Baireitas festivālā piedalās arī diriģents Nelsons • IR.lv

Baireitas festivālā piedalās arī diriģents Nelsons

31
Slavenā komponista Riharda Vāgnera 102 cm augstās figūras, kas izvietotas pie nama Baireitā, veidojis vācu mākslinieks Ottmārs Horls. Foto: AFP/LETA

Festivāls ilgs līdz 28.augustam

Ceturtdien priekškaru cēla ikgadējais Baireitas festivāls, kas kļūs par kulmināciju šogad notiekošajām Riharda Vāgnera divsitgades svinībām, ziņo LETA/AFP.

Svinīgo atklāšanas uzvedumu ceturtdien apmeklēja arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Vācijas prezidents Joahims Gauks.

Šogad mēnesi ilgo festivālu, uz kura biļetēm nākas pieteikties jau desmit gadus iepriekš, ievada opera “Klīstošais holandietis”, kuru iestudējis Jans Filips Glogers, bet pie diriģenta pults būs Baireitas neoficiālais galvenais mākslinieciskais vadītājs Kristiāns Tīlemans.

Taču šāgada sensācija ir ar nepacietību gaidītais četru operu cikla “Nībelungu gredzens” jaunais iestudējums, kuru sagatavojis Vācijas teātra “enfant terrible” Franks Kastorfs.

Viņa anarhistiskā klasisko darbu reinterpretācija pastāvīgi rada vācu teātra cienītāju aprindu sašutumu. Tomēr par spīti tam, tieši viņš šogad tika uzaicināts iestudēt Baireitas festivāla galveno notikumu.

Viņam gan šim uzdevumam tika atvēlēti tikai divi gadi, jo iepriekšējais rīkotāju izvēlētais režisors – vācu kinematogrāfists Vims Venders – pusceļā izlēma atteikties no šā goda.

Festivāla saimniece Katarīna Vāgnere – dižā komponista mazmazmeita – ceturtdien preses konferencē atzina, ka sadarbība ar Kastorfu bijusi “ārkārtīgi auglīga”.

Savukārt pats režisors, kas kādā no nedaudzajām intervijām gan bija kritizējis darba apstākļus Zaļajā pakalnā, atzina, ka strādāt Baireitas festivāla teātrī esot bijusi “ļoti īpašs izaicinājums”, taču uzturēšanās šeit bijusi ļoti patīkama un līdzinājusies atvaļinājumam.

“Nībelungu gredzenu” diriģēs krievu uzlecošā zvaigzne Kirils Petrenko.

Festivāls ilgs līdz 28.augustam, tajā 30 izrādēs būs iespēja vērot un klausīties septiņas operas. Bez “Nībelungu gredzena” cikla un “Klīstošā holandieša”, Vāgnera cienītājiem tiek piedāvāts arī “Tanheizers” un “Loengrīns”, kuru diriģēs latviešu diriģents Andris Nelsons.

“Klīstošo holandieti” un “Tanheizeru” šogad festivāla viesiem dota iespēja noskatīties pa sešām reizēm, “Loengrīns” piedzīvos piecas izrādes, bet viss “Nībelungu gredzena” cikls – trīs. Vēl paredzēta atsevišķa cikla pirmās daļas – “Reinas zelta” – izrāde.

Bērniem īpaši sagatavota astotās operas – “Tristāns un Izolde” – adaptētā versija, kurā sākotnējais piecu stundu ilgais materiāls saspiests 70 minūtēs. Šis iestudējums saskaņā ar rīkotāju ieceri domāts sešu līdz desmit gadu veciem bērniem.

 

Komentāri (31)

Inese 26.07.2013. 09.36

Nelsonam tak tipa “galvas trauma”

+1
-1
Atbildēt

6

    Inese > Inese 26.07.2013. 09.50

    Nelsonam stingri ieteikts pašlaik atpūsties un neceļot ar lidmašīnu. Značit čalis pārkāps ārstu rekomendācijas par atpūtu ;) Tev pašam kaut reizi ir bijuse smadzeņu trīce? ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Inese 26.07.2013. 10.09

    Gribat teikt, ka vienkārši negrib uz Bostonu, jo beidzot nopietni sastrīdējies ar Krisķinočku, kura pārsvarā dauzās pa ASV?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Inese 26.07.2013. 09.44

    Smadzeņu trīce. Ārsti teikuši, ka nedrīkst lidot ar lidmašīnu (uz Bostonu). Un Baireitu acīmredzot var aizbraukt ar auto.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 26.07.2013. 09.57

    Tanheizers un Leongrīns ilgst apm. 4 stundas )) Slodze nopietna, jo sevisķi cilvēkam ar svaigu smadzeņu satricinājumu. Kaut ko tas Nelsons tomēr nepasaka līdz galam ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 26.07.2013. 10.22

    Viss kas var būt ) Nu bet ja nopietni, pēc šāda smadzeņu satricinājumu, pēc kura prasās miers un atpūta būtu tā kā ne visai gudri mesties diriģēt tik smagu un garu operu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Inese 26.07.2013. 09.53

    Nav. Līdz šim cerēju, ka tas ir redzams tāpat, bez vaicāšanas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu