Infografika: ES samazina autoavāriju upuru skaitu • IR.lv

Infografika: ES samazina autoavāriju upuru skaitu

37
Pērnā gada rudenī uz Tallinas šosejas pie Ādažiem avarēja Igaunijas autobuss.

Kallass: Vajadzīga stratēģija, lai Eiropas Savienībā ceļu satiksmē mazinātu arī smago traumu skaitu

Latvija un Igaunija pēdējos desmit gados ir sasniegušas lielāko bojā gājušo skaita samazinājumu Eiropas Ssavienībā (ES). Tomēr pērn Latvijas rādītājs gan bijis mazāks par ES vidējo: bojā gājušo skaits uz ceļiem samazinājies par 2%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ES pērn ir samazinājies par 9% jeb izglābtas 3000 cilvēku dzīvības. 2012.gadā avārijās bojāgājušo skaits ES valstīs ir bijis viszemākais kopš datu apkopošanas sākuma, otrdien paziņoja Eiropas Komisija.

“Šis gads iezīmē pavērsienu Eiropas satiksmes drošībā un šādi rezultāti ārkārtīgi iedvesmo. Tomēr joprojām ik dienu uz Eiropas ceļiem iet bojā 75 cilvēki, tāpēc nav iemesla ieslīgt pašapmierinātībā. Esam noteikuši vērienīgu mērķi – desmit gados ceļu satiksmē bojāgājušo skaitu samazināt uz pusi -, tāpēc nedrīkstam zaudēt tempu,” teica ES transporta komisārs Sīms Kallass.

“Taču satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ir tikai aisberga redzamā daļa. Uz katru ceļu satiksmē bojāgājušo Eiropā ir 10 smagi cietušie, kas guvuši, piemēram, smadzeņu vai mugurkaula traumas. Mums ir vajadzīga stratēģija, lai it visur Eiropas Savienībā ceļu satiksmē mazinātu smago traumu skaitu,” teica ES komisārs.

Statistika liecina, ka ceļu satiksmē bojāgājušo skaits pa valstīm joprojām krietni atšķiras. Vismazāk bojāgājušo ir Lielbritānijā, Zviedrijā, Nīderlandē un Dānijā (30 bojāgājušie uz miljonu iedzīvotāju).

Ja salīdzina ar 2011.gada pesimistisko ainu, kad satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu izdevās samazināt tikai par 2%, 2012.gadā novērotais 9% samazinājums liecina, ka dalībvalstis ir nsotājušās uz pareizā ceļa, lai sasniegtu mērķi no 2010. līdz 2020.gadam samazināt ceļu satiksmē bojāgājušo skaitu uz pusi. Tas izdosies, ja tiks panākts vidējais samazinājums par aptuveni 7%.

Ceļu satiksmes drošības statistikā 2011.gadā vissatraucošākais bija tas, ka strauji palielinājās bojāgājušo neaizsargāto satiksmes dalībnieku – gājēju, motociklistu un gados vecu cilvēku – skaits, kamēr kopējais bojāgājušo skaits saruka. No 2012.gada pagaidu datiem var spriest, ka pērn bojāgājušo skaits neaizsargāto satiksmes dalībnieku vidū ir krietni samazinājies.

Tiek lēsts, ka uz katru Eiropas ceļu satiksmē bojāgājušo ir 10 nopietni cietušie un 40 vieglāk cietušie.

 

Komentāri (37)

Līga Lētiņa 19.03.2013. 14.00

tagad paskatamies uz rozā svītriņu, un izkliedzam uzslavas latkovskiem , kampariem, dombrovskiem, timrotiem un citiem mīkstajiem idiotiem par radaru trūkumu Latvija. urrā biedri! tā turpiniet, pareizais līķu skaits uz kilometru vēl nav sasniegts.
p.s. pareizo likumprojektu atbalstiet . dajoš +20 apdzīvotās vietās.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu