Ir laiks atmosties un attapties • IR.lv

Ir laiks atmosties un attapties

72
Foto: Evija Trifanova, LETA
Pçteris Vasks

Līdzšinējie Rīgas saimnieki neuzskata Rīgu par Eiropu

Mums ir sevi jāapzinās laikā un telpā. Nevienam nav noslēpums, ka Baltijas robežas kopš XIII gadsimta nav mainījušās. Baltija ir un tai ir jāpaliek par Eiropas kultūras reālo robežu, protams, sadzīvojot arī ar tiem, kas ir otrā pusē.

Rīga ir Baltijas centrs ne tikai de iure, bet arī de facto. Būtībā mums neko jaunu nebūtu jāizdomā. Mums ir jāaicina pie sevis un jādomā par to, cik daudz mums ir kontakti ar kaimiņiem. Braukājot apkārt, es redzu mūsu mentalitātes kopību, mūsu dabisko iekļaušanos un piederību Eiropas valstu saimei. Es bieži no tiem, kas bijuši Rīgā, kaut vai tikai lai apskatītu pilsētu, uzklausu neviltotu sajūsmu par mūsu skaisto Rīgu.

Laiku pa laikam rīdzinieki kļūst par lieciniekiem dažādiem dīvainiem pasākumiem Daugavmalā, kuros plaši uzstājas muzikanti no mūsu austrumu lielvalsts. Šādi mazi, bet mērķtiecīgi soļi attālina mūsu sapni par Rīgu kā Ziemeļeiropas pērli.

Uz vēlēšanām diemžēl mēs ejam sadrumstaloti. Aptaujas rāda, ka daļa cilvēku vēl nav izlēmuši, savukārt salīdzinoši liels skaits saka, ka neies vispār. Tā ir katastrofa.

Nedrīkst aizmirst vienu būtisku un visai Latvijas valstij, mūsu valodai un identitātei būtisku un izšķirīgu faktu. Tas ir valodas referendums, kurā mēs visi, saliedēti, mobilizēti un apzinīgi, nosargājām savu valodu un savas valsts turpmāko pastāvēšanu. Tas bija brīdis, kurā liela daļa sabiedrības noticēja, ka katra balss ir no svara.

Vēlēšanas ne ar ko neatšķiras. Arī tagad būtisks ir katra viedoklis. Ir laiks atmosties un attapties.Vēlēšanas attiecas uz katru no mums. Rīgas vieta ir Eiropā.

Autors ir komponists

 

Komentāri (72)

grislits 31.05.2013. 10.10

Jā, un kur pārējie Latvijā zināmie cilvēki un inteliģence?

Tā konkrēti savu viedokli ir pauduši tikai Hermanis, Irbe un Vasks. Kur pārējie? Vai tic, ka Maskava maksās lielāku algu?

+28
-3
Atbildēt

11

    Signija Aizpuriete > grislits 31.05.2013. 10.33

    ——–
    Daudzi nebeidz brīnīties par 25-os gados sasniegto:

    ” Kur vien griezies, visur atduries pret sabrukušās morāles sekām ” A.Līce

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=380852:kur-vien-griezies-visur-atduries-pret-sabrukus-morles-sekm&catid=93:la-komentri&Itemid=440

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    inara_baumane_la_lv > grislits 31.05.2013. 10.34

    Autors ir komponists.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 31.05.2013. 17.48

    —–
    Ne tikai Vasks, arī A.Klotiņš savās “Jūnija tēzes”. 2013:

    “IEKŠPOLITISKĀS NEVEIKSMES.
    SAIMNIECISKĀS NEVEIKSMES.
    NACIONĀLĀS POLITIKAS NEVEIKSMES.
    NOVĒLĒJUMI NĀKOTNEI.

    1) Jaunā paaudze steidzami jāizglīto izpratnē par globalizētu un ultraliberālu pasaules sistēmu. To var izdarīt tikai ar skolas un vispirms pašu skolotāju pārorientāciju, (jo skolēns var mainīties tikai ar izmainītu skolotāju) – tāpēc izņēmuma kārtā ir jāmobilizē zinātnieku un citi intelektuālie spēki straujai jauna līmeņa skolotāju sagatavošanai.
    ….

    http://www.makslinieki.lv/aktualitates/210/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 31.05.2013. 20.06

    ——–roberts_j Un interesants ir zemāk esošais citātiņš. bet vispār vajag tiešām izlasīt visu tekstu. ============================================================================ Sākt vajag ar to runu studēšanu, ko Klotiņš un citi kungi (biedri) leģendārajā 1988.g. Radošo savienību plēnumā turēja, – pēcāk salīdzināt ar paveiktajiem darbiem prihvatizācijas, denacionalizācijas, konsolidācijas u.c. “šari-vari/šoka terapijas” reformu laikos:
    “Ja mēs tiešām kaut ko gribam mainīt, mēs, inteliģence, nevarēsim iztikt bez grēku nožēlošanas, sacīja P. Stučkas Latvijas Valsts universitātes pasniedzējs Ā. Kļockins. Man šķiet, ka mēs esam ļoti uzstājīgi, izvirzīdami dažādas pretenzijas visāda ranga vadītājiem, taču es domāju, ka mēs kā inteliģenti esam vainīgi savas tautas un sabiedrības priekšā. Vainīgi varbūt ne tāpēc, ka piedalījāmies, kaut arī piedalījāmies. Vainīgi tāpēc, ka stāvējām malā, klusējām, saglabājām sevi utt. To nevajag aizmirst. Bet, ja mēs aizmirsīsim, ka mēs tā vai citādi, gribot vai negribot, taču piedalījāmies, tad es baidos, vai rīt var kaut kas mainīties. Mēs atkal būsim tādi paši, kādi bijām līdz šim. Tāpēc atcerēsimies, ka pārkārtojumu laiks pirmām kārtām ir morāles celšanas laiks…”
    ( “Kopīgi domāt, kopīgi rīkoties”, – Elpot svaigo demokrātijas gaisu )

    http://www.barikadopedija.lv/raksti/303485

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 31.05.2013. 18.40

    edžiņ, nu gan kolosāli esi izrāvis no konteksta un faktiski pavērsis teiktā jēgu pretējā virzienā… Tas novēlējums ir minēts kā nepieciešamība, lai latvieši zinātu kā dzīvot un aizstāvēt savas intereses globalizētajā ultraliberālā (saimnieciskā ziņā) kapitālisma pasaulē.

    Bet vispār LIELS PALDIES PAR LINKU, bija interesanti tās tēzes izlasīt.

    Un kādēļ tad necitēji visus novēlējumus, tai skaitā par valsts valodas (latviešu valodas) un valstnācijas (latviešu) stiprināšanu un pamatnācijas (latviešu) piespiedu dzīves krieviskā vidē izbeigšanu? Tie novēlējumi pie šī raksta ar aicinājumu balsot pret sovokiem iederētos daudz labāk:

    “NOVĒLĒJUMI NĀKOTNEI.

    1)Jaunā paaudze steidzami jāizglīto izpratnē par globalizētu un ultraliberālu pasaules sistēmu. To var izdarīt tikai ar skolas un vispirms pašu skolotāju pārorientāciju, (jo skolēns var mainīties tikai ar izmainītu skolotāju) – tāpēc izņēmuma kārtā ir jāmobilizē zinātnieku un citi intelektuālie spēki straujai jauna līmeņa skolotāju sagatavošanai.

    2)Plašsaziņas līdzekļiem pakāpeniski, bet nekavējoties jāpāriet no ultraliberālismam raksturīgās izklaidēšanas un apdullināšanas mānijas uz dažāda tipa izglītojošiem un apgaismojošiem raidījumiem. Jāierobežo privāto raidorganizāciju intelektuāli destruktīvā darbība.

    3)Lai nodrošinātu vienotas valsts valodas funkcionēšanu un izbeigtu pamatnācijas piespiedu dzīvi krieviskā vai puskrieviskā valodas telpā, valsts bērnudārziem un valsts skolām pakāpeniski jāpāriet uz mācībām vienā – latviešu – valodā. Arī tas prasa skolotāju korpusa radikālu kvantitatīvu un kvalitatīvu pieaudzēšanu.

    4)Steidzami jārūpējas par Latvijas nacionālā kapitāla veidošanu un vairošanu un tā apkalpošanu nacionālās interesēs. Tāpēc nekavējoties jāveido valsts investīciju bankas, kā arī pašvaldības bankas vai krājaizdevu sabiedrības.

    5)Intelektuālajām un politiskajām aprindām nopietni jāstrādā, lai izveidotu nācijas un valsts ilglaicīgas attīstības vīziju, kā arī lai pielāgotu likumdošanu izvirzīto fundamentālo mērķu sasniegšanai.

    6)Visiem līdzekļiem jāstiprina valstsnācijas pašapziņa un iekšējais spēks.”

    http://www.makslinieki.lv/aktualitates/210/

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Agnese > grislits 31.05.2013. 23.35

    Jā,iedomājies…Viņš ir komponists,ka spēj radīt sakarīgu vēstījumu tikai no 10 notīm. Pats. Bez špikera. Un kas esi Tu ?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 31.05.2013. 19.00

    Un interesants ir zemāk esošais citātiņš. bet vispār vajag tiešām izlasīt visu tekstu.

    “NACIONĀLĀS POLITIKAS NEVEIKSMES.

    1) Latvijas valdības un intelektuālās aprindas nav spējušas izskaidrot Rietumu partneriem savas valsts īpašo izņēmuma stāvokli pēc 50 gadu ilgas citu valstu pilsoņu iepludināšanas Latvijā – izņēmuma stāvokli, salīdzinājumā ar tām nacionālajām valstīm, kas izstrādājušas valstiskas piederības un cilvēktiesību principus to ilgstošā vēsturiskajā attīstībā; ilgstošā okupācijā prettiesiski izmainītā demogrāfiskā situācija rada izņēmuma stāvokli, kam nav bez ierunām piemērojama pavisam citos apstākļos tapusi cilvēktiesību deklarācija. Turklāt, uzspiežot Latvijai cilvēktiesību normas attiecībā pret aneksijas laikā iepludinātām personām, joprojām tiek ignorēts 1948.gadā pieņemtās ANO Cilvēktiesību deklarācijas 29. pants, kura 2. punkts nosaka, ka „nav pieļaujama cilvēktiesību piemērošana, ja tiek kaitēts pamatnācijas interesēm”. (Šeit dots tulkojums no franču valodas; latviešu valodā ANO Cilvēktiesību deklarācija dīvainā kārtā publiski nav pieejama, savukārt krievu tulkojumā tikpat dīvainā kārtā vārdkopa „pamatnācijas interesēm” viļus neviļus aizvietota ar vārdkopu „citu interesēm”…). Rezultātā Latvijā joprojām pastāv plaša valstsnepiederīgo (t.s. nepilsoņu u.c.) kopiena, kas fiziski dzīvo Latvijā, bet garīgi (ar savu informatīvo telpu) atrodas bijušajā Padomju Savienībā.”

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 31.05.2013. 12.59

    Kalvim Apsītim.

    Es jau nerunāju par iestudētiem bieži atkārtotiem uzsaukumiem TV. Bet līdzīgi kā bija uz valodu referendumu – daudzi vienkārši izteica savu viedokli, kā Vasks šajā rakstā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > grislits 31.05.2013. 12.22

    Esmu sajūsmā par Hermaņa viedokli, ko viņš izteica savā intervijā “Sestdienā”. Agrāk man šķita, ka viņš ir pārāk liberāls, bet intervija pierādīja, ka viņš ir īsts latvietis.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 31.05.2013. 10.53

    Sovok edža, nepin te Andu Līci iekšā. Labāk rūpējies vairāk par savu sabrukušo morāli un sabrukušās morāles primrindniekiem Ušakovu un okupantu varzu.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > grislits 31.05.2013. 12.14

    Pirms 2006.gada Saeimas vēlēšanām pazīstamie cilvēki izteicās kuplā skaitā – Rēzija Kalniņa, Operas direktors Andrejs Žagars, ķīmiķis Elmārs Grēns, un daudzi citi; bija milzīga pozitīvisma kampaņa.

    Redzot, ka šobrīd pirms vēlēšanām izsakās tikai ļoti nedaudzi – turklāt nevis aģitē par konkrētu partiju, bet vienkārši cilvēcīgi palūdz cilvēkus neignorēt vēlēšanas un neatbalstīt esošos korumpantus Rīgas Domē, liecina par ļoti pozitīvu pavērsienu: šobrīd ir dzirdami tie publiskie intelektuāļi, kuri acīmredzot pauž savu viedokli. Un viņiem rūp tas, ko viņi saka – tā vairs nav mākslīgi saorganizēta polittehnoloģija. Tie, kuri gribēs sadzirdēt, tie sadzirdēs.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

dro 31.05.2013. 10.41

Visu cieņu autoram un viņa dzīvesbiedrei!

+19
-2
Atbildēt

0

Zane Degro 31.05.2013. 14.40

Biju vēlēt trešdien. Uzmanību saistīja apstāklis, ka “+” ievilkt bija grūti – nelīdzenais un ļodzīgais galds mana glīti vilktā plusiņa vietā iztaisīja ķeburu. Turklāt – tie rombiņi ir ļoti sīki, bet pildspalvas raksta smalki.
Paldies autoram par nostāju!

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu