ASV vēstniecības slēgtas, pārtverot "Al Qaeda" līderu saziņu • IR.lv

ASV vēstniecības slēgtas, pārtverot “Al Qaeda” līderu saziņu

48
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Lēmums slēgt diplomātiskās pārstāvniecības pamatots ar nopietniem draudiem

Lēmums uz laiku slēgt virkni ASV vēstniecību Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā pieņemts, balstoties uz pārtverto starptautiskās teroristu organizācijas “Al Qaeda” līderu saziņu, pirmdien vēstīja Savienoto Valstu mediji, ziņo LETA-BBC.

Saziņa, kurā bijis iesaistījies arī grupējuma augstākais līderis Aimans az Zavahiri, radījusi bažas par nopietniem draudiem, ziņo laikraksts “The New York Times”. Baltā nama un ASV Valsts departamenta pārstāvji atklājuši, ka iespējamie uzbrukuma draudi nāk no “Al Qaeda” Arābijas pussalas atzara (AQAP), taču plašāka informācija netiek izpausta.

Tomēr, kā liecina “The New York Times” rīcībā nonākusī informācija, ASV specdienestiem izdevies pārtvert Zavahiri un grupējuma Jemenas līdera Nasera al Vahaishi saziņu, kurā Zavahiri devis rīkojumu veikt uzbrukumu 4.augustā. Lai gan iespējamais mērķis abu līderu saziņā netiek konkrēti minēts, tiek runāts par tūlītēju uzbrukumu. Sākotnējā informācija liecinājusi, ka uzbrukums tiek gatavots Jemenā, kuras galvaspilsētā izvērsti jo īpaši plaši drošības pasākumi.

Telekanāls CNN ziņo, ka Zavahiri Vahaishi uzdevis “darīt kaut ko”. Šāds rīkojums ASV un Jemenas varasiestādēs raisījis bažas, ka plānotais uzbrukums varētu būt tūlītējs. Telekanāls “ABC News”, atsaucoties uz vārdā neminētu ASV amatpersonu, vēsta – pastāv bažas, ka “Al Qaeda” varētu uzbrukumos izmantot nemierniekus, kuriem sprāgstvielas implantētas ķirurģiskā ceļā, šādi cerot apiet drošības pārbaudes.

Kā atzina bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks Roberts Baers, “es CIP esmu pavadījis 21 gadu, un nekad neesmu pieredzējis, ka vienlaicīgi tiek slēgtas 22 vēstniecības. Tas ir ļoti, ļoti neparasti”.

Jau ziņots, ka “Al Qaeda” draudu dēļ Tuvajos Austrumos un Āfrikā slēgtās 25 ASV diplomātiskās pārstāvniecības neatsāks darbu līdz 10.augustam. ASV Valsts departaments skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts piesardzības apsvērumu dēļ. Slēgtas būs 19 vēstniecības un konsulāti, proti, 15 no svētdien slēgtajām diplomātiskajām pārstāvniecībām un vēl četras citas pārstāvniecības.

Arī Lielbritānija, Francija un Vācija uz laiku slēgušas savas vēstniecības Jemenā. Norvēģija slēgusi savas vēstniecības Saūda Arābijā un Jordānijā. ASV ieteikusi saviem pilsoņiem nekavējoties pamest Jemenu.

Komentāri (48)

Danute Klaiva 06.08.2013. 16.19

Un kā tad notiek šīs saziņas? Domā ka tās nes pasta balodis? Vienozīmīgi vis iet caur internetu un ja to novēro tad internets nav droš vispār nekādiem juriģisku dokumentu nosūtīšanām. Jo pat internet bakas nelietoju vairāk un vispār banku pakalpojumus, tas vis ir vienlīdzīgs kad savu maka saturu izlieku pilsētas centrā uz ielas. Agrāk naudiņu varēja izņemt ar personīgu klātbūtni un tikai noteiktā banku ofisā, ja vēlējies to izņem citur atkal bija bankai jālūdz šo misiju nodrošināt. Tagad katrs kam ir banku karte tiek novērots, protams lielākā daļa netiek traucēti, bet pietiks kādam kaut ko ne tā izdarīt un būsi zem lupas. Globolizēties ir pāš nāvība, tas nozīmē labrātīgi nokļūt par kāda kalpu. Un to ka viņi vāc prom savas vēstniecības mani pilnīgi nerausta, nebij sū’dus taisīt. Valsts kas laupa citu valstu teritorijās citu valstu pavalstniekus nav cienīga vispār pastāvēt. Un kamēr ASV vedīs šadu uzorpatorisku politiku tikmēr viņa reitings bruks, bruks un nekādi muskuļi tos neglābs.

0
-1
Atbildēt

0

grislits 06.08.2013. 12.33

Eu, jūs visi Antonijas ielas pamuļķi un duriki apmātie antiamerikāņi, kur jūs tekstā redzat kaut ko minētu par internetu vai elektronisku saziņu? Es redzu tikai vārdu “saziņa”.

+3
-4
Atbildēt

2

inta_s 06.08.2013. 10.36

Embassy closures are a signal of the rapidly escalated intervention in the region by the US

http://canadafreepress.com/index.php/article/56999

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu