Rīgas dome neierobežos 16.marta pasākumus • IR.lv

Rīgas dome neierobežos 16.marta pasākumus

26
Fotogrāfija no izsūtījuma Sibīrijā kāda leģionāru piemiņas gājiena dalībnieka rokās pērn. Foto: Edijs Pālens, LETA

 

Rīgas dome neplāno šogad noteikt ierobežojumus pasākumu organizēšanai 16.martā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR).

Tiesībsargājošo institūciju sniegtajos atzinumos par sagaidāmajiem riskiem esot norādīts, ka lieli draudi sabiedriskajai kārtībai un drošībai šajā dienā nepastāvēšot.

Radzevičs uzsvēra, ka pašvaldība neizsniedz piketu vai gājienu atļaujas, taču tai ir tiesības lemt par ierobežojošiem pasākumiem, ja domē pieteiktais pasākums var radīt drošības riskus. Par 16.martā nepieciešamo papildus drošības un kārtības nodrošināšanu lems Valsts policija.

Gan pērn, gan 2011.gadā Rīgas dome visus 16.marta pasākumus aizliedza, tomēr tiesa šos lēmumus atcēla un pasākumi notika.

16.marts – Leģionāru piemiņas diena – ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Pirmoreiz to kā piemiņas dienu 1952.gadā ierosināja svinēt bijušo leģiona karavīru organizācija “Daugavas vanagi”, jo 1944.gada 16.martā abas Latviešu leģiona divīzijas pirmoreiz darbojās kopīgi Austrumu frontē pie Veļikajas upes pret Sarkano armiju.

Jau vairākus gadus galvenie 16.marta pasākumi notiek Rīgā, kad pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā bijušie leģionāri un viņu atbalstītāji dodas gājienā uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus. Šajā vietā viņus parasti, protestējot pret šādu gājienu, sagaida antifašistisko organizāciju pārstāvji.

Arī šogad 16.martā pieteikti vairāki pasākumi, kuros dažādas organizācijas paudīs pretējus viedokļus par leģionāru piemiņas godināšanu, savukārt biedrība “Paspēlēsimies!” gatavojas šajā dienā uzrunāt jauniešus, lai mudinātu tos iesaistīties latviešu tautai nozīmīgu datumu atzīmēšanā.

Kopumā pašvaldībā 16.martā dažādus pasākumus pieteikušas četras organizācijas. Aptuveni 20 biedrības “Paspēlēsimies!” aktīvisti jau no plkst.8 līdz plkst.10 laukumā pie Brīvības pieminekļa uzrunās jauniešus, skaidrojot dažādu datumu nozīmi latviešu tautai, un mudinās iesaistīties to atzīmēšanā.

No plkst.10 pie Brīvības pieminekļa sāksies dažādi latviešu leģionāru atceres pasākumi – no plkst.10 līdz 14 Aspazijas bulvāra un Brīvības ielas krustojumā, pie “Laimas” pulksteņa, biedrība “Gustava Celmiņa centrs” pieteikusi piketu, kurā varētu pulcēties ap 20 domubiedru.

Organizācijas “Daugavas vanagi Latvijā” Limbažu nodaļas domubiedri pēc latviešu leģionāriem veltītā piemiņas dievkalpojuma Doma baznīcā gatavojas doties gājienā cauri Vecrīgai uz Brīvības pieminekli, lai tur noliktu ziedus. Plānots, ka gājienā no plkst.11 līdz 13 piedalīsies aptuveni 300 cilvēku. Pie pieminekļa viņu, kā ierasts, sagaidīs biedrība “Apvienība pret nacismu”, kas te pieteikusi uzreiz trīs pasākumus citu pēc cita.

 

Komentāri (26)

dro 12.03.2013. 09.48

Neatzīmēt 16. martu, nozīmē nodot savus varoņus un pieņemt okupantu noteikumus. Šodien nodosim mirušos, rīt – dzīvos.

+12
-2
Atbildēt

8

    oktaavs > dro 12.03.2013. 13.54

    Ne katrs radinieks, kas kas dienējis svešā armijā automātiski ir “varonis”. Tāpat arī ne visa okupantu piespiedu kartā iesauktā lielgabalu gaļa ir dižie Latvijas valsts varoņi. Vienalga, no kuras puses iesauktie. Kad vienreiz pieleks, ka dienests jebkurā okupantu armijā nav nekāds gods ?
    Ciņu biedru pieminēšana ir pavisam no citas operas.
    Gods ir dienēt savas valsts bruņotajos spēkos un cīnīties pret jebkuru okupantu, kas apdraud mūsu brīvību un neatkarību.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    oktaavs > dro 12.03.2013. 18.46

    Ino
    Tā rodas modernās leģendas un pasakas…
    Lai kā mums tas nepatiktu, bet cara laikos nebija nekādas Latvijas okupācijas. Nebija tajā laikā tādas valsts. Viena teritorija tika atņemta zviedriem un pārgāja pie krieviem.
    Tas, ka cara armijas daļas – latviešu strēlnieki spēja izmantot Krievijas bardaku, revolūciju un vēsturisko brīdi ir liels un apsveicams viņu panākums.
    Savukārt abi Latvijas valsts okupētāji – PSRS un Vācija tiešam nelikumīgi iesauca armijās Latvijas pilsoņus un lika tiem karot savās interesēs.
    Un nevajag par “brīvprātīgajiem”. Tādu bija tikai daži procenti. Pārējos nacās ķerstīt pa mežiem, lauku mājām un siena šķūņiem.
    Noķertā lielgabalu gaļa pildīja vācu vai krievu komandieru pavēles un tāpēc nevajag arī par “brīvības cīnītājiem”. Tādu vienkārši nebija, jo tajā brīdī būt nevarēja. Tas, ko karavīri domāja savās galvās, augšā nevienu neinteresēja.
    Un nav šeit runa par varonīgumu, vai nevaronīgumu. Tas ir pavisam cits stāsts, no citas tēmas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    oktaavs > dro 12.03.2013. 19.42

    Nav na mazākās vēlešanās strīdēties par detaļām.
    Vienalga palikšu pie galvenā. Piespiedu dienests svešā armijā nav nekāds gods ar ko lepoties. Aizmirst nevajag, bet lielīties ar to arī nav nekāda pamata. Aizmirst nevajag kaut vai tāpēc, lai nekas tāds nekad neatkārtotos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 12.03.2013. 17.24

    west. Ne katrs radinieks, kas kas dienējis svešā armijā automātiski ir “varonis”….Kad vienreiz pieleks, ka dienests jebkurā okupantu armijā nav nekāds gods ?
    _______________________
    Kurā armijā, west, visi ir bijuši varoņi? Vai tāda attieksme kā pret leģionāriem tev ir arī pret cara armijā iesauktajiem latviešu streļķiem, pēc kuru varonīgajām cīņām pasaule pirmoreiz uzzināja, ka Eiropā dzīvo tāda tauta latvieši? Dienēt okupantu armijā nav goda lieta, bet iespēja, kuru izmantojot dzima Latvijas valsts. Žēl, ka leģionāriem to neizdevās atkārtot, bet tas nedod tiesības noliegt viņu varonību. Ir uzskats, ka vācu virspavēlniecības ziņojumos neviena karaspēka daļa nav tik bieži pieminēta kā latviešu leģiona divīzijas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 12.03.2013. 19.11

    west. Tā rodas modernās leģendas un pasakas…
    Lai kā mums tas nepatiktu, bet cara laikos nebija nekādas Latvijas okupācijas.
    _______________________
    Kur atradi, ka cars režīmu nosaucu par okupāciju? Vispirms pieraksti man neizteiktu domu un tad sāc to apkarot. Paņēmiens vecs kā pasaule. Vai cara režīms bija labvēlīgs latviešu tautai, vai tā tomēr bija sveša naidīga vara? Pēc tavas teorijas varbūt Hitlers režīms arī nebija okupanti, jo PSRS de facto bija likvidējusi LV? Krievu – mongoļu cars jau arī tikai cīnījās pret poļu un zviedru interventiem par izeju pie Baltijas jūras, nevis iekaroja svešu teritoriju:) Okupē jau tikai civilizēti režīmi, pēc kāda laika atstājot okupēto teritoriju, cilvēknīdēji atbrīvo vai inkoporē:)
    Latviešu leģionāri tāpat streļķi cīnījas pret viņuprāt lielāko ļaunumu. Vai tad strēlnieki nebija lielgabalu gaļa, bet lai kādi bija vācieši, viņi savas armijas zaudējumus nekalkulēja kā Žukovs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > dro 12.03.2013. 10.52

    That’s the point!

    Lai kolpanti dodas uz Karātavu Laukumu. Citur viņiem vietas nav.

    Bet latvjiem teju ikviena pēda zemes IR slacīta ar senču asinīm un teju ikviena diena ir pieminama.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > dro 12.03.2013. 10.19

    lno Neatzīmēt 16. martu, nozīmē nodot savus varoņus un pieņemt okupantu noteikumus. Šodien nodosim mirušos, rīt – dzīvos.
    ===========
    Tak atzīmēsim!
    Kas to liedz?
    Atzīmēsim leģionāru atdusas vietās.
    Atzīmēsim ievērojamu kauju vietās.

    Tādu ir desmitiem, ja ne simtiem..

    Lai Kremļa un Airopas “zurnaļugu” desanti ‘pārplēš savas pakaļiņas’ un ‘noslogo publisko mobilo komunikāciju tīklu’ meklējot Latvijas patriotu ugunsligzdas!

    NB.
    http://www.imdb.com/title/tt0098437/?ref_=sr_1

    Talvisotla.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 12.03.2013. 10.40

    Pelēkais Vilks. Vai tad neatzīmē arī kapos? Kad 9. maija svinētāji pārvāksies uz kapiem, tad problēma pazudīs pati no sevis.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 12.03.2013. 10.23

Rīgas dome neierobežos 16.marta pasākumus
_________________
Ak cildenā dome!!!

dome, ak Augstsirdīgā!!!

+9
0
Atbildēt

6

    Egitazz > ilmisimo 12.03.2013. 16.53

    nē, tas nozīmē, ka lai latvieši paši skaidro pasaules, kāpēc 1 īstais latvietis pilsonis 7 reizēs vērtīgāks par citu tautību Latvijas pilsoņiem.

    citāts “Anotācijā pēc PSRS Latvijā veikto noziegumu pieminēšanas teikts, ka “arī Vācija šajā laikā pieļāva kara noziegumus un genocīdu Latvijā, tomēr tie Latvijas pilsoņus skāra daudzkārt mazākos apjomos”.

    Tas nozīmē, ka izsūtītie 14 000 latvieši ir daudz vairāk, nekā 100 000 nogalinātie.

    Atgādināšu hronoloģiju:
    14 000 izsūtīšana (PSRS) -1941. gads
    100 000 nogalināšana (Vācija) 1941.-1943. gads
    Leģiona izveide – 1943.gada beigas.

    Bet nu beidzot oficiāli atzīts, ka ir pirmās šķiras pilsoņi un otrās šķiras pilsoņi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ilmisimo 12.03.2013. 18.28

    pirozkovs

    http://vip.latnet.lv/lpra/strukturanalize.html#Skaitliskais

    ar visiem cipariem. Jums par nožēlu pat tuvu 200 000 nav.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ilmisimo 12.03.2013. 18.27

    rinķī apkārt
    kāda zaimošana? tikai cipari un secinājumi, kas izdarīti arī pašā anotācijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > ilmisimo 12.03.2013. 17.37

    kolpants. 14000 izsūtīja 14. jūnijā, bet slepkavības un izsūtīšanas sākās jau tūlīt pēc okupācijas karaspēka ienākšanas. Izsūtīto skaitu lēš uz 200000.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > ilmisimo 12.03.2013. 17.02

    kolpants. Beidz muldēt un nezaimo bojā gājušo LR pilsoņu piemiņu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ilmisimo 12.03.2013. 11.03

    Neierobežos..

    Tas laikam nozīmē, ka ar Rīgas Satiksmes busiņiem strīpainos kolpantus pievedīs no visas Latvijas, policijas nebūs un varēs kārtīgi “ieraut” un “iztesties”, Airopas un Plašās TV žurnaļugām par prieku!

    Mamontovs jau esot rezervējis laiku..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 12.03.2013. 09.44

…16.marts – Leģionāru piemiņas diena – ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā… +++ izskatās pēc tā, ka IR savu info pasmeļ krieviski rakstošajā info telpā, un bez garām pārdomām tos burtiski arī tulko :)

“…Tiesībsargājošo institūciju sniegtajos atzinumos par sagaidāmajiem riskiem esot norādīts, ka lieli draudi sabiedriskajai kārtībai un drošībai šajā dienā nepastāvēšot….”

Bet tie kuri atceras vēl PSRS okupācijas laikus, šajā Rīgas domes skaidrojumā par to, kādēļ saskaņieši šoreiz visžēlīgi atļāva pieminēt latviešiem savus karavīrus,bez grūtībām saklausīs komunistu melīgo toni, kurš okupācijas laikā nāca ārā no visiem medijiem. Nekas nav mainījies.

+8
-2
Atbildēt

4

    oktaavs > buchamona 12.03.2013. 14.41

    riņķī apkārt

    ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.
    ——————————
    Būšu ļoti pateicīgs, ja paskaidrosi, kas šajā teikumā nav patiesība.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzintarz > buchamona 12.03.2013. 10.44

    rinķī apkārt …16.marts – Leģionāru piemiņas diena – +++ izskatās pēc tā, ka IR savu info pasmeļ krieviski rakstošajā info telpā, un bez garām pārdomām tos burtiski arī tulko :)
    ===========

    To arī vakar telefoniski skaidroju piezvanījušajai IR pārdošanas menedžerītei:
    1) dzeltējam;
    2) kopējam,kur vieglāk
    3) slikti administrējam WEB puslapi (iespējams taupības nolūkā superacs, ātrie.lv u.c. ‘po sovmesķiķeļstvu’ IR arī IR datu administratori)

    Maz ticams, ka viedoklis nonāks līdz “kalnos slēpojošam vai jūŗmalē sildošamies menedžmentam”..

    Lai nu kā – lūdzu nepiedāvāt nekādus IR lasītāju vakarus etc. Pietiekoši daudz lasītāju laika jau tiek subsidēts WEB puslapī veidojot IR saturu..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.03.2013. 15.35

    west. Ja jau cilvēks, kurš latviski rakstīja šo rakstiņu, uzskatīja par vajadzīgu mums paskaidrot, kas tas tāds ir 16. marts :), tad vajadzēja arī iztirzāt sīkāk iemeslus – kā dēļ liela daļa latviešu cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos, latviešu leģiona sastāvā, nevis aprobežoties – ar sausu fakta konstatāciju, kurš 2. pasaules kara kopējā notikumu kontekstā nostrādā šoreiz kā greizs spogulis, ja runājam par LR vēsturi, sākot no Molotova – Rībentropa pakta parakstīšanas brīža.

    Norvēģijā, Francijā, Somijā arī bija vietējie ļaudis, kuri “cīnījās hitleriskās Vācijas bruņotajos spēkos”, un katram no viņiem bija sava motivācija. Teiksim nevar salīdzināt norvēģa brīvprātīgā izvēli, ar latvieša brīvprātīgā izvēli – lēmumu – dienēt Vācijas okupācijas armijā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 12.03.2013. 10.27

    izskatās pēc tā, ka IR savu info pasmeļ krieviski rakstošajā info telpā, un bez garām pārdomām tos burtiski arī tulko :)

    __________________-
    Pamanīji?

    Labāk vēlu kā nekad.(Old Vaverli)

    Varēja tak sen jau atmest nejēdzīguos mašīntulkuojumus un publicēt ziņas oriģinālvaluodā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu