/Blog/130523

+2
0
Atbildēt

1

dzerkaleliva 09.08.2013. 16.04

Pulka, Strautiņa & Co – – dzīves līmenis aug nedaudz straujāk nekā ekonomika un ienākumi pat paātrināti.

+3
-3
Atbildēt

9

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 10.08.2013. 11.27

    Eh, nezinu, nezinu. Bet, es vismaz ceru, ka ar jauno veču basketbola izlasi būs, kas savādāks, ka jaunie atkal nedzers pirms un pēc mačiem, ka nedemolēs viesnīcas, nekakās dušās un, ka vismaz kādu medāli, ja ne šajā, tad nākamajos čempjos izcīnīs. Talants, griba un varēšana ir, ja veco paradumus nepārņems.
    ————————————————–
    Bet par ekonomiku, tur mēs pat vēl līdz 18 gadīgo jauniešu līmenim basītī neesam tikuši. Ir atsevišķi tīradņi, bet tas tikai apstiprina likumsakarību. Dzīves līmenis aug un augs, kopā ar nevienlīdzību, nabadzību, valsts izšeptēšanu un jauna burbuļa pūšanos, kurš neizbēgami plīsīs, agri vai vēlu. Vai kādreiz, kas mainīsies, nezinu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 10.08.2013. 20.32

    Šobrīd pasaulē plīšanas stadijā ir zelta un sudraba burbulis, pēc tam būs nākamais. Tie ir visu laiku. Jāspēj tikai pamanīt. 2010.-2012.gados ASV plīsa gāzes cenas burbulis.
    ——————————————————
    Pasaules kāda tur ekonomiskā situācija vispār ir bulšits. Tādas nemaz nav, tās visas ir manipulācijas, lai kāds pelnītu. Zviedriem ir ideāla situācija. Vēl vakar tāda bija ķīniešiem u.t.t.
    ——————————————————-
    Grieķijā ir haoss un razruha, bet mums uz augšu, jo esam tādā stadijā un tā tas turpināsies. Savukārt, kad sāksies masveida iedzīvotāju nekustamo kreditēšana pēc gadiem 3-5 vai varbūt rīt, tad skaidrs, ka plīšana ir 2-3 gadu attālumā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 10.08.2013. 20.26

    Klasisks burbulis ir tad, kad kaut kā cena tiek mākslīgi uzmpumpēta, lai pēc tam to kādam nopārdotu un gūtu peļņu. Vēl labāk, ka cena pēc tam sabrūk un var pa lēto atpirkt atpakaļ un sākas viss no jauna.
    ———————————————————-
    Respektīvi cilvēku masveida kreditēšana, lai nopārdotu viņiem nekustamos ir burbuļa beigu stadija, kad īpašumu cenas pamatā jau ir izveidotas. Pēdējā pieauguma stadijā tās tiek nodotas to īpašnieku rokās, kuri neizbēgami tiks finansiāli iznīcināti. Tajā brīdī ir ļoti daudz pircēju un maz pārdevēju, pēc tam pēkšņi pircēju vairs nav, jo visi kam vajadzēja un varēja ir nopirkuši. Tad, kādu brīdi ir klusums, kad nav ne pircēju, ne pārdevēju. Tad burbulis plīst, gudrākajiem 5% no uzmestajiem paspējot nopārdot vēl ar 20% zaudējumiem, pārējiem 95% vairs nav ko pārdot, jo pārdodamajai lietai vairs nav nekādas vērtības.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 10.08.2013. 20.11

    Kiprā arī bija burbulis, izveidots no krievu naudas, nevis no vietējo kreditēšanas. Vai tad to neredzi, sākuma vai vidus stadijā? Mums vēl ķīnieši, kazahi un citas tautības nāk klāt.
    ——————————
    Nekustamie īpašumi bija tikai daļa no mūsu burbuļa, plašāk zināmākā. Bet mums bija pilns komplekts – mazumtirdzniecības burbulis, biržas burbulis, banku burbulis, budžeta ieņēmumu burbulis un vēl mazāk nozīmīgi burbuļi, kas visi pārplīsa ar samazinājumu 80%.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 10.08.2013. 00.09

    Ja, par psiholoģiju, tad šķiet magnijs netic straujam dzīves līmeņa un vēl straujākam ienākumu kāpumam. Viņam redz depresīvi elementi šajā sakarā rādās. Vajag pie ticības piestrādāt, tad kāpumu sajutīsi un depresija atstāsies, lai veicas. Īpaši, darbojoties, eksportējošā nozarē, ar augošu apgrozījumu, bez banku kredītiem, bez galiem valdībā, ar augošu peļņu, un galvenais ar augošājām algām darbiniekiem par 10-15% gadā. Savādāk vien tāda jauna, mega tiesiska, rietumnieciski orientēta valsts izšeptēšana, pateicoties fondiem, atļaujām un pieaugošiem parādiem, tas līmenis sanāk. Bankām un finansu sektoram jau atkal mega peļņa un pakalpojumu eksports, tas ir fakts. Lepnuma pamats nācijai.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > dzerkaleliva 09.08.2013. 23.47

    Cinisks un, izskatās, arī depresīvs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > dzerkaleliva 10.08.2013. 08.55

    Kusunoki, neizliecies, kas nesaprati, kam un par ko es to teicu. :) Iespējams, es pārspīlēju, es pat būtu priecīgs par to, jo redzu, ka tu esi gudrs, zinīgs cilvēks, bet man ir skumji, ka tu savu gudrību izmanto destruktīvā veidā, proti, lai nopeltu un kritizētu, bet nekad neizcel neko, kas ir arī labs, vismaz es neesmu to pamanījis. Tas rada drūmu iespaidu, it kā viss mums būtu slikti. Bet tā taču nav tiesa, vai ne?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Laimīgā :) > dzerkaleliva 10.08.2013. 17.52

    Kusunoki, pag pag, par kādu burbuli tu runā? Nekustamo īpašumu bumam pie vainas bija kreditēšana (tagad visiem tik daudz parādu, ka kas tāds nevarētu notikt) un globālā situācija, kas tagad ir diametrāli pretēja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 09.08.2013. 16.12

    Biju te nesen vienā nevalstisko biezo tusiņā, viens ar biogāzēm shēmas zīmē un zaļās masas ražošanai zemi pērk mēs visi pēc tam dubulto tarifu viņam caur Latvenergo piķojam, otrs ārzemniekiem (krieviem, ķīniešiem) kārtīgi īpašumus tirgo, trešais krievu biezajiem mājas projektē. Ceturtais vispār kaut ko nesaprotamu zīmē, ceturtā pie ārzemju biezajiem par sievu iet. Nu vispār viss notiek, ienākumi un dzīves līmenis kopā strauji aug. Ne tik strauji kā Strautiņam un Pulkam, bet vienalga aug. Parādi arī samazinās, Strautiņš ir ekselents, kā vienmēr.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu