Viena studiju virziena akreditācija varētu izmaksāt pat līdz Ls 10 586 • IR.lv

Viena studiju virziena akreditācija varētu izmaksāt pat līdz Ls 10 586

41
Foto: Jānis Saliņš, F64

Studiju programmas licencēšanā vienai studiju programmai viens eksperts izmaksās 670 latus

Viena studiju virziena akreditācija varētu izmaksāt līdz pat 10 586 latiem, neieskaitot ekspertu faktiskos viesnīcas un ceļa izdevumus, kā arī pievienotās vērtības nodokli, ziņo LETA.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteikusi valsts sekretāru sanāksmē grozījumus Ministru kabineta noteikumos “par Izglītības un zinātnes ministrijas sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”, kas nosaka augstskolām un koledžām maksu par augstākās izglītības iestādes akreditāciju, studiju virziena akreditāciju, studiju virziena akreditācijas ietvaros iesniegtās papildu informācijas pārbaudi un izvērtēšanu, kā arī par studiju programmas licencēšanu.

Maksas cenrādis liecina, ka vienas augstākās izglītības iestādes akreditācija ar pieciem ekspertiem tai izmaksās 5360 latus. Savukārt studiju virziena akreditācijā, studiju virziens, kuram atbilst viena studiju programma ar pieciem ekspertiem izmaksās 3828 latus, bet ar trīs ekspertiem – 2340 latus.

Turpmākā cena pieaug, palielinoties studiju virzienā iekļauto studiju programmu skaitam. Tādējādi studiju virziena, kuram atbilst divas studiju programmas akreditēšana, izmantojot piecus ekspertus, būtu 4046 lati, bet trīs ekspertus – 2478 lati. Piemēram, studiju virziena ar sešām līdz 10 studiju programmām akreditācijas izmaksas būtu 5354 lati ar pieciem ekspertiem, bet 3306 lati ar trīs ekspertiem.

Studiju virziens, kuram atbilst 16-20 studiju programmas, akreditācija ar pieciem ekspertiem izmaksātu 7534 lati, ar trīs – 4686 lati. Ja studiju virzienā ir 31 un vairāk studiju programmu, tad izmaksas būtu 10 586 lati ar pieciem ekspertiem, bet ar trīs ekspertiem tas būtu vairs 6618 lati.

Tikmēr studiju virziena akreditācijas ietvaros iesniegtās papildu informācijas pārbaude un izvērtēšana vienam studiju virzienam ar vienu ekspertu maksās 320 latus, bet ar diviem ekspertiem 640 latus, ar trīs ekspertiem – 960 latus.

Studiju programmas licencēšanā vienai studiju programmai viens eksperts izmaksās 670 latus. Pie norādītās maksas pakalpojuma cenas pieskaita ekspertu faktiskos viesnīcas un ceļa izdevumus, kā arī pievienotās vērtības nodokli.

Līdz šim maksa par studiju programmu licencēšanu netika prasīta un nebija noteikts, ka, lai saņemtu licenci, studiju programmu izskata un izvērtē eksperts, kura darba apmaksu veic attiecīgā augstskola vai koledža. Taču IZM ir izstrādājusi MK noteikumu projektu “Studiju programmu licencēšanas noteikumi”, kas to paredz. Noteikumu projekts ir iesniegts Ministru kabinetā.

IZM sagatavojusi grozījumus sniegto maksas pakalpojumu cenrādī, lai nodrošinātu augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditācijas, kā arī studiju programmu licencēšanas procedūru sekmīgu norisi.

Ministrija norāda, ka saskaņā ar Eiropas kvalitātes nodrošināšanas reģistra augstākajai izglītībai (EQAR) sniegto informāciju studiju programmas akreditācija Eiropā atkarībā no ekspertu skaita, institūcijas, kura organizē akreditāciju, maksā no 10 000 līdz 20 000 eiro, no kā varot secināt, ka Latvijā paredzētās akreditācijas maksas ir salīdzinoši zemas salīdzinājumā ar citur Eiropā noteiktajām.

IZM skaidro, ka maksas pakalpojumu summas ir noteiktas, ņemot vērā to, ka institūcija, kura organizēs augstskolu, koledžu studiju un virzienu akreditāciju un studiju programmu licencēšanu, ir augsti kvalificēta institūcija, kura ir iekļauta 2008.gadā izveidotajā Eiropas Augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā un darbojas atbilstoši Eiropas kvalitātes nodrošināšanas standartiem un vadlīnijām un nodrošinās kvalitatīvu lēmumu pieņemšanu. Tāpat šāda maksa ir noteikta, lai tiktu nodrošināts pilnvērtīgs atbalsts Latvijas augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas institūcijas izveidei, lai tās kapacitāte būtu pietiekama iekļaušanai Eiropas kvalitātes nodrošināšanas reģistrā pēc trīs gadiem.

Noteikumu projekts attiecas uz Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētām 33 augstskolām, 25 koledžām un trijām ārvalstu augstskolu filiālēm. Tāpat tas attieksies uz visām jaundibināmajām augstskolām un koledžām, kuras vēl nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā. Tas var ietekmēt arī augstskolās, koledžās un ārvalstu augstskolu filiālēs studējošos, kuri studē par maksu, viņu studiju maksas apmēru.

Jau ziņots, ka starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūru (ASIIN) turpinās konsultācijas elektroniskā formātā, tādējādi saskaņojot tehniskas detaļas līgumā, bet ministrija prognozē, ka tuvākajā laikā deleģēšanas līgums varētu tikt parakstīts.

Tāpat ministrija akcentē, ka Latvijā ASIIN neveiks akreditāciju, bet gan organizēs akreditācijas procesu un sagatavos lēmumu projektus, kurus pieņems un apstiprinās Studiju akreditācijas komisija.

Februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, tika izraudzīta Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra (ASIIN). Deleģējuma līgums ar aģentūru pagaidām aizvien vēl nav parakstīts.

Kā ziņots, Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” rezultāti tiks daļēji izmantoti akreditācijas procesā. Valdība atbalstīja, ka projektā iegūtos rezultātus studiju virzienu akreditācijas vajadzībām Studiju akreditācijas komisija izmanto, tos atbilstoši izvērtējot un nepieciešamības gadījumā pieprasot papildu informāciju no augstskolām vai koledžām, ja tas nepieciešams atbilstoši Eiropas asociācijas kvalitātes nodrošināšanai augstākajā izglītībā izstrādātajām vadlīnijām “Standarti un vadlīnijas kvalitātes nodrošināšanai Eiropas augstākās izglītības telpā”.

Paredzēts, ka augstskolām nebūs jāmaksā par to studiju virzienu akreditāciju, kas jau novērtēti šajā projektā. Konkursa nolikumā bija noteiktas maksimālās akreditācijas procesa izmaksas projektā novērtētajām programmām, un, kā atklāja ministrijā, ASIIN apliecināja, ka var iekļauties piedāvātajā cenā. Studiju virzienu akreditācija šajā gadījumā nedrīkst būt dārgāka par 175 latiem bez pievienotās vērtības nodokļa par vienu programmu. Tātad, ja vienā studiju virzienā ir 10 programmas, kopējās šī studiju virziena akreditācijas izmaksas ir līdz 1750 latu (bez PVN).

Šim gadam no valsts budžeta akreditācijas procesam piešķirts 151 000 latu, lai augstskolām pirmā akreditācija būtu bez maksas. Dalība projektā augstskolām bija brīvprātīga – tām, kas nepiedalījās, izmaksas būs jāsedz pašām.

 

Komentāri (41)

krista_skrebele 04.04.2013. 10.46

Jā, bet kad? Kad akreditācijas sistēma tiks sakārtota un sāks darboties? Lūdzu, strādājiet operatīvāk, Ķīļa k-gs! Padomājiet par studentiem, kam šovasar būtu bijis jāsaņem diploms…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu