Beltem iesniedz 1500 parakstu raidījuma "100 g kultūras" atbalstam • IR.lv

Beltem iesniedz 1500 parakstu raidījuma “100 g kultūras” atbalstam

16
LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Foto: Andrejs Baburovs, LETA

Kultūras alianse LTV vadībai iesniegusi arī atklāto vēstuli pret kultūras diskrimināciju

Kultūras alianse otrdien tiekoties ar Latvijas Televīzijas (LTV) vadību, divu stundu garā diskusijā apmainījās viedokļiem par televīzijas raidījuma “100 g kultūras” tālāko likteni. Tikšanās laikā LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem iesniegti savāktie 1500 paraksti par raidījuma “100 g kultūras” pašreizējā ētera laika saglabāšanu, kā arī Kultūras alianses atklātā vēstule pret kultūras diskrimināciju, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Bluķe stāstīja, ka diskusijā bez Kultūras alianses un LTV pārstāvjiem piedalījās arī raidījuma “100 g kultūras” pārstāvji un Saeimas deputāte Inguna Rībena (Vienotība).

“Diskusija bija karsta, taču rezultāts nav tāds, kādu gribējām. Belte saprot, ka raidījumam raidīšanas laiks pēc plkst.23 nav labākais, taču viņš nav gatavs kaut ko mainīt. Tāpat nesaņēmām atbildi uz jautājumu, kādēļ raidlaiks tiek mainīts trīs nedēļas pirms raidījuma veidotāju došanās vasaras atvaļinājumā,” sacīja Bluķe.

Galvenais arguments no LTV vadības puses raidījuma laika pārcelšanai ir saistīts ar reitingiem. “100 g kultūras” skatītāju loks tiek lēsts no 20 000 līdz 45 000 skatītāju lielai auditorijai. Kultūras alianse uzsver, ka raidījums “100 g kultūras” nedrīkst beigties vēlāk par plkst.23, jo tas ir raidījums, kuru vajadzētu skatīties arī skolēniem.

“Taujājām Beltem, vai televīzija būtu gatava investēt papildu naudu raidījumā, lai tas būtu saturiski bagātāks un interesantāks, uz ko saņēmām noraidošu atbildi. Viņš uzskata, ka vispirms ir jāsasniedz pietiekams skatītāju skaits un tikai tad var domāt par papildu finansējumu,” atklāja Bluķe.

Tajā pašā laikā LTV piekrītot, ka televīzijai būtu svarīgi izstrādāt kultūras raidījumu politiku. Kultūras alianse un LRSP ir gatavas sadarboties, daloties pieredzē un viedokļos. Ja izdotos radīt šādu sadarbību, tad nākamajā sezonā vai gadā raidījuma saturs varētu būt kvalitatīvāks, uzskata LRSP priekšsēdētāja.

Viņa pieminēja, ka diskusija nebija pēdējā, kas LTV notiek saistībā ar izmaiņām raidījumā “100 g kultūras”. Tuvākajā nākotnē televīzijas vadībai paredzēta tikšanās ar Saeimas komisiju un arī kultūras ministri. “Var jau būt, ka no malas tas izskatās smieklīgi, ka LTV vadītājam jādiskutē par viena raidījuma raidlaiku, taču patiesībā tā ir runa par kultūras īpatsvaru LTV,” piebilda Bluķe.

Jau ziņots, ka LTV valde ir pieņēmusi lēmumu “100 g kultūras” pārcelt no raidlaika plkst.19 uz plkst.23.15.

Kā atklātā vēstulē pauž Kultūras alianse, ekonomiskās krīzes laikā jau tika samazināti visi LTV kultūras raidījumi, un patlaban “100 g kultūras” ir palicis vienīgais regulārais kultūras raidījums, kur profesionāli tiek apskatīti latviešu kultūras un mākslas notikumi. Lielai daļai iedzīvotāju, kas nevar atļauties apmeklēt kultūras pasākumus, pats raidījums ir kultūras notikums. Raidījuma pārcelšana uz plkst.23.15 samazinās kultūras pieejamību lielai daļai skatītāju, kā arī tas iznīcinās tiešā ētera studiju, kas patlaban nodrošina profesionāļu un mākslas kritiķu diskusijas par kultūras aktualitātēm.

Kultūras alianse uzskata, ka šāda LTV rīcība ir pilnīgā pretrunā ar sabiedriskās televīzijas mērķiem, programmu veidošanas principiem un LTV formulēto misiju uzlabot Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti, veidojot jēgpilnu programmu saturu.

 

Komentāri (16)

Ilgonis 21.05.2013. 20.33

Varbūt, jāsavāc vairāki tūkstoši parakstu, lai nomainītu – dažu cilvēku ‘iebīdīto’ Belti un tad šī problēma un nākotnē iespējamās – tiktu atrisinātas. Nu gan ir pienācis laiks, kad Latvija tiek nīcināta visās jomās!

+17
0
Atbildēt

0

Egita 21.05.2013. 19.46

kuriozi,ka sabiedrībai jālūdzas no sabiediskās tv lai vienīgo sakarīgo kultūras raidījumu nerāda pusnaktī.

+14
0
Atbildēt

0

ievuliitis 21.05.2013. 21.03

Lai cik skaistiem vardiem LTV vadība un NEPLP nestāstītu par kultūras svarīgumu un to vienozīmīgu atbalstu, kurss uz sabiedrības debilizāciju tiek ieturēts nekļūdīgi.
Sirsnīgs paldies!

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu