Ušakova e-pastu publiskošanas lietu šonedēļ nodod tiesai • IR.lv

Ušakova e-pastu publiskošanas lietu šonedēļ nodod tiesai

54
Leonīds Jākobsons. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Roberts Blass

Jākobsons apgalvo, ka lietas materiālos atklājis jaunus faktus

Par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) privātās korespondences publiskošanu apsūdzētā portāla Kompromat.lv galvenā redaktora Leonīda Jākobsona krimināllieta šīs nedēļas laikā tiks nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, Ir.lv informē prokurore Vita Ozoliņa.

Sarakste, ko Jākobsons publicēja, bija notikusi starp Ušakovu un Krievijas vēstniecības darbinieku Aleksandru Hapilovu, kā arī Krievijas televīziju – Pirmo Baltijas kanālu (PBK). Kā iepriekš ziņots, A. Hapilovs uz aizdomu pamata par spiegošanu bija spiests pamest Latviju. Savukārt publicētā Ušakova sarakste ar PBK atklāj, ka viņš sūtījis ieteikumus, kādus sižetus veidot, un no medija saņēmis atskaites par paveikto. Šo korespondenci Ušakovs veicis, būdams 9. Saeimas deputāts, turklāt laikā, kad viņš gatavojās kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

Pagājis vairāk nekā pusotrs gads kopš Rīgas mērs un „Saskaņas centra” priekšsēdētājs Ģenerālprokuratūrā iesniedza prasību veikt pārbaudi par, kā viņš pats iesniegumā skaidrojis, „iespējami nelikumīgu personas datu apstrādi, tai skaitā par iespējami nelikumīgu informācijas nodošanu trešajām personām”. Ušakova e-pasta saraksti portāls Kompromat.lv sāka publicēt 2011.gada novembrī.

Prokurore Ozoliņa Ir.lv atteicās sniegt komentārus par lietas gaitu un to, vai ir kādi jauni aspekti, vien apliecināja, ka pirmstiesas process ir noslēdzies un šīs nedēļas laikā apsūdzība tiks nodota tiesā.

Prokuratūra pilsētas galvas prasību apmierinājusi jau 17. februārī, uzrādot apsūdzību portāla Kompromat.lv galvenajam redaktoram Leonīdam Jākobsonam.

Jākobsons Ir.lv izteica aizdomas, ka, viņaprāt, krimināllietas iesniegšana tiesā ir novēlota. „Lieta izskatās pasūtīta,” uzskata Jākobsons. „Acīmredzami tā netika iesniegta tiesā agrāk, jo Nilam Ušakovam nāktos atbildēt uz neērtiem jautājumiem.”

Prokurore Ozoliņa noraida pārmetumus – šāds pirmstiesas procesa termiņš bijis nepieciešams, lai sagatavotu tiesā iesniedzamos materiālus, savukārt, komentējot žurnālista pārmetumus par novēlotu tiesā nododamo materiālu izsniegšanu, atzīst: „Jākobsona kungam var būt visādi pārmetumi, taču materiāli viņam nodoti saskaņā Krimināllikumu, kas nosaka, ka pirms iesniegšanas tiesā ar lietas materiāliem jāiepazīstina apsūdzētais.”

Jākobsons Ir.lv teica, ka saņemtajos lietas materiālos atklājis jaunus faktus. Tā, pēc Jākobsona stāstītā, lietā iekļauta Rīgas mēra liecība, kurā Ušakovs atzīst – viņa datora e-pasta parole bijusi pieejama trīs kolēģiem – domes priekšsēdētāja palīgiem Inesai Pacjukai, Jeļenai Paļcevai un Daniilam Uļjanovam.

Ušakovs liecinājis, ka „aizdomās par minēto pārkāpumu izdarīšanu nevienu konkrētu personu neturu, bet pieļauju, ka kāda no augstāk minētajām personām manu paroli kādam atklājusi nejauši, piemēram, atstājot vaļā e-pasta kontu uz datora ekrāna monitora, vai arī kaut kur pierakstot manu paroli un tādā veidā kādam radot pieeju tai nelikumīgi piekļūt”. Jākobsons pieļauj, ka Ušakovs un viņa kolēģi speciāli devuši tādas liecības, “lai pie godīgas policijas izmeklēšanas nebūtu jāatbild par sarakstes saturu”.

Kā jaunu lietas aspektu Jākobsons atzīmē arī to, ka Ušakovs liecībā esot atzinis, ka dzēsis saraksti. Ušakovs iesniegumā policijai savulaik arī apgalvoja, ka daļa no publicētās sarakstes esot viltota, taču neprecizēja, kura tieši daļa.

Rīgas mērs uz Ir.lv jautājumiem divu dienu laikā nav atbildējis.

Ir.lv jau rakstīja, ka elektroniskas sarakstes uzlaušana (tāpat kā likumīgā kārtā nesankcionēta sarunu noklausīšanās vai kādas personas izsekošana) ir likuma pārkāpums. Vērtējot šo lietu kopumā, gan likumsargiem, gan sabiedrībai ir jāpatur prāta tās lielā sabiedriskā nozīme. Jākobsona publicētās informācijas nonākšana atklātībā ir svarīga, un sabiedrībai tā ir jāzina. Kā norāda Jākobsons, viņš darījis sabiedrībai zināmus faktus par amatpersonas – Saeimas deputāta un SC priekšsēdētāja – attiecībām ar Krievijas vēstniecību, kuras bijušas finansiālas, nevis personiskas.

 

Komentāri (54)

austrisv 27.06.2013. 13.16

Šito es nesaprotu, ka žurnālista Jākabsona darbs un Ušakova sarakste ar krievijas vēstniecības darbiniekiem var būt kaut kāda privāta lieta un tāpēc nav publicējama, bet Ģirtu Kristovski par pilnīgiem sīkumiem un arī par privāto saraksti ar Sluci, pie tam safabricētiem tekstiem, noēda no ārlietu ministra amata. Bez tam Slucis ir tikai privātpersona, bet Krievijas vēstniecība ir kaimiņvalsts un juridiska iestāde.
Tad jau tagad visi var atklāti sadarboties ar krievijas specdienestiem viņu vēstniecībā , un stučīt kā PSRS laikos un Latvijas valsts vēl tādus attaisnos un varbūt vēl iedos tādiem Trīszvaigžņu ordeni

+30
0
Atbildēt

6

    Dina > austrisv 27.06.2013. 23.56

    Kurmītis >> Bet

    Kas tur ko nesaprast?
    Žurnāliņa IR autoriņš cenšas dot ieteikumus Tiesai, kā tai būs POLITISKI traktēt lietu … laikam puisis nav pamanījis, ka jēlertes Dienas laiki ir jau krietnu laiciņu kopš pagājuši … un IR šobrīd pārstāv tikai marginālu tukšmuldoņu – „nelumpenu” viedokli, nevis politisko establišmentu … :)

    Jēkabsons ir zaglis ! Tāpēc viņam jāsēž cietumā ! Tas arī ir viss …

    Kas attiecas uz Nila kā Saskaņas frakcijas deputāta komunikāciju ar Krievijas vēstniecības padomnieku KULTŪRAS jautājumos – a ar kuru vēl frakciju Saeimas deputātiem Krievijas vēstniecības pārstāvjiem vajadzētu komunicēt? Varbūt ar Dobeli? Jeb tūdaliņu līderi Grīnblatu? Jeb kādiem vemjotības uzpūteņiem ???
    Ja tur sarakstē būtu bijis kaut kas krimināls vai valsts drošību apdraudošs, sen jau būtu visi SAB-i un DP iejaukušies, tik nez kāpēc neko nedzird. Cik gadi jau pagājuši, Nils jau otro reizi par Rīgas mēru pārvēlēts … tā ka viss šis pasākums ir tikai un vienīgi politiska cūkošanās un centieni ietekmīgu opozīcijas partijas līderi noliet ar dubļiem … pastiept garāk izmeklēšanu, oavilkt gumiju … un tikmēr ik par brīdim pa kaktiem runāt par kādiem „iespējamiem” pārkāpumiem un aizdomām, un sazvērestībām …
    Vemjotības preteklīšu vismīļākā metode.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > austrisv 27.06.2013. 20.11

    zirnekliene Šeloba “Neprasīšu, no kādas partijas nāk tieslietu ministri.”

    ————–
    Nu Gatim nepielec, ko lai dara… :)))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > austrisv 27.06.2013. 14.58

    “Neprasīšu, no kādas partijas nāk tieslietu ministri.”

    Vai tad lietas ierosināšana, izmeklēšana un apsūdzības cilšana nav IeM ( šobrīd R(i)P) kompetencē? Tieslietu ministrijai šajā lietā viss vēl priekšā.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Andis > austrisv 27.06.2013. 13.56

    Mūsu tieslietu sistēma ir ilgstoši novājināta, tur jau gadiem ilgi milzu spiediens un padošanās notikusi saistībā ar oligarhu lietām – mērķtiecīgi tiek no sistēmas izspiesti tie cilvēki, kas cenšas lietas vērst par labu, un, ja šie vēl mēģina spuroties pretī, nopirktā prese nomelnos tā, ka maz neliksies.

    Tagad ir izveidots diezgan paklausīgs rīks, kurš tiesvedību var virzīt tā, kā ērtāk.

    P.S. Neprasīšu, no kādas partijas nāk tieslietu ministri. Tāpat jau esmu kosmopolīts, kam nelāgie liberāļi smadzenes izskalojuši tukšas.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > austrisv 27.06.2013. 13.59

    Es ceru, ka gadīsies jēdzīgs tiesnesis, un izdarīs divas lietas:
    – attaisnos Jākobsonu, argumentējot ar sabiedrības interesēm, ar to, ka Ušakova sarakste nebija privāta (no darba epasta) u.tml.,
    – pēc lietā esošajā sarakstē konstatētajiem faktiem ierosinās krimināllietu par Ušakova pretvalstiskajām darbībām. Tiesnesim ir tiesības ierosināt lietu, ja viņš tam redz pamatojumu.

    +21
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > austrisv 27.06.2013. 14.05

    BET. Kristovski apēda paši latvieši, bet Ušaks varētu kaut laupīt pa naktīm, vienalga krievi par viņu balsos, jo lielākā daļa dzīvo ar apziņu ka viņu valsts ir Rasjija vai PSRS, bet Latvija ir pārpratums. Pie kam paskaties latviskie mediji dauza latviešu poluitiķus uz katra metra, bet krieviskā prese turas pie principa labu vai NEKO.
    Bet par tēmu runājot protams, ka tas ir VĀKS, kurā vēl normālā valstī pilsētas mērs var atļauties sadarboties ar citas valsts izlūkdienestu un strādāt tālāk, kā nekas nebūtu noticis??? Varētu kāds pavaicāt Maizīša vai Kažociņa kungam viedokli, bet nav jau laika, jāraksta par pils ugunsgrēku katru dienu.

    +25
    -1
    Atbildēt

    0

Kristīne 27.06.2013. 13.30

Reizēm liekas, ka LR varas iestādes strādā kādas citas valsts labā…

+25
0
Atbildēt

2

    Kristīne > Kristīne 27.06.2013. 14.57

    Tikai reizēm. Reizēm (Poikāna gadījumā) liekas, ka džeki vnk ne vella nejēdz…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Kristīne 27.06.2013. 13.52

    Tikai reizēm?

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 27.06.2013. 13.41

Kas notiek šinī valstī?
Ušakovs ir augsta ranga amatpersona, kuram ir liela ietekme, Jākobsons atklāja sab. svarīgu informāciju par Ušakova saraksti ar personu, kura veica valstij naidīgas darbības, un, tā vietā, lai SAB, DP, utt., pārbaudītu Ušakovu, notiek Jākobsona vajāšana.
Ušakovs, vispār, nav nekāds pensionārs, viņš ir publiska persona, un tā nav sarakste ar Mašu vai Glašu, kur viņš runā par mīlestību.
Viss tas neatbilst absolūti nekādiem demokrātijas standartiem, par mūsu tiesībsarg. sistēmu nekādas ilūzijas nav sen, bet, šis gadījums ir tikpat kliedzošs, kā tas trolejbusu iepirkums par divkāršu cenu, tikai, daudz bīstamāks, acīmredzot, tāds brīdinājums presei – ja ir iejaukta Krievija, nebāžat savu degunu, sākumā piekaus, vēlāk ieslodzīs psihenē, un, beigās, notiesās, nu tas, labākajā gadījumā, bet var beigties arī kā Ļitviņenko, Politkovskai, vai vēl desmitiem žurnalistu.
Sajūta, ka atkal esam atgriezušies LPSR, vēlreiz jāuzdod jautājums – mēs esam demokrātija, vai Krievijas protektorāts, mums ir tiesībsarg. sistēma, vai Ušakova pakalpiņi, mums ir arī kādi deputāti, kurus tas satrauc, vai tos, izņemot personīgo politbiznesu, vispār nekas nesatrauc?
Tad kāda velna pēc mums vispār vajadzīga SAB, DP, ahā, atcerējos, lai biedētu tantiņas, kuras ko tur nepatīkumu izteica par Kalvīti.
Šī, vispār, ir valsts, vai parodija uz valsti?
Es neapgalvoju, ka Ušakovs ir noziedznieks, bet. vajāt žurnalistu, kurš publicējis visai aizdomīgus faktus,kas ir sabiedrības intersēs – zināt visu par tiem, kuriem ir liela vara un ietekme – tad ar ko mēs atšķiramies no tās pašas Krievijas?
Kaut, acīmredzot, žurnālist ir mūsu “izcilās” tiesībsarg. sistēmas “griesti”, tālāk iestājas pilnīgākā imoptence, mazspēja un nevarība, apmaksāta vai neapmaksāta, kāda tam nozīme.

+27
-2
Atbildēt

8

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 27.06.2013. 13.52

    “Jākobsons atklāja sab. svarīgu informāciju par Ušakova saraksti ar personu, kura veica valstij naidīgas darbības”

    – Kas tas par personu, kura veica valstij naidīgas darbības? Vai tas ir Vešņakovs? Kuras tad Vešņakova darbības ir naidīgas šai valstij?

    0
    -20
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 27.06.2013. 18.17

    Bet tepat zemāk jūs redzēsiet Jākobsonu kopā ar kriminālo autoritāti Mihasju.

    Kāpēc, kad Ušakovs sazinās ar apšaubāmas reputācijas personu, tas jums ir slikti, bet kad to pašu dara Jākobsons, jums tas vienalga?

    Domāju, ka ar Hapilovu sazinājās daudzi Saeimas valdošo partiju deputāti, jo viņš bija KF vēstniecības amatpersona. Vispār, Jēzus Kristus draudzējās ar noziedzniekiem. Nu, un? Ja tu pats noziegumus neveici, tad tādā saskarsmē tev nav nekā slikta.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 27.06.2013. 22.16

    Jā, amatpersona. Un ko?

    Ar ko prasības pret amatpersonu Ušakovu atškiras no prasībām pret žurnālistu Jākobsonu?

    Jā, amatpersonai ir ētikas kodess.

    Bet žurnālistam ir tik pat saistošs ir žurnālista ētikas kodekss.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > ligakalnina 28.06.2013. 15.11

    “ahā, atcerējos, lai biedētu tantiņas, kuras ko tur nepatīkumu izteica par Kalvīti.” – jā, starp citu, šī tantiņa bija I. Viņķeles māte :o)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 28.06.2013. 12.55

    klejotājs. Dzeri, nāc pie mums, buģeš belaja bulka kušatj:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ligakalnina 28.06.2013. 04.11

    dzeris49 ======Sajūta, ka atkal esam atgriezušies LPSR, vēlreiz jāuzdod jautājums – mēs esam demokrātija, vai Krievijas protektorāts

    cepuri nost! dzerim 23 plusi, šķībacainajam 19 mīnusi. man tāda sajūta, ka mēs drīz redzēsim dzeri NA pirmajās rindās :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > ligakalnina 27.06.2013. 19.02

    >>>Kāpēc, kad Ušakovs sazinās ar apšaubāmas reputācijas personu, tas jums ir slikti, bet kad to pašu dara Jākobsons, jums tas vienalga? >>>

    Izskatās, ka tu neizliecies, bet tiešām esi “gudrs” :)
    Atbildēšu – jo pats laikam neapjēgsi atšķirību – Ušakovs ir AMATPERSONA.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 27.06.2013. 15.25

    Aleksandrs Hapilovs. Jautājiet Googlei.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu