Šveice ieviesusi jaunas kvotas ES dalībvalstu imigrantiem • IR.lv

Šveice ieviesusi jaunas kvotas ES dalībvalstu imigrantiem

17
Foto: Baiba Aprāne, LETA

Šveicē ārvalstnieki veidojot ceturtdaļu no valsts iedzīvotāju skaita

Šveicē uz gadu spēkā stājušās jaunas kvotas Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāju skaitam, kāds drīkst strādāt valstī.

Šveice, kas nav ES dalībvalsts, norāda, ka imigrācija sasniegusi nepieņemami augstu līmeni, ārvalstniekiem veidojot ceturtdaļu no valsts iedzīvotāju skaita, ziņo LETA/AFP.

Ierobežojumi astoņām no jaunajām ES dalībvalstīm sākotnēji tika ieviesti pērn. Jaunie ierobežojumi paredz, ka no 1.jūnija imigrantiem no Igaunijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Čehijas ilgtermiņa uzturēšanās atļauju skaits tiks noteikts 2180 apmērā.

No šī paša datuma ilgtermiņa uzturēšanās atļauju skaits 17 vecajām ES dalībvalstīm uz 12 mēnešiem tiks noteikts 53 700 apmērā.

Tikmēr imigrācija Šveicē no Bulgārijas un Rumānijas, kas ir jaunākās ES dalībvalstis, ir strikti ierobežota.

Šveice noslēgusi vairākas vienošanās ar ES par cilvēku brīvu kustību apmaiņā pret piekļuvi Eiropas tirgiem, taču Eiropas Komisija (EK) brīdina, ka šīs kvotas varētu apdraudēt savstarpējās attiecības.

Lielākais vairums imigrantu Šveicē ierodas no tādām tradicionālām ES dalībvalstīm kā Vācija, Spānija, Portugāle un Itālija. Ziņu aģentūras BBC žurnāliste Ženēvā Imogena Folkesa vēsta, ka Šveicei ir maz par ko sūdzēties, ņemot vērā bezdarbu zem 3% līmeņa, augstāku par prognozēto ekonomisko izaugsmi un spēcīgu nacionālo valūtu.

Taču Šveicē pastāv bažas par aizvien pieaugošo strādnieku pieplūdumu no nabadzīgākām ES dalībvalstīm. Nesen valdība paziņoja, ka valstī iebraucošo cilvēku skaits pēdējo gadu laikā pat par 80 000 pārsniedzis to cilvēku skaitu, kas valsti pamet.

Folkesa norāda, ka Šveice ir apņēmusies nesekot Eiropas ekonomikas problēmām un, lai arī liela daļa šveiciešu pieņem to, ka darba tirgum ir nepieciešami ārvalstu strādnieki, viņi ir neapmierināti ar mājokļu cenu pieaugumu vai pārpildītajām skolām.

 

Komentāri (17)

Riekstlauzis 03.06.2013. 17.04

Tik tiešām, Kusunoki, Rietumeiropieši nav labi, bet ir ļauni, jo neļauj mums pārvākties uz viņu nopelnīto sociālo budžetu tērēšanu, savukārt, Krievija ir laba, jo tās viesmīlībai nav robežu. Dažkārt, tā pat uzstāj, lai mēs viesojamies pie viņiem Kolimā vai citur plašajās stepēs.

+15
0
Atbildēt

0

Sanšains 03.06.2013. 17.27

http://www.creativeroots.org/wp-content/uploads/2009/06/1339641587_43216466d1.jpg
Un ārprāts – Šveicē ietekmīgākā partija ir EKSTRĒMISTU – “galēji labēja” – partija, Šveices Tautas partija. Tas nekas, ka pēdējās vēlēšanās par viņiem nobalsojuši 26,6% vēlētāju – krietni vairāk nekā par citām. Vai tad eirobirokrātiem un liberāļiem grūti kādu nolamāt par ekstrēmistiem? Arī ungāru Fidesz, kuri vēlēšanās guvuši vairāk nekā 2/3 vietu parlamentā, ir ekstrēmisti.

+8
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 03.06.2013. 22.16

Pie 3% bezdarba uzmanīgi skatās, kam izsniegt uzturēšanās atļaujas…to lūk es saprotu, nevis kā dažā labā zemē, kur bez darba ir padsmit procenti, bet jau sāk meslt par to, ka vajadzēs vest darbaspēku – laikam ziviniekiem lēto izstrādināmo kalpu aptrūcies….3 valstu nelegāliem imigrantiem vispār principā nebija ko darīt ES !

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu