Apmaldījušās maijvaboles biedē pludmales zvilnētājus • IR.lv

Apmaldījušās maijvaboles biedē pludmales zvilnētājus

30
Maijvaboles jūrmalā. Ekrānšāviņš no www.liepajniekiem.lv

Speciālisti: vaboles ļaunu nedarīs, tas nav vides piesārņojums

Jau pāris dienas Latvijā vairākās Baltijas jūras piekrastes pludmalēs, arī Jūrmalā, lielā daudzumā vērojamas tumšbrūnas vaboles. Valsts augu aizsardzības dienests apstiprina, ka liedagā ir izskalotas maijvaboles, kas neko ļaunu nedarīs un nav uzskatāmas par vides piesārņojumu.

Maijs ir laiks, kad maijvaboles izlien no ziemošanas vietām un dodas barības meklējumos. Parasti tas notiek jau maija sākumā, bet šogad izlidošana aizkavējās aptuveni par divām nedēļām, informē dienests. Visticamāk, vēja brāzmas maijvaboles ir iesviedušas ūdenī, no kurienes viļņi tās izskalojuši krastā.

Valsts augu aizsardzības dienests norāda, ka maijvaboļu lidošanas aktivitāte šogad ir beigusies un pludmalē tās olas nedēs, jo tur nav nepieciešamo barības vielu kāpuru augšanai. Savukārt entomologs Voldemārs Spuņģis skaidro, ka cilvēku veselību maijvaboles neapdraud. Tās arī nav uzskatāmas par vides piesārņojumu.

Maijvaboles pakāpeniski izzudīs, jo pludmales sakopšanas darbi Jūrmalā tiek veikti regulāri, katru dienu agrās rīta stundās ar speciālu tehniku pludmales uzkopšanai tiek uzrušinātas smilti un savākti gruži. Turklāt maijvabolēm ir savi dabiskie ienaidnieki – strazdi un vārnas.

 

Komentāri (30)

Kârlis Kleins 07.06.2013. 16.49

Megaziņa.

+1
-3
Atbildēt

1

    Marta Zariņa > Kârlis Kleins 07.06.2013. 19.55

    Aktuālāka ziņa par Levita idejām definēt valsts nācijas jēdzienu satversmē, un aktuālāka par viendzimuma laulību legalizēšanu Francijā.
    IR.LV ir īsts laikraksts.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu