Alternatīvas „Gazprom” jeb eiro ieviešanas cena (papildin.) • IR.lv

Alternatīvas „Gazprom” jeb eiro ieviešanas cena (papildin.)

32
Gāzes baloni. Foto: Renāte Briede, LETA

Žurnāls „Ir” analizē, kad Latvijā tiks liberalizēts gāzes tirgus

Izrādās, ka Krievijas „Gazprom” monopolam varētu būt alternatīva arī Latvijā. Kad? Pagaidām tas nav skaidrs, jo pastāv bažas, ka Latvija gāzes tirgus liberalizāciju „pārdevusi” pret iespēju ieviest eiro 2014.gadā, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”.

Ekonomikas ministrijas (EM) aprēķini liecina – konkurētspējīga un ātri (divos gados) īstenojama alternatīva būtu neliels peldošs terminālis, uz kura no kuģiem var saņemt sašķidrināto gāzi, to regazificēt un novirzīt tālāk patērētājiem.

Kā žurnālam stāsta EM valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele, interesi par šādu pakalpojumu sniegšanu – sākot ar termināļa celtniecību un beidzot ar gāzes piegādi – izrādījuši vairāki ārvalstu uzņēmumi. Latvijas atbildība būtu pielāgot ostas infrastruktūru, uzbūvēt savienojumu ar gāzes vadu sistēmu. Pēc Ābeles teiktā, termināļa izmaksas – ap 100 miljoniem eiro – ir salīdzināmas ar summu, ko Latvijas patērētāji pašlaik faktiski pārmaksā „Gazprom” Inčukalna cenu «paradoksa» dēļ (Krievijas gāzi Inčukalnā iepumpē vasarā, kad tā ir lētāka, un pārdod ziemā, kad cenas ir augstākas). Savukārt savienojums ar Rīgas ostu maksātu 50 miljonus eiro, kas samērojams ar „Latvijas gāzes” ikgadējām investīcijām.

«Nelieli termināļi ir tuvākās nākotnes bizness, kuram pamatu rada aizvien vieglāk pieejamā sašķidrinātā gāze,» komentē Arnfins Unums no enerģētikas uzņēmuma „BW Ventures”, kurš izrādījis interesi veidot šādu termināli Latvijā un piegādāt gāzi. Kā priekšnosacījumu līdztekus infrastruktūras pielāgošanai viņš min līgumu par noteikta apjoma gāzes iepirkumu (ko teorētiski varētu slēgt lielākie gāzes patērētāji, piemēram, „Latvenergo”), kā arī iespēju izmantot Inčukalna krātuvi, kas «ir stratēģiski svarīgākais puzles gabaliņš elastīgas un lētas alternatīvas izveidei».

Unums nesola, ka piegādātā gāze būtu lētāka kā pašreiz „Gazprom”, taču tas būtu konkurētspējīgs piedāvājums, salīdzinot ar citiem sašķidrinātās gāzes piegādes variantiem, un konkurence pasargātu no „Gazprom” cenu diktāta nākotnē.

Pēc šogad martā notikušās Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdes, kurā noraidīja gāzes tirgus liberalizācijas priekšlikumus, pat koalīcijas politiķi un ministriju ierēdņi nav brīvi no aizdomām, ka „Gazprom” monopols ir cena, kas samaksāta par iespēju ieviest eiro 2014.gadā.

Tomēr šādas aizdomas noraida gan ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, gan premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Jaunākās ziņas no Saeimas liecina, ka arī šonedēļ no Saeimas darba kārības tika izslēgta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzīto grozījumu Enerģētikas likumā izskatīšana, kas paredz atlikt daļas gāzes tirgus liberalizācijas prasību ieviešanu, ziņo LETA.

Izslēgt šo jautājumu no Saeimas darba kārtības rosināja deputāti Dzintars Zaķis (V), Edmunds Demiters (RP), Jānis Upenieks, Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) un Lolita Čigāne (V). Vienlaikus deputāti aicināja šo jautājumu iekļaut 5.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā.

Iepriekš Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) skaidroja, ka šo jautājumu vajadzētu izņemt no Saeimas sēdes darba kārtības, jo Ekonomikas ministrijai līdz 6.jūnijam ir jāsagatavo priekšlikumi šajā jautājumā. Līdz ar to Saeimai nebūtu jālemj par likumprojektu, lai nerastos situācija, kad vienlaicīgi tiek virzīti divi procesi, kas kaut kādā veidā nonākt pretrunās, skaidroja premjers.

Vairāk lasiet žurnālistes Anitas Braunas rakstā „Gāzes neceļi” šeit.

(papildināta ar ziņām no Saeimas sēdes ceturtdien)

Komentāri (32)

Ieva Priedenfelde 06.06.2013. 14.58

Kremļa okupantu intereses ievērotas, Briseles okupantu intereses ievērotas, tik latviešu intereses atkal cieš.

+6
-1
Atbildēt

1

    gliters > Ieva Priedenfelde 06.06.2013. 15.17

    Precīzi!!! Un tad brīnās par vēlēšanu rezultātiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 06.06.2013. 10.50

Vai pareiz saprotu, ka tas bija “dīls” ar SC frakciju, lai tie nobalso par Eiro ieviešanas likumu? Acīmredzot. Lūk tā SC tirgojas ar valsts stratēģiskajām interesēm.

+6
-1
Atbildēt

10

    Ieva Aile > putekliic 06.06.2013. 13.38

    O,izrādās,mums ir daudz liekas naudiņas,ko ieguldīt lielos projektos,kuri VARBŪT kaut kad nākotnē …

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > putekliic 06.06.2013. 11.40

    Axis, tu esi gatavs vēl vienam cenu lēcienam? ;)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > putekliic 06.06.2013. 12.49

    ——-
    “Mēs” (olichgarhi, kampēji, eirokrāti) – kaut bez pastalām “lumpenu/reņģēdājus” atstāsim, bet gāzes tirgu liberalizēsim!

    http://www.youtube.com/watch?v=weRoxWcv85U
    „Kaut pastalās, bet brīvā Latvijā!”

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > putekliic 06.06.2013. 15.00

    Būs interesanti pavērot SC un arī vienas otras ‘nacionāli’ orientētas partijas skatījumu uz šo lietu :)
    ==========
    Būs interesanti pavērot zaķa, kampara un citu jenotu rosīšanos.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > putekliic 06.06.2013. 15.06

    Ērik, Latvenergo TEC gāzes turbīnās ielika 400 miljonus latu, Kampars biodegvielistiem uzdāvināja 70 miljonus, Rigas satiksme gadā noēd 60 miljonus dotācijās, vai tad neatradīsies sūda 100 miljoni labai lietai?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > putekliic 06.06.2013. 15.45

    >andrejs_gr
    Lūk, nevis SC, bet vienotība tā tirgojas ar valsts stratēģiskajām interesēm.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > putekliic 06.06.2013. 13.29

    Liberalizācija nozīmē to, ka gāzi varēs piegādāt jebkurš, tai skaitā līdzšinējie piegādātāji Gazprom.

    Nesaprotu, kāpēc tev būtu jāpaliek bez pastalām? Ir nedaudz lielākas (uz kopējā apgrozījuma fona, protams) izmaksas sākotnēji, bet ilgtermiņā tavi bērni varbūt arī ar ietaupīto naudiņu normālas kurpes nopirkt!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 06.06.2013. 11.36

    Ir muļķīgi kaut ko pārmest Vienotās Krievijas filiālei, toties man nav saprotams, kāpēc eiro ieviešana 2014.g. ir svarīgāka par gāzes tirgus liberalizāciju. Pēc manas saprašanas prioritāte ir maksimāla ekonomiskā un politiskā neatkarība no Krievijas, ko eiro ieviešana pati par sevi nedos.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > putekliic 06.06.2013. 11.03

    Jā, es arī kaut kā par šādu shēmu iedomājos. Lai vai kā, ir jāievieš eiro!

    Pēc tam jāpievēršas gāzes tirgus liberalizācijas jautājumam – to vajadzētu padarīt par vienu no galvenajiem priekšvēlēšanu cīņas tematiem nākamās Saeimas vēlēšanās.

    Būs interesanti pavērot SC un arī vienas otras ‘nacionāli’ orientētas partijas skatījumu uz šo lietu :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > putekliic 06.06.2013. 13.20

    Kur ir garantija, ka nebūs cenu lēciens neliberalizācijas gadījumā? Tā vismaz vairāk būsim atkarīgi no situācijas pasaulē, un mazāk no vienas visai nestabilas kaimiņvalsts rīcības (RU bieži vien nekautrējas izmantot dabas resursu cenu paaugstināšanu politisku mērķu sasniegšanai)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 06.06.2013. 15.41

Pašiem krātuve Inčukalnā, bet sūdīgs līgums kaut kā ietrāpijies. Kāda garantija, ka cita valdība nenoslēgs tikpat neizdevīgu līgumu ar Gazprom nākotnē vēlreiz, par peldošā termināļa izmantošanu? „BW Ventures” būs nopelnijuši uzreiz, lobiji otkatos arī un galā atkal “netīšām” krieviem aizies. Valsts vīru vakuums ir biedējoša slimība jau tagad.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu