No 16.marta arodskolēniem un invalīdiem transports Rīgā bez maksas • IR.lv

No 16.marta arodskolēniem un invalīdiem transports Rīgā bez maksas

16
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Nodrošinot visu 3.grupas invalīdu pārvadāšanu “Rīgas satiksmes” negūtie ieņēmumi gadā būtu 3 miljoni latu

No 16.marta stājas spēkā grozījumi domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā, kas paredz, ka arodskolu, tai skaitā mākslas un mūzikas skolu audzēkņi, un 3.grupas invalīdi Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. Par to liecina publikācija oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Rīgas dome saistošos noteikumus pieņēma 19.februārī, un tagad tos ir akceptējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ziņo LETA.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) 6.februārī uzdeva sagatavot un iesniegt nepieciešamos finansiālos aprēķinus, lai nodrošinātu bezmaksas sabiedrisko transportu 3.grupas invalīdiem, kuriem šīs atlaides patlaban netiek nodrošinātas, kā arī profesionālo skolu, tai skaitā mūzikas un mākslas skolu audzēkņiem.

Opozīcijā esošās partijas “Vienotība” deputāti gan uzsver, ka atlaides arodskolēniem prasījuši piešķirt jau pirms pusgada, kad bezmaksas sabiedriskais transports piešķirts visiem vispārizglītojošo skolu skolēniem, radot nevienlīdzīgu situāciju. Augustā koalīcijas deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja un balsojumā atturējās, tāpēc priekšlikums netika apstiprināts.

Lai nodrošinātu šādas atlaides, Rīgas domei nāksies pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” dotāciju palielināt kopumā par 4,27 miljoniem latu. Piešķirot 100% atlaidi braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā 3.grupas invalīdiem, pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” ieņēmumi samazināsies par aptuveni 3,04 miljoniem latu, savukārt bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšana profesionālo izglītības iestāžu skolēniem gadā izmaksās 1,23 miljonus latu, liecina uzņēmuma veiktie aprēķini.

2012.gada decembrī Rīgā reģistrētas 14 194 personas ar 3.invaliditātes grupu. E-talonus ir izņēmuši 2369 trešās grupas redzes un dzirdes invalīdi, no kuriem aptuveni 1500 tos aktīvi izmanto, vidēji mēnesī veicot 94 190 validācijas, kas nozīmē, ka viens invalīds mēnesī veic 63 braucienus.

Rīgas domes Labklājības departaments norāda, ka personām ar trešās grupas invaliditāti invaliditātes pensiju piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā – 45 latus mēnesī. Nodarbināti ir aptuveni 35% no trešās grupas invalīdu skaita. Trešās invaliditātes grupai raksturīgākie invaliditātes iemesli ir arodslimības, nervu sistēmas slimības, endokrīnās un vielmaiņas slimības, ievainojumi un saindēšanās, muskuļu, skeleta un saistaudu slimības, kā arī acu un to palīgorgānu slimības.

Nodrošinot visu 3.grupas invalīdu pārvadāšanu “Rīgas satiksmes” negūtie ieņēmumi mēnesī veidotu 253 200 latu, bet gadā – 3 miljonus latu. Ja atlaides tiktu piešķirtas no šā gada 15.marta, Rīgas domei līdz beigām tas izmaksātu 2,4 miljonus latu.

Piešķirot arodskolu audzēkņiem tiesības izmantot Rīgas pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas, “Rīgas satiksmei” nepieciešamā kompensācija veidos 1,23 miljonus latu gadā. Ja arodskolēniem atlaides tiktu piešķirtas no 1.septembra, pašvaldībai šogad “Rīgas satiksmes” dotācija būtu jāpalielina par 423 500 latu.

Par pamatu šiem aprēķiniem izmantoti dati par arodskolēnu pārvadājumiem 2012.gadā, kad iekasēti 686 600 latu, kā arī ņemot vērā to, kā mainījušies braukšanas paradumi vispārizglītojošo skolu skolēnu vidū, kuri sabiedrisko transportu var izmantot, sākot no 2012.gada 1.septembra.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta speciālistu sniegtā informācija liecina, ka 2012./2013.mācību gadā Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošajās profesionālās izglītības iestādēs mācās 9841 izglītojamais, Kultūras ministrijas padotībā esošajās profesionālās izglītības – mākslas un mūzikas – iestādēs mācās 1530 izglītojamo, bet Iekšlietu ministrijas padotībā esošajā profesionālās izglītības iestādē – 104 izglītojamie.

Kopā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā reģistrēto profesionālās izglītības iestāžu, izņemot fizisko un juridisko personu dibinātās, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmās mācās 11 475 izglītojamie. Atšķirībā no vispārējās izglītības iestāžu audzēkņiem šie skolēni braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā saņem 60% atlaidi.

Tā kā par atlaižu piešķiršanu lemj pašvaldības deputāti, šos tēriņus kopumā 4,27 miljonu latu apjomā “Rīgas satiksmei” kompensēs Rīgas dome.

Rīgas domē opozīcijā esošās partijas “Vienotība” deputātu iesniegtie priekšlikumi nodrošināt bezmaksas sabiedrisko transportu arī visiem sirmgalvjiem pēc 75 gadu vecuma, kā arī Rīgas augstskolu studentiem un Rīgā deklarētajiem studentiem, kas studē ārpus galvaspilsētas, neguva koalīcijas deputātu atbalstu – SC un GKR deputāti balsojumā atturējās, tāpēc priekšlikums netika pieņemts.

Patlaban 100% atlaidi Rīgas sabiedriskajā transportā saņem tikai tie 75 gadus un vairāk sasniegušie rīdzinieki, kas nestrādā, savukārt studenti saņem braukšanas maksas atvieglojumus 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas.

 

Komentāri (16)

dace_ampermane 15.03.2013. 11.41

skolēna e Karte

uz tās drukāts: Rīgas dome

kāpēc gan ne Nils Ušakovs ?

tā savā laikā Šlesers salika uz ceļiem plakātus, ka viņš būvējis tos ceļus.

+2
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 15.03.2013. 10.20

Forši, tusēt centrā tagad izmaksās lētāk (par 1 Ls katru reizi)! Savukārt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām es ieteiktu būt piesardzīgiem, jo šoferi varētu būt nepieraduši, ka iekāpšana vai izkāpšana varētu būt ilgāka.
P.S. Žēl, ka Latvijā vēl joprojām par normu tiek lietots vārds “invalīds”, jo tā burtiskā nozīmē ir “nederīgs”.

+2
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 15.03.2013. 10.15

Vai tik drīz nebūs arī Rātsnams jāizīrē, lai finansiāli varētu segt visu, kas priekšvēlēšanu drudzī būs izdarīts? Tas gan nesegs visus tēriņus.:(

+1
0
Atbildēt

6

    Dina > ievuliitis 15.03.2013. 10.32

    Kurmītis >> betijacelmale
    Nesatraucies, nebūs … pilnīgi pietiks, ja vemjotības atdos Rīgai valdības nozagtos pārdesmit miljonus. Ar tiem pietiktu, lai apmaksātu bezmaksas biļetes vairākus gadu desmitus… :)))

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Dina > ievuliitis 15.03.2013. 11.24

    Kurmītis >> betijacelmale
    Tava jautājuma forma: “ Vai tik drīz nebūs arī Rātsnams jāizīrē … ” man liekas pēc visiem latviešu valodas kanoniem pauž rūpi, raizes, bažas … Centos tevi mierināt. Sorry, ja izrādās, ka patiesībā tu tādā veidā paud savu prieku … :)
    Kas attiecas uz Rīgas īpašumu un zemes pārdošanu – tādas ir Ušakova kā Rīgas Mēra un tautas vēlētas amatpersonas pilnvaras un tiesības. Vai tad nu tikai visādiem jēlajiem aksenokiem vai teletūbiju birkiem ir ļauts Rīgas īpašumus apsaimniekot ?
    Naudiņas Krājbankā novietoja nevis Ušakovs, bet gan kā reize jēlie kretīni tad, kad bija pie varas. Un Antonovs, cita starpā bija un es domāju – vēl joprojām ir milzīgs , liels repšes eināra draugs. Ne velti tieši pēc repšes mutvārdu rīkojuma tālaika Tieslietu ministrs zvanīja pusnaktī uz Ventspili Tiesnesim, lai piespiestu to mainīt jau pieņemtu Tiesas lēmumu un Krājbanku ļautu privatizēt (faktiski – atdotu) leišu Snoras, kura patiesībā ir krievu pusbandītu banka. Kā tad savādāk Antonovs kļuva par Krājbankas līdzīpašnieku ?
    Un vispār – ja runājam par bankā nogrimušu budžeta naudu, tad tieši jēlais repše bija tas, kurš lauza jau iedibināto tradīciju, ka par banku pakalpojumiem valsts naudai ir jārīko valsts banku iepirkuma konkurss un atdeva visu Pensiju naudas apsaimniekošanu privātiem darbonīšiem – Krasovickim ar Karginu. Tev atgādināt, kas ir Perex banka un kādas budžeta summas TUR ir nogrimušas purvā tieši pateicoties šim jēlā laika fīreriņa lēmumam ??
    Paklusējusi jau nu būtu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Dina > ievuliitis 15.03.2013. 13.15

    Kurmītis >> betijacelmale
    Lūgtum – laikraksts Diena:
    … pēc toreizējā tieslietu ministra Aivara Aksenoka (JL) telefona zvana Ventspils tiesas priekšsēdētājai Maijai Carai neilgi pēc pusnakts…
    http://www.diena.lv/arhivs/lems-par-krajbankas-akciju-izsoli-2003-gada-12524441

    RD darbības Pārskats, kurā redzams, ka RD pašvaldības uzņēmumiem bankā palika ILGTERMIŅA (izcēlums mans) uzkrājumi un apgrozāmie līdzekļi gandīz 5 mio latu apmērā, tajā skaitā Centrāltirgum, Satiksmei u.c.:
    http://rdid.lv/uploads/free/dokumenti/rpp_veiktas_komercdarbibas_parskats_2007-2011.pdf
    Ušakova laika vienīgais ieguldījums bija īstermiņa depozītos kopš 2011.g. oktobra.

    Par Parex afēru un zaudētajiem, līzekļiem, ceru, ka pati taču atradīsi Internetā, ko? … :)

    P.S. Kāpēc „Dainītis” ?? Interesanta versija. Līdz šim mani visbiežāk gan dēvēja par Bendiku, bet nu katrs jau izklaidējas kā māk … :)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.03.2013. 22.20

    Nebija laika iepazīties ar literatūras sarakstu, par “Dainīti” varu apmierināt jūsu ziņkārību. Domāju, esat Dainis Ļemešonoks. Teiksiet, ka nē, neesat?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.03.2013. 12.04

    Vai tu savus apgalvojumus vari arī pamatot ar atsaucēm, Dainīti?
    Varbūt vēlies parunāt par rīdzinieku naudu, kas iegrūsta valūtas maiņas kantoros? Gribi, iedošu atsauces?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.03.2013. 10.56

    Kāpēc man būtu jāsatraucas? Es neeju ar pastieptu roku. Lai Ušaks uztraucas. Starp citu – ir jau sācis uztraukties, jo izpārdod pilsētai piederošos nekustāmos īpašumus. Un par Krājbankas Antonovam uzticētiem miļjoniem arī būtu jāuztraucas viņam – kāpēc tieši šā aferista bankā iegrūda rīdzinieku naudu? Tādā atbildīgā postenī esot, būtu nopietnāk jāizvērtē finansiālie riski.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu