EK mudina Latviju turpināt reformas sešās jomās • IR.lv

EK mudina Latviju turpināt reformas sešās jomās

44
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

EK iesaka risināt situāciju saistībā ar bezdarbu, nabadzību, nodokļu politiku, enerģētiku, tiesu un izglītības sistēmām

Eiropas Komisija (EK) iesaka Latvijai turpināt īstenot vairākas reformas sešās jomās – nodokļu politikā, bezdarba mazināšanā, sociālajā sistēmā, enerģētikā, tiesu sistēmā un izglītībā, secināms no trešdien EK publicētajiem ikgadējiem politikas ieteikumiem dalībvalstīm.

Šī ir otrā reize, kad Latvija saņem tā dēvētās Eiropas semestra rekomendācijas, kas balstītas ikgadējā dalībvalstu “veselības pārbaudē”. Pirms gada EK ieteica Latvijai veikt reformas septiņās jomās, ziņo LETA.

EK iesaka Latvijai laika posmā no 2013.gada līdz 2014.gadam pastiprināt budžeta stratēģiju, lai nodrošinātu, ka novirzes no vidēja termiņa mērķa atspoguļo vienīgi sistēmiskās pensiju reformas papildus ietekmi. “Šīs stratēģijas ietvaros samazināt nodokļus zemu atalgotiem darba ņēmējiem, novirzot nodokļus uz tādām jomām kā akcīzes nodokļi, regulāri īpašuma nodokļi un/vai vides nodokļi. Turpināt centienus, lai uzlabotu nodokļu iekasēšanu un apkarotu ēnu ekonomiku. Arī turpmāk stiprināt fiskālo regulējumu, efektīvi īstenojot Fiskālās disciplīnas likumu un daudzgadu budžeta plānošanu,” teikts EK rekomendācijās.

EK iesaka risināt situāciju saistībā ar ilgstošo un jauniešu bezdarbu, palielinot aktīvās darba tirgus politikas un mērķtiecīgu sociālo pakalpojumu darbības jomu un efektivitāti. Brisele mudina uzlabot jauniešu nodarbinātību, piemēram, izmantojot garantijas jauniešiem, izveidot visaptverošu profesionālo orientāciju, īstenot reformas profesionālās izglītības un apmācības nozarē un uzlabot māceklības kvalitāti un pieejamību.

Komisija mudina risināt situāciju saistībā ar augstajiem nabadzības rādītājiem, veicot reformas sociālajā palīdzībā, lai tā attiektos uz lielāku iedzīvotāju skaitu, uzlabojot pabalstu adekvātumu un stiprinot pabalsta saņēmēju aktivizēšanas pasākumus. EK arī iesaka pastiprināt īstenošanas mehānismus, lai efektīvi samazinātu bērnu nabadzību.

Komisija iesaka īstenot plānotās augstākās izglītības reformas, jo īpaši attiecībā uz tāda finansēšanas modeļa izveidi, kas stimulē kvalitāti, akreditācijas sistēmas reformu, iestāžu konsolidāciju un internacionalizācijas veicināšanu. “Veikt turpmākus pasākumus, lai modernizētu pētniecības iestādes, pamatojoties uz neatkarīgo novērtējumu, kas pašlaik tiek veikts,” norāda EK.

Rekomendācijās teikts, ka nepieciešams arī turpmāk uzlabot energoefektivitāti, jo īpaši attiecībā uz dzīvojamajām ēkām un centrālapkures tīkliem, nodrošināt stimulus enerģijas izmaksu samazināšanai un novirzīt patēriņu uz energoefektīviem produktiem. Uzlabot savienojamību ar ES enerģētikas tīkliem un veikt pasākumus, lai liberalizētu dabasgāzes tirgu, tostarp paredzēt skaidrus noteikumus par trešo personu piekļuvi uzglabāšanas iespējām.

EK mudina pabeigt reformas, lai uzlabotu tiesu iestāžu efektivitāti un kvalitāti un samazinātu neiztiesāto lietu skaitu un tiesvedības ilgumu, tai skaitā par maksātnespēju. Tāpat ieteikts ieviest visaptverošu cilvēkresursu politiku un veikt pasākumus, lai īstenotu mediācijas tiesības un racionalizētu šķīrējtiesu sistēmu.

Trešdien publicētos EK ieteikumus Eiropas Savienības (ES) līderi apspriedīs un apstiprinās jūlija tikšanās reizē.

EK ieteikumiem ir rekomendējošs raksturs. Savukārt nākamgad, ja Latvija kļūs par eirozonas dalībvalsti, mūsu valstij izteiktie Eiropas semestra ieteikumi varētu būt daudz striktāki, proti, gan ar konkrētiem izpildes termiņiem, gan soda sankcijām.

 

Komentāri (44)

Latvenergo 30.05.2013. 08.28

Šoreiz man ir pat žēl, ka EK var tikai mudināt mūsu valdību to darīt, jo pilnīgi visās šajās jomās reformas ir nepieciešamas kā ēst!

+1
0
Atbildēt

0

Andis 30.05.2013. 10.50

Viss tas reformu process Latvijā ir pamazām un kapitāli nosprūdis. Man šķiet, ka viena no lielākajām kļūdām bija pirmstermiņa parāda atdošana SVF. Finansiāli tas bija ļoti saprātīgi, bet no valstiskā viedokļa – nē.
– Reformas augstākajā izglītībā? Hallo… aizvien biežāk dzird tik absurdo “tik slikta jau mums tā augstākā izglītība nemaz nav”. Kā, diez Latvijas Universitātei iet kaut vai ar lielo Akadēmiskā centra projektu Torņakalnā – vai neatkārtojas pasažieru vilcienu iepirkuma stāsts?
– Atbalsts inovāciju politikai? Hallo?
– Attīstības bankas izveide?
– Tieslietu sistēma ir uzlabojusi darbu?
– Sociālā politika? Modes vārds tagad ir “lumpeni”… bet viņi rodas tieši pašlaik.
– Pašvaldību reforma? Tik idiotisks lupatu deķis nav nevienā pasaules valstī…
– Rail Baltica? Iespēja pārorientēt valsti uz Eiropu slīd garām pamazām, katru dienu?

Ir jau arī viens pasākums, ar kuru jebkura partija iegūtu vētrainu atbalstu – ierobežojumi ārzonas firmām. Taču to, protams, nevienam nevajag, tai skaitā VL pseidopatriotiem.

0
0
Atbildēt

0

dro 30.05.2013. 10.29

Tad jau taisnība OT par muļļāšanos, kas spilgti izpaužas kritiskās situācijā, kā piem. LM gadījumā. Lai kāds būtu Lipmans, bet viņš par notiekošo LM brīdināja jau pirms gada, bet FM ministrija pat atteicaa viņam audita dokumentus, kas pieejami pārējiem īpašniekiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu