Sprādzienos Bagdādē un citviet Irākā nogalināti vismaz 48 cilvēki • IR.lv

Sprādzienos Bagdādē un citviet Irākā nogalināti vismaz 48 cilvēki

26
Automašīna Bagdādes ielās pēc bumbas eksplozijas. Foto: AFP/LETA

Analītiķi: Vardarbības saasināšanos raisa sunnītu arābu neapmierinātība

Vairākos sprādzienos Bagdādē un citviet Irākā pirmdien nogalināti vismaz 48 cilvēki, ziņo avoti policijā un mediķi. Vismaz 226 cilvēki sprādzienos ievainoti.

Bagdādē eksplodējušas 11 automašīnās ievietotas bumbas, kas sprāgušas deviņos rajonos, no kuriem septiņus apdzīvo galvenokārt šiīti, ziņo LETA/AFP/Reuters.

Viena bumba sprāgusi arī Mahmūdījā uz dienvidiem no Bagdādes, un vēl divas bumbas eksplodējušas Kūtā uz dienvidaustrumiem no galvaspilsētas. Divi sprādzieni nogranduši arī Semāvā, un viena bumba sprāgusi arī Basrā.

Sestdien vardarbībā Irākā tika nogalināti 14 cilvēki, tai skaitā deviņi kurdu policisti, kuri gāja bojā pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Tūz Hurmātū.

Jūlijā Irākā vardarbībā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 780 cilvēki, bet šogad kopumā – vairāk nekā 3000, liecina aģentūras AFP aplēses. Kā uzskata analītiķi, šogad vardarbības saasināšanos izraisījusi neapmierinātība sunnītu arābu vidū.

Gāztā prezidenta Sadama Huseina valdīšanas laikā sunnīti ieņēma vadošos amatus Irākas valsts struktūrās, bet pēc ASV iebrukuma un Huseina varas gāšanas viņus no varas institūcijām izspieda šiīti. Viens no augstākajiem šādiem amatiem ir valsts premjerministrs.

Pēdējo dienu laikā kaujinieki īstenojuši divus koordinētus uzbrukumus, kas labi apliecinājuši gan viņu spēku, gan valstī vērojamo situācijas pasliktināšanos drošības jomā.

Aptuveni 150 kaujinieki pagājušo trešdien uzbruka Suleimanbekai. Aptuveni 40 no uzbrucējiem pēc tam ierīkoja kontrolposteni uz galvenā lielceļa, nošāva 14 kravas mašīnu šoferus un nolaupīja viņu spēkratus.

Savukārt 21.jūlija naktī kaujinieki uzbruka Abū Gureibas un Tadži cietumiem, izraisot sadursmes ar drošības spēkiem, kas ilga aptuveni desmit stundas.

Rezultātā no cietumiem izbēga vismaz 500 ieslodzīto, tostarp starptautiskās teroristiskās organizācijas “Al Qaeda” augsta ranga locekļi.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu