Jūrmalnieki apstrīd aizliegumu pašvaldību vēlēšanās piedalīties vēlētāju apvienībām • IR.lv

Jūrmalnieki apstrīd aizliegumu pašvaldību vēlēšanās piedalīties vēlētāju apvienībām

28
Jūrmalas aizsardzības biedrība pirms trim gadiem protestēja pret priežu izciršanu toreizējā Rīgas domes vicemēra Aināra Šlesera īpašumā Jūrmalā. Foto: Lita KRone, LETA

Jūrmalas aizsardzības biedrība vēlas mainīt normu, kas tagad lielo pašvaldību vēlēšanās ļauj piedalīties tikai partijām

Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstrīdējusi aizliegumu pašvaldību vēlēšanās piedalīties vēlētāju apvienībām, vēstulē medijiem informēja JAB biedri.

Jūrmalas vēlēšanu komisijai pirmdien, 22.aprīlī, iesniegti dokumenti par vēlētāju apvienības “Jūrmalnieki” līdzdalību 1.jūnijā paredzētajās pašvaldības vēlēšanās, taču Jūrmalas vēlēšanu komisija pieteikumu noraidīja.

Saraksta galvgalī ir JAB dibinātājs, valdes loceklis un bijušais Jūrmalas mērs pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Rihards Pētersons, seko inženierzinātņu doktore un bērnu tiesību aktīviste Jana Simanovska, ekonomikas konsultants Kārlis Vilciņš, kā arī JAB pašreizējais vadītājs Uldis Kronblūms.

Šo četru cilvēku sarakstu atbalsta arī vairāk nekā 20 citi vēlētāju apvienības biedri, piemēram, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, rakstniece Anna Žīgure, jurists Lauris Liepa.

JAB uzskata, ka pašreizējā likuma norma, kas pieļauj lielo pašvaldību vēlēšanās, arī Jūrmalā, startēt tikai oficiāli reģistrētām partijām un partiju apvienībām, ir antikonstitucionāla. JAB norāda, ka šāda ierobežojuma pamatotību apšaubījuši arī starptautiskie vēlēšanu novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas.

“Uzskatām, ka šī norma ir tik antikonstitucionāla, ka to nedrīkst izmantot, lai atteiktu Satversmē paredzētās tiesības uz dalību vēlēšanās tiem kandidātiem, kas izpilda visas citas likumā noteiktās prasības,” uzskata JAB.

Uz šādu soli JAB pamudinājusi situācija Jūrmalā. Kopš 2006.gada biedrība cīnījusies par godīgu, atklātu, iedzīvotājiem un dabai draudzīgu pilsētas pārvaldi, taču pilsētā ilgstoši saglabājušās lielas problēmas – kriminālās ķezās nonākuši pilsētas mēri, vāji motivēti un necaurskatāmā procedūrā pieņemti lēmumi un īpaši izteikta ir tradicionālā domnieku pēcvēlēšanu ”klaiņošana” no vienas partijas uz citu.

Pacietībai punktu pielicis nesenais gadījums, kad jaunievēlētais mērs Juris Visockis izplatīja nomelnojošus izteikumus par JAB un tās darbību, par ko viņam vēlāk nācās atvainoties.

“Vērojot procesu pilsētā jau daudzu gadu garumā, esam zaudējuši ticību tam, ka politiskās partijas jebkad spēs mainīt Jūrmalas pārvaldi,” norāda JAB. Pārliecībā par to, ka nākamie četri gadi varētu atjaunot iedzīvotāju uzticību savas pilsētas domei, dažu dienu laikā tika izveidota vēlētāju apvienība “Jūrmalnieki”.

Tomēr viens no JAB valdes locekļiem, Guntis Grūba, piekritis piedalīties Jūrmalas pašvaldības vēlēšanās no partijas “Vienotība” saraksta par spīti nesaskaņām ar saraksta līderi Visocki.

Šogad pašvaldības vēlēšanās Jūrmalā startē 16 partiju saraksti kopumā ar 261 kandidātu. No tām dažas ir jaunas, uz vēlēšanām izveidotas, piemēram, miljonāra Aleksandra Bašarina partija „Uz priekšu, Latvija!”. Kā zināms, Jūrmalas dome jau gadiem pēc pašvaldības vēlēšanām visā ir Latvijā ir bēdīgi slavena ar politiski saskaldīto deputātu pārstāvniecību, kas ir bijis pamats vairākiem korupcijas skandāliem.

 

Komentāri (28)

ingus 26.04.2013. 12.55

Ar ko tad partija atšķiras no vēlētāju apvienības? Partijai ir daudz stingrāka finanšu kontrole, nekā vēlētāju apvienībai, partijai atšķirība no vēlētāju apvienības vajag vismaz 200 biedrus u.t.t. Ja reiz biedrībai JAB ir tik daudz biedru un atbalstītāju un tāda vēlme piedalīties vēlēšanās, tad savāciet 200 cilvēkus un dibiniet partiju un uz priekšu. Ja ir tāda nevēlēšanās nodibināt pāšiem savu organizāciju, tad izskaidrojumi ir tikai 2 vai nu šī organizācija nespēj savākt 200 dibinātājus, kas ir mazticams, vai nu šai organizācijai ir izdevīgāk palikt biedrības statusā, jo tad nav nevienam jaatskaitās par saņemtajiem ziedojumiem, nekāda citu atšķirību starp JAV juridisko statusu biedrība un politisko partiju nav. Tā kā beidziet mānīt tautu, ka atļaujot startēt vēlēšanās lielajās pašvaldībās vēlētāju apvienībām kaut kas būtisks mainīsies.

+3
-2
Atbildēt

0

janazakovica 26.04.2013. 10.30

lauris liepa skeles un citu lpp darbonu cilveks..tad jau viss skaidrs ar siem jurmalniekiem

+2
-1
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 27.04.2013. 04.09

Sarkana šlipse ir diagnoze.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu