Patērētājs būs lielākais godīga eiro ieviešanas kontrolieris • IR.lv

Patērētājs būs lielākais godīga eiro ieviešanas kontrolieris

48
"Godīga eiro ieviešanas" memorands valdībā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ruta Garkalne

No piektdienas dots starts akcijai “Godīgs eiro ieviesējs”

Memorandu „Godīgs eiro ieviesējs” jau parakstījuši vairāk nekā 30 uzņēmumi un astoņas uzņēmēju asociācijas. Šo uzņēmumu logus turpmāk rotās uzlīme ar uzrakstu: „Godīgs eiro ieviesējs”. Tiesa, ja uzņēmums pārkāps memorandu, nekādas juridiskas sankcijas nebūs un pat uzlīmīte paliks. Vai eiro tiks ieviest godīgi, rādīs patērētāju attieksme, saka ekonomikas ministrs.

Piektdien Ministru kabinetā parakstot memorandu, sākās uzņēmēju iniciatīva „Godīgs eiro ieviesējs”, kuras mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā. Valdībā memorandu parakstīt bija ieradušies pārstāvji no lielajiem tirgotājiem „Maxima”, “Rimi Latvija”, arī „Narvesen”, „Rīgas siltums”, „Latvijas pasts” un citiem.

„Memorands nav juridisks dokuments, līdz ar to tam nav juridisku konsekvenču. Lielākais pārbaudītājs un godīga eiro ieviesēja līmeņa noturētājs būs patērētājs,” skaidro iniciatīvas organizatore un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Latkovska.

Memorands „Godīgs eiro ieviesējs” balstās uz pieciem principiem – uzņēmēji apņemas neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai; deviņu mēnešu garumā visām precēm un pakalpojumiem norādīt cenas eiro un latos; ievērot oficiālo valūtas maiņas kursu; uzņēmējiem jāaicina arī citi sadarbības partneri pievienoties iniciatīvai; uzņēmējs apmāca savus darbiniekus par eiro ieviešanu un cenu norādīšanu.

Latvijas tirdzniecības un rūpnīcas kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš stāsta, ka memorands uzņēmējiem būs arī mārketinga rīks, bet patērētājiem palīdzēs novērst bažas, ka eiro ieviešana tiks izmantota negodprātīgi.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata, ka patērētāji būs lielākais monitoringa rīks, jo šī iniciatīva vispirms ir domāta uzņēmējiem un pastarpināti – visiem Latvijas iedzīvotājiem. Viņš norāda, ka, protams, cenas var mainīties, „bet mums ir jābūt pārliecinātiem, ka cenas nemainīsies tīri eiro ieviešanas dēļ”.

Jebkuram patērētājam, ja viņš no 1. oktobra ieraudzīs, ka cenu pārrēķināšana nav notikusi godprātīgi, ir tiesības iesniegt savu sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Cenas līdztekus eiro un latos būs jānorāda no 1. oktobra līdz 2014. gada jūnija beigām. To uzraudzīs PTAC, rīkojot arī „reidus” uz veikaliem. PTAC pārstāve Ilze Žunde norāda, ka cilvēkiem būtu jāziņo par aizdomīgiem gadījumiem. Tajā pašā laikā viņa atgādina, ka mums ir „brīva tirgus ekonomika, komersants ir tiesīgs noteikt tādu cenu, kāda viņam ir izdevīgāka”. Kā zināms, kopš 2013. gada sākuma līdz 2014. gada beigām Ekonomikas ministrija monitorē patēriņa cenas, kam var sekot līdzi ministrijas mājas lapā.

Cenu maiņa ir atkarīga no piegādātājiem un ražotājiem, uzskata SIA „A Aptieka” valdes priekšsēdētājs Mārcis Rutulis un SIA „Rimi Latvia” valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais, kuri parakstīja memorandu. Turlais norāda, ka veikalos „Rimi” dubultcenas tiks norādītas pirms noteiktā termiņa. Norēķinoties pie kases, varēs redzēt kopējo summu eiro. Viņš jau paredz, ka „Rimi” kalpos kā naudas maiņas punkti, kur cilvēki samainīs sīknaudu. Ceļu satiksmes drošības direkcija jau esot gatava eiro ieviešanai – jaunās cenas var redzēt CSDD mājas lapā, saka valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone teic, ka uzņēmēji, apņemoties godīgi ieviest eiro, tagad no valdības sagaida darbaspēka nodokļa samazinājumu.

Igaunijā pirms eiro ieviešanas tika veidota līdzīga iniciatīva, kuru parakstīja vairāk nekā 500 uzņēmumu. Igaunijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs no patērētājiem saņēma 54 sūdzības par aizdomām, ka uzņēmēji nepamatoti cēluši cenas. Interesanti, ka tās visas bijušas par tiem uzņēmumiem, kuri parakstīja memorandu. Tomēr, pārbaudot sūdzības, Igaunijā netika konstatēts neviens pārkāpums, Ir.lv informēja Igaunijas PTAC.

Piektdien memorandu „Godīgs eiro ieviesējs” parakstīja Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija, Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija, Latvijas Līzinga devēju asociācija, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Tirgotāju asociācija.

Valdības vārdā memorandu parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

 

Komentāri (48)

dro 12.07.2013. 23.19

Interesanti kā patērētājs spēs kontrolēt bankas?

+9
-5
Atbildēt

3

    lebronj2356 > dro 14.07.2013. 00.52

    Biotops neko nav dzirdēji par neseniem banku karteļu skandāliem…:) Ja man dikti riebjas pirkt dārzeņus pie rimjiem un maximām, tad es tos varu audzēt pats, kaut vasarā…savu darba algu es varu saņemt tikai un vienīgi bankā – vai nu izmantojot karti ar gada maksu vai maksājot par izņemšanu katru reizi % un šeit nekādas alternatīvas nav, ja vien nestrādā par aploksnēm ! lno komentārs vietā – viss ir tik ļoti padarīts atkarīgs no bankām LV, ka tās ir kļuvušas reti nekaunīgas !!!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 14.07.2013. 09.45

    …un ja ir kredīts, gribēdams nekur neaiziesi. Tā kā patērētājam ir visai ierobežotas iespējas pretoties banku diktātam.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > dro 13.07.2013. 10.01

    Apmēram tāpat, kā gurķu tirgotāju – neuzbāžoties sliktai bankai ar savu naudu, bet pameklējot kādu labāku.
    Protams, tas iespējams tikai tad, ja konkurējošu banku ir pietiekoši daudz, bet nav jau nekur teikts, ka tā izvēle tikai starp tām, kas uz tuvākās ielas. Tieši eiro ļaus man vēl vieglāk izvēlēties labāko vai vismaz mazāk slikto (to, ja esmu pārliecināts banku nīdējs).

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

Ieva Aile 12.07.2013. 17.06

Interesanti,kā var būt godīgs eiroieviesējs,ja pati eiroieviešana notiek negodīgi,nenoskaidrojot tautas viedokli.

+9
-7
Atbildēt

0

oskaar 13.07.2013. 01.42

Piedodiet, bet man visa šī ažiotāža par to, ka pārejā uz EUR kāds “uzvārīsies” ar to, ka uz kursa rēķina palielinās cenas- šķiet stulba.
Šo tēmu vairāk vai mazāk sekmīgi var izmantot tikai EUR pretinieki.
Tāpat visu produktu cenas ik dienas mainās- arī šobrīd, kamēr kā maksāšanas līdzeklis ir tikai Lati un santīmi. Gan benzīna cenas, gan pārtika, gan pakalpojumi.
Manuprāt- visu nosaka tikai konkurence un pirktspēja, un ir pilnīgi vienalga, vai tas notiek EUR vai LVL; vēl jo vairāk tādēļ, ka LVL kurss pret EUR jau ļoti ilgus gadus ir konstants.

+7
-5
Atbildēt

1

    efeja60 > oskaar 14.07.2013. 09.48

    Eiro ieviešana rada izdevumus pilnīgi visiem tirgotājiem, tāpēc būtu stulbi domāt, ka cenas netiks celtas. It īpaši, ņemot vērā, ka pārtikas mazumtirdzniecībā rimi un maxima kopā kontrolē vairāk kā 60% pārtikas tirgus.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu