Kāpēc jāsakopj Rīgas senākie kapi • IR.lv

Kāpēc jāsakopj Rīgas senākie kapi

25
Torņakalna baznīca. Foto: Diāna Lozko, LETA
Valdis Gavars

Rīgas domei jāuzņemas atbildība par valsts nozīmes pieminekļiem pilsētas teritorijā esošajos kapos

Jau ceturto gadu tiek organizēta talka Rīgas vecākajos – Torņakalna kapos. Talkas mērķis ir pievērst sabiedrības un Rīgas domes uzmanību pilsētas senajiem kapiem un glābt tajos esošos valsts un pilsētas nozīmes pieminekļus.

Pateicoties vairāku desmitu entuziastu darbam, pēdējos gados atjaunoti 57 valsts un pilsētas nozīmes pieminekļi, salabota un nokrāsota sēta, izcirsti un izgriezti aizaugušie krūmi, sakārtota kapu teritorija.

Diemžēl Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvalde pēdējos gados neko nav darījusi, lai uzlabotu drūmo situāciju ne tikai Torņakalna kapos, bet arī Mārtiņa, Jāņa un Miķeļa kapos.

Jāatgādina, ka šo kapu teritorija ir pašvaldības, nevis kādas reliģiskas konfesijas vai draudzes pārraudzībā, līdz ar to domes atbildība ir uzņemties rūpes par šo teritoriju sakopšanu un uzturēšanu. Jāuzsver, ka kapos atrodami vairāki sabiedrības vēsturei un kultūras mantojumam svarīgi objekti. Piemēram, Mārtiņa kapi ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tajos atdusas vairāki izcili cilvēki, arī komponists Emīls Dārziņš.

Autors ir ilggadējs Torņkalna kapu talkas organizators

 

Komentāri (25)

ievuliitis 02.05.2013. 12.51

Vai tad to ir grūti saprast, ka šodienas Rīgas Domei seno rīdzinieku kapi nav prioritāte? Tie tak nav “atbrīvotāju” kapi, kuru sakopšanu uzrauga Krievijas sūtniecība, tagadējie – jauniekārtotie kapi, kuros guļ “atbrīvotāji” un kolonisti par kuriem var atgādināt, ja vajag pamatot, ka Latvija ir tagadējo internacionālistu un pārkrievotāju tēvu-tēvu dzimtene. Šī attieksme pret Rīgas dibinātājiem un būvētājiem nāk tagadējiem pilsētas saimniekiem mantojumā no Padomju Latvijas laika, kad to priekšteči un gara radinieki nolīdzināja un pārvērta par parku Rīgas Lielos kapus, senos žīdu kapus Maskavas forštatē. Dārgu akmeņu pieminekļus toreiz sakrāva smagās mašīnās un aizveda uz Maskavu. Tur tos pārslīpēja un izmantoja par izejmateriālu jauniem “uzvarētāju” pieminekļiem.
Kurus tad interesē Rīgas pamatiedzīvotāju kapi? Tikai pamatiedzīvotāju pēctečus, kas nav noteicēji savā pilsētā.

+9
-3
Atbildēt

0

ligakalnina 02.05.2013. 12.26

Jābūt sakoptiem jebkuriem kapiem, tā ir aksioma jebkurā civilizētā valstī.

+6
-2
Atbildēt

7

    Sandris Maziks > ligakalnina 02.05.2013. 13.08

    Ķīps
    Vjetnamā un Kambodžā tā rīsu laukiem tiek atgriezti minerāļi, nopūdētos kaulus pēc tam pārapbēdī. Šai sakarā der atcerēties “fish sauce”

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ligakalnina 02.05.2013. 15.29

    Latvietis nenoslauka durvju priekšu, bet apkopj radinieku kapus. Bez ironijas..
    ___________________
    ..redz- tad jau Tavējais nekopts nepaliks. Nopietni.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 03.05.2013. 00.19

    Atvaino, Ķip, pārpratu. Gadās:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 03.05.2013. 23.50

    Vai daudzie mīnusi ir nosodījums Indoķīnas pussalas iedzīvotājiem, par attieksmi pret aizgājušiem, man par informētību, vai debilais ZP vēlētājs tā izrāda savu sarūgtinājumu, ka nav centies apgūt zināšanas, vai tam nav izdevies paceļot.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 02.05.2013. 13.06

    Īstenībā kapu kultūra ir interesanta lieta, Indijā līķus kremē, pelnus izkaisa vai arī par tiem nerūpējas, Francijā kapus tuvinieki nekopj, Amerikā tikai plāksnītes iezīmē kapu vietu, Norvēģijā daudzus kremē, bet tuvinieki urnas ar pelniem “aizmirst” izņemt. Vēl bija valstis, kur līķus pēc kāda laika izrok, kaulus nomazgā un par jaunu pārapbedī – bija kaut kur Dienvidaustrumāzijā, bet valsti neatceros..

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 02.05.2013. 13.14

    Noteikti, Kīps, viss, ar ko Latvija atšķiras no citām pasaules valstīm (it sevišķi – Austrumu) ir absolūti bezvērtīgs, novecojis un iznīdējams:D

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 02.05.2013. 14.36

    Uz betijuceļmali. Nu kāpēc piedēvēt man to, ko neesmu teicis. Vāciešiem pat ir parādijies jauns tūrisma veids – kapu apceļošana. Jo tā kultūra ir ļoti dažāda dažādām tautām. Tas ir tas ko teicu. Manuprāt, latviešiem tā ir viena no skaistākajām tradīcijām, kas nodrošina paaudžu pārmantojamību. Kapussvētki ar radu satikšanos, kapu laukumiņi sakopšana, utt. Latvietis nenoslauka durvju priekšu, bet apkopj radinieku kapus. Bez ironijas..

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Ruta Sīle 04.05.2013. 21.11

Šis laikam ir pirmais Valda Gavara (Vienotība) raksts IRsī. Un arī vēlēšanas tuvojas, bet tā vien nejauša sakritība.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu