Foto: Vācijā sākta Latvijas eiro monētu kalšana • IR.lv

Foto: Vācijā sākta Latvijas eiro monētu kalšana

47
NULL

Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē svinīgi iedarbina kalšanas iekārtu

Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien naudas kaltuvē Štutgartē, Vācijā, iedarbināja monētu izgatavošanas iekārtas, svinīgi sākot Latvijas eiro monētu kalšanu, vēsta LB pārstāvis Jānis Silakalns. Monētu kalšanas sākums iemūžināts fotogrāfijās, ko izplatījusi LB.

Latvijas eiro monētas rotās Pirmās brīvvalsts laika pieclatnieka tautumeita, centus – lielais un mazais Latvijas ģerbonis. 1 un 2 eiro monētu grafisko dizainu veidojis Guntars Sietiņš, eiro centu grafisko dizainu – Laimonis Šēnbergs. Tautas ideju konkurss par Latvijas eiro monētu dizainu notika jau 2004. gadā, un jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikums tagad likts lietā. Monētu sagatavošanā ir ieguldīts liels mākslinieku un naudas kalšanas speciālistu darbs, lai Latvija varētu lepoties ar dizainiski augstvērtīgu naudu, kas būs maksāšanas līdzeklis visās eiro zonas valstīs, uzsver LB.

Pasākumā Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē (Staatliche Münzen Baden-Württemberg) piedalījās federālas zemes Finanšu ministrijas valsts sekretārs Ingo Rusts, kaltuves vadība, kā arī Latvijas eiro monētu sagatavju ražotājfirmu pārstāvji.

Latvijas eiro monētas naudas maiņai un pirmajam vienotās valūtas apgrozības gadam, tiks kaltas divās kaltuves ražotnēs – Štutgartē un Karlsrūē. Konkursā izvēlētā kaltuve iepriekš ir kalusi vairākas lata apgrozības monētas, piemēram, abus 2012. gada īpaša dizaina vienlatniekus ar ezi un Ziemassvētku zvaniņiem, kā arī aptuveni 40% no visām Vācijas eiro monētām. Kopumā divās Bādenes-Virtembergas kaltuvēs nokalti 12 miljardi eiro monētu. 20 naudas preses paredzētas apgrozības monētu kalšanai, astoņas – kolekciju monētām un medaļām.

Uzrunājot sanākušos, Rimšēvičs uzsvēra, ka šis ir ļoti nozīmīgs brīdis Latvijai. LB sadarbība ar Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvi ir bijusi ļoti sekmīga, un tas ļauj ar optimismu skatīties nākotnē. Kaltuves direktors Peters Hūbers atzina, ka LB ir ļoti prasīgs klients, bet Bādenes-Virtembergas kaltuvei ir pietiekami pieredze un profesionālās zināšanas, lai spētu strādāt ar pašiem sarežģītākajiem pasūtījumiem.

LB Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms pastāstīja – lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo lata monētu nomaiņu, gan rezervi eiro apritei 2013. – 2014. gadā, būs vajadzīgi 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu, kas pēc svara ir ap 1600 tonnu. Lai arī tuvākie mēneši līdz eiro ieviešanai būs saspringti gan LB, gan kaltuvei, Blūms ir pārliecināts, ka naudas maiņas process noritēs raiti un bez lielām problēmām.

Komentāri (47)

armn 06.08.2013. 08.37

Man ir patiess un ļoti dziļš prieks redzot šo foto. Padomju laikā Milda bija pēdējais paslēptais, bet joprojām taustāmais, Latvijas sapņa simbols. Un šodien no jauna tā būs redzama gan Riga, gan Lisabona, Madride, Parize, Roma, Berline… .
Šī ir tā reize, kad mēs varam un mums jābūt lepniem par sevi un to ceļu, ko esam nogājuši.

+6
-1
Atbildēt

6

    armn > armn 07.08.2013. 00.44

    mulkjigi, ka kads grib iztelot par kangarisku pielishanu, to, kas ir musu pashu leemums, pienemts musu pashu labklajibai. Kadelj sads prata gajiens… pielishana… pieaugusam, nobriedusham cilvekam neatbilstosha formula. Nav ko tadas kultivet, tas der tikai bezspecigiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > armn 06.08.2013. 23.42

    Jā, bet tikai tas vairs nav Latvijas izdots naudas gabals, bet Briseles. Tas nekas kad to ražo Latvijas vārdā, bet vienalga tā nav Latvijas nauda. Tā ir tikai kangariska pielīšana, to pašu Mildu jau uz lata ar varēja uzlikt, bet nelika jo jau tad bija tāds plāns to pietaupīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    armn > armn 07.08.2013. 00.32

    man velreiz gribas pateikt, ja kads grib var mocities sava mazvertiba.
    Mums ir pamats justies labi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    armn > armn 07.08.2013. 00.41

    es jutos, loti labi ar Briseli, ari ar Madridi, Parizi, Amsterdamu, Tallinu un Helsinkiem. Briniskigas pilsetas un jauki but vienota telpaa un vienota dzives izpratne ar cilvekiem, kas tur dzivo. Man patik musu sabiedrotie un kadelj lai mes justos slikti laba kompanijaa :). Eiropa joprojam ir viena no pievilcigakajam vietam uz pasaules, kur cilveki dzivo videjui padsmit gadu ilgak, neka tepat aiz robezas austrumos. Kadelj man butu sadas vienkarsas lietas jaaizmirst un jabaidas no mistiskas Briseles?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    armn > armn 07.08.2013. 00.50

    un pedejais, ta ka man ir apnikushi pasutijuma rakstitaji, kuru vienigai uzdevums ir piesarnjot telpu un radit iespaidu, ka Latvijas lasitajs, komentetajs ir bezspecigs, kompleksu mocits cilvecinjsh. tad telpu ap maniem ierakstiem tad kad veleshos, es aizpidishu pats un darishu to ar prieku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    armn > armn 06.08.2013. 08.39

    palasiju komentarus, lai soreiz linuxi pamocas, savaa zaudejuma.
    Mes tiesam varam justies labi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Inese 05.08.2013. 18.53

Šādu ziņu IR sekta gan še neliks:

Проект единой европейской валюты оказался провальным, считает лидер французского “Национального фронта” Марин Ле Пен.

Насколько изменились экономическая и политическая структуры Европейского союза после кризиса? О том, как Европа переживает последствия “ужасных политических решений, которые были приняты в последние годы”
“Эта валюта (евро – прим.) обернулась полным провалом, но мы продолжаем спасать ее, вливая сотни миллиардов, в ущерб тем, кому эта помощь действительно необходима”, – заявила Марин Ле Пен в интервью ТК “Россия-24”.

Она также отметила, что нет ни одного позитивного фактора в постоянном расширении Европейского союза в его текущем виде.

“Сегодня вступление каждой новой страны в союз ухудшает положение других стран-членов ЕС, потому что мы вынуждены вновь на них выделять и тратить деньги”, – отметила Ле Пен.

http://www.vestifinance.ru/articles/30692

+1
-7
Atbildēt

2

    Inese > Inese 05.08.2013. 20.36

    Marina Le Pena Krievijas Federācijas Valsts Domē š.g. 19. jūnijā:

    http://pn14.info/wp-content/uploads/2013/06/4579.jpg

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Inese 05.08.2013. 19.16

    Es arī piekrītu! Nekādu paplašināšanos vairāk! Jākoncentrējas uz lielākām barjerām austrumu virzienā, ES jāmazina pirkumi no puķina krievijas, lai nauda paliek mājās.
    Lī Pena noteikti būtu pārtraukusi Francijas mūžīgo koķetēšanu ar urliju…

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Danute Klaiva 05.08.2013. 22.17

Nupat lasīju kad ministri sūkstās ka šiem sūdīgas algas ir. Piesauca salīdzinājumus kad re Lietavā ministri pelna vairāk, bet Lietavā atiecīgi pret Latviju ministri spē panāk lai valstī būtu aktīva ražotne. Ja ar savu darbu vienas dienas laikā esi valsts labā nopelnījis kaut vai miljonu tad vari pretendēt uz pŗemiju, bet tas ir morāli nepieņemams kad ministri paši sev algas nosaka.
Un kapēc tās monētas nekal Latvijā, bet Vācijā? Un ja uz lata nebija tautas meite, bet te uz euro to liek, tad kapēc nevar latu emblēmu pārnest uz euro? Tak tas būtu labāk un nebūtu tik sāpīgi zaudēt divpupu gotiņas, skudriņas un vēl visādus zvēriņus kas tika iekalti latos. Bet nē jātaisa ko citu, kad tik izdzēst no letiņa atmiņas visu mīļo. Tautu meitu liks uz euro, bet ko tad uz lata nelikāt? Nesaprotu šitos izzejas laižus, kas ir gatavi izēst visu ko Brisele pa to galu stum laukā. Kas notiek, vai tiešām esat pazaudējuši pēdējās svētuma paliekas? Pili nodedzināja, latu iznīcināja, pusi Latvijas izdzina trimdā. Tagad kangari smaidat re kādi malači esam!

0
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu