ANO tribunāls atkārtoti apsūdz Karadžiču genocīdā • IR.lv

ANO tribunāls atkārtoti apsūdz Karadžiču genocīdā

31
Radovans Karadžičs tiesā. Foto: AFP/LETA

Karadžičam tagad ir izvirzītas 11 apsūdzības genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci

ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) ceturtdien no jauna apsūdzēja bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču genocīdā, atceļot prāvas tiesnešu iepriekšējo lēmumu, ziņo LETA/AFP.

“Apelāciju kolēģija (..) atceļ tiesas kolēģijas Karadžiču attaisnojošo spriedumu genocīdā (..) un atjauno apsūdzības,” ICTY sēdē paziņoja tiesnesis Teodors Merons.

Tādējādi Karadžičam tagad ir izvirzītas 11 apsūdzības genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci. Tai skaitā viņš apsūdzēts par slaktiņu Srebrenicā, kura laikā serbu spēki noslepkavoja 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešu un zēnu, kas tika apbedīti slepenos masu kapos.

Kopumā Bosnijas pilsoņkara laikā no 1992. līdz 1995.gadam gāja bojā 100 000 cilvēku, bet 2,2 miljoni bija spiesti pamest savas dzīvesvietas.

Pagājušajā gadā tiesneši atcēla vienu no divām Karadžičam izvirzītajām apsūdzībām genocīdā, jo atzina, ka trūkst pierādījumu, lai slepkavības, kuras serbi pastrādājuši laikā no 1992.gada marta līdz tā paša gada decembrim, kvalificētu kā genocīdu.

Kā atzinusi Apelāciju kolēģija, tiesneši esot kļūdījušies, konstatējot, ka trūkst pierādījumu, kas apliecinātu Karadžiča nolūkus īstenot genocīdu.

Apelāciju kolēģijas lēmums sakrīt ar 18.gadskārtu kopš Srebrenicas slaktiņa sākuma, kas tiek uzskatīts par smagāko Eiropā pastrādāto kara noziegumu kopš Otrā pasaules kara.

 

Komentāri (31)

oktaavs 12.07.2013. 13.14

Sociālisms + primitīvs šovinisms rada tādus mūsdienu monstrus – diktatorus.
Ir vismaz pāris ļoti tuvi režīmi, kur var būt tas pats rezultāts. Tas tikai laika jautājums. Labākajā gadījuma tie izvilks līdz savai nāvei bez masveida slaktiņiem. Sliktākajā – neizvilks.

0
0
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 12.07.2013. 09.48

Par serbu pastrādātām zvērībām pret kaimiņiem, viņu valstiskums bija jāizbeidz, lai neatkārtotos slaktiņi. Nekādu mācību viņi nav guvuši un joprojām murgo par lielserbiju. Nu krievi kas krievi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu