Merkele: Arī Krievijā nepieciešama aktīva pilsoniska sabiedrība • IR.lv

Merkele: Arī Krievijā nepieciešama aktīva pilsoniska sabiedrība

27
Vācijas kanclere Angela Merkele un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikšanās laikā. Foto: AFP/LETA

Hannoverē rūpniecības izstādes atklāšanas laikā Vācijas kanclere norāda uz nepieņemamo NVO kratīšanu Krievijā

Vācijas kanclere Angela Merkele, svētdienas vakarā atklājot Hannoveres rūpniecības izstādi, klātesot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam aicināja atbalstīt Krievijas nekomerciālās nevalstiskās organizācijas un atvērtas sabiedrības principu, vēsta mediji.

„Mums nepieciešams daudz intensīvāk diskutēt un attīstīt mūsu dialogu, kā arī dot iespēju Krievijā nevalstiskajām organizācijām un citām organizācijām, kuras Vācijā ir inovāciju dzinējspēks,” teica Merkele, vēsta „Deutsche Welle”. Vācijas kanclere uzsvēra, ka tieši atvērta sabiedrība ir valsts labklājības garants. Tāpēc viņa ir pārliecināta, ka Krievijai arī ir nepieciešama „aktīva pilsoniska sabiedrība”.

Vācu medijs norāda, ka tādējādi Merkele Putinam norādījusi par vācu un citu starptautisku organizāciju politisko fondu pārbaudēm Maskavā un Sanktpēterburgā, par ko jau Krievijas varas iestādes kritizējuši gan ārvalstu politiķi, gan cilvēktiesību aizstāvības organizācijas.

Merkele Hannoveres izstādes atklāšanā teica: „Krievija ir milzīga valsts, kurai nepieciešamas milzīgas investīcijas. Mēs no savas puses esam gatavi atbalstīt Krievijas ekonomikas modernizāciju un diversifikāciju.”

Vācija Krievijai var piedāvāt palīdzību zinātnē, inovācijās, kadru sagatavošanā, teica Merkele, apgalvojot, ka Krievijai ir visas iespējas nostāties uz jauna attīstības ceļa.

Putinu Hannovere sagaidīja ar protestētājiem. Pret Putina režīmu ar plakātiem protestēja aptuveni 350 cilvēku. Tiesa, Putins viņus pat neesot pamanījis, norāda prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā Krievijā pārbaudes notikušas vairāk nekā 100 nevalstiskajās organizācijās, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju “Human Rights Watch” un “Amnesty International” birojos.

Pirms došanās vizītē uz Vāciju Putins piektdien noraidīja pārmetumus par kratīšanām Krievijas un ārvalstu nevalstisko organizāciju birojos, ziņo LETA. 

Skaidrojot plašu kritiku saņēmušo Krievijas varasiestāžu rīcību, Putins uzsvēra, ka Krievijai ir jāuzrauga tās ārvalstu organizācijas, kas iesaistītas Krievijas politiskajās norisēs. “Krievijā darbojas 654 nevalstiskās organizācijas, kas, kā tagad noskaidrojies, saņem finansējumu no ārvalstīm. Sešsimt piecdesmit četras organizācijas – tas ir vesels tīkls visā Krievijā, visos valsts reģionos,” intervijā Vācijas telekanālam ARD skaidroja Putins. “Vai varat iedomāties, cik daudz naudas ienācis šo organizāciju kontos vien četru mēnešu laikā, kopš mēs pieņēmām attiecīgo likumu?” vaicāja Putins. “Jūs to nevarat iedomāties, un es arī to nezināju, – 28,3 miljardi rubļu, tas ir teju miljards dolāru.” “Vai sabiedrībai nebūtu jāzina, kurš saņem šo naudu un kādam mērķim?” taujāja Putins.

 

 

Komentāri (27)

ligakalnina 08.04.2013. 08.56

Putins izmanto parastu KGB taktiku – jauc kopā melus, puspatiesības, pieliek demagoģijas devu un uzbrūkošu toni, un viss tas uz īstas paranojas fona.

+5
0
Atbildēt

0

gliters 08.04.2013. 09.22

Kā tad – “pilsoniskā sabiedrība” valstī, kur situācija ir šāda:
http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2013/04/07/97259.shtml
Merķelei derētu nolaisties uz zemes.

+3
0
Atbildēt

0

My Paradise, My Rules 08.04.2013. 11.36

Aicināt un gribēt jau var. Skumji, ja aicinājums paliek bez atsaucības, bet gluži vai kaitīgi ir gribēto nedabūt. Žēl Merkeles un visas pasaules demokrātiskās sabiedrības: vēl ilgi mums nāksies samierināties ar tādu Krieviju, kāda tā ir. Vismaz tik ilgi, kamēr tur diktatora un cara lomu būs uzņēmies Putins.

+2
0
Atbildēt

4

    con brio
    “vēl ilgi mums nāksies samierināties ar tādu Krieviju, kāda tā ir.”

    Izbeidziet histēriju!!! Ja Jūsu negatīvām prognozēm būtu kaut niecīgākais racionāls grauds, es jau sen būtu nomucis uz Brazīlijas džungļiem, kur vestu naturālo saimniecību. Lasiet http://ipvnews.org/
    Starp citu, Bokasa bija liels psrs draugs, Centrālāfrikas diktators, kanibāls.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zirnekliene Šeloba,tā gan laikam ir. Es jau tā naivi vēl šad tad ceru uz ulmaņpapu Krievijas versijā, bet laikam galīgi garām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    articulus100: “Izbeidziet histēriju!!! Ja Jūsu negatīvām prognozēm būtu kaut niecīgākais racionāls grauds…”
    Mīļais, nav man tas gods tik labi zināt iemeslus, kāpēc jūs nebraucat uz Brazīlijas mūžamežiem, tāpat es nezinu, kur Jūs esat šobrīd, taču es nebūt neceļu histēriju. Manas emocijas attiecībā uz Krieviju drīzāk var raksturot kā rezignāciju. Man Krievijā notiekošais izskatās bezcerīgi, jo neredzu racionālu pamatu domāt citādi. Protams, tas ir virspusējs spriedums, jo negrasos iedziļināties visās Krievijas politiskās dzīves peripetijās.
    Izlasīju Jūsu ieteikto vietni – nu un? Nekādas gaišās cerības jau tas nevieš.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > My Paradise, My Rules 08.04.2013. 13.34

    con brio, ir pilnīgi vienalga, kurš Mordorā tēlo Saurona lomu – nekas neuzlabosies tik ilgi, kamēr pastāvēs pati Mordora.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu